3 fjällenmäklare om utbud och prisutveckling inför årets skidsäsong

24 oktober, 2024

Snart blir det fullt ös i backarna — och på bostadsmarknaden i fjällen! Vi har intervjuat tre mäklare från Hemavan, Åre och Vemdalen som delar med sig av sina egna spaningar. Hur ser prisutvecklingen ut och vad får man inte glömma bort att tänka på som köpare och säljare? Ta del av mäklarnas insikter nedan.

Aspekterna som avgör

Hej Andreas, hur ser utbudet och efterfrågan ut i ditt upptagningsområde inför årets säsong? Köparen eller säljarens marknad?

— Utbudet inför årets säsong är relativt normalt. Ju närmare säsongen vi kommer desto större brukar omsättningen på bostäder bli. Marknadsläget under de senaste åren har lett till färre spekulanter på varje visning vilket har resulterat i en marknad som är snällare för köpare. Det går inte lika fort och budgivningarna skenar inte lika mycket som tidigare. Långsiktigt ser vi ett ökat intresse för våra fjällorter med fler som vill semestra i Sverige och spendera sin ledighet på snösäkra orter och riktiga fjäll.

Vilka aspekter väger extra tungt hos de spekulanter som vill köpa?

— Jag upplever ett stort intresse för de bostäder som är byggda eller renoverade med kvalitet. Det har blivit dyrare att både bygga och renovera och köpare betalar gärna extra för att slippa den processen. Läget på bostaden är också viktigt när utbudet ökar. Dagens spekulanter lägger även stor vikt på ekonomiskt hållbara alternativ med exempelvis energisnåla uppvärmningssystem och uthyrningsmöjligheter.

Fler frågor om Hemavan/Tärnaby/Kittelfjäll? Kontanta Andreas här

Prisutveckling i fjällen

Hej Karin, hur ser utbudet och efterfrågan ut i Åre inför årets säsong? Köparens eller säljarens marknad?

— Bostadsmarknaden har varit lugnare de senaste 2 åren med betydligt längre säljcykler. Det känns som en naturlig följd av en markant ökning av utbudet bostäder till salu, i kombination med ökade boendekostnader. Vi märker även att det kundsegment som inte lånar pengar till köp av fritidsbostäder också är mer återhållsamma i sina investeringar när konjunkturen sviktar, även om de egentligen skulle ha möjlighet att genomföra en affär. 

Nu ser vi ljusglimtar med bland annat räntesänkningar som börjar få positiv effekt på kalkylerna men även hos kunderna mentalt. Vi har mest troligt också fler räntesänkningar att vänta vilket ger hopp och rörelse till bostadsmarknaden. Idag ser vi en trend av att fler säljare, som tidigare har avvaktat försäljning, kontaktar oss på nytt och har kommit längre i tankarna kring ett beslut om försäljning. En avgörande faktor är troligen att de känner av att marknaden har börjat få luft under vingarna.

Vad tror du om prisutvecklingen i skidorterna inför årets säsong jämfört med tidigare år? 

— Efterfrågan för Åre är fortsatt hög och fjällen med alla aktiviteter året om kommer aldrig att bli ointressant. För köpare handlar det om att navigera rätt bland objekten och att visa säljarna vad man kan tänka sig att betala. Vi upplever att den lugnare perioden vi har bakom oss har fått köpares och säljares prisförväntningar att närma sig varandra och i många fall sammanfaller dem, vilket leder till att fler affärer görs. När det kommer till just prisutvecklingen på kort sikt är vår bedömning att det snarare handlar om att få igång en försäljningsvolym igen snarare än att vi tror att priserna kommer att öka markant det närmaste året. 

Om jag får komma med en spaning med ett lite längre perspektiv tror jag att vi i Sverige och Norden ska vara glada för våra fortsatt vita vintrar. Flera flygbolag har inför säsongen direktlinjer från bland annat London, Amsterdam och Köpenhamn vilket vittnar om att många nu och förmodligen även framöver utvärderar Sverige och våra skiddestinationer på ett sätt vi inte sett förr.

Fler frågor om Åre? Kontakta Karin här

Köp- och säljtips

Hej Loe, hur ser utbudet och efterfrågan ut i Vemdalen/Funäsdalen inför årets säsong? Köparen eller säljarens marknad?

Vi har ett större utbud än normalt, vilket gör att köpare har goda möjligheter att hitta sitt perfekta hem denna vinter. Än så länge har köpare möjlighet att genom kontakt med mäklare bli matchad med rätt bostad utan stress. 

Vad ska man tänka på när man ska köpa eller sälja en bostad i fjällen?

— Som köpare är det viktigt att noga fundera över hur du vill använda din bostad, särskilt om det gäller en fritidsbostad. Fråga dig själv om du söker ett andra hem att spendera tid i året runt, eller om du främst vill ha en plats för kortare vistelser. Om du överväger att finansiera köpet genom att hyra ut bostaden, kan det vara bra att planera för hur mycket tid du själv vill tillbringa där och hur uthyrningen påverkar din upplevelse av bostaden.

För säljare rekommenderar jag starkt att välja en mäklare som du har fullt förtroende för och känner dig trygg med. Eftersom många säljare av fritidsbostäder ofta befinner sig långt bort från stugan, är det extra viktigt att ha en mäklare som kan hantera allt på plats och kommunicera tydligt under hela processen. Att anlita en kunnig och pålitlig mäklare kan underlätta försäljningen och minska stressen för dig som inte kan vara på plats personligen.

Fler frågor om Vemdalen/Funäsdalen? Kontakta Loe här

Relaterade artiklar

Senaste Inläggen