“Så lyckas du med stylingen av din bostad” — experten om fotovinklar och hållbara snittblommor

20 oktober, 2024

Ska du sälja din bostad de kommande månaderna? Om ja, så står du kanske inför uppgiften att styla din lägenhet eller villa för att få till så fina bilder som möjligt till bostadsannonsen. Men vilka blommor håller egentligen längst och vilka vinklar brukar fotografen oftast utgå ifrån? Det vet Marie Bergh, homestylist på Styla.nu, som nedan delar med sig av sina bästa tips och erfarenheter. 

Hej Marie! Blommor kan ju göra mycket för intrycket i en bostad men är samtidigt en kostnad som lätt kan springa iväg, hur ska man tänka där?

— Jag brukar rekommendera mina kunder att köpa snittblommor och gröna kvistar i bunt som är i säsong och har lång hållbarhet. Några av mina favoriter som ofta finns året runt och dessutom kan hålla från foto till visning är bland andra; alstroemeria, limonium, eukalyptus och tistel. Alstroemeria är både vackra, långa och finns i flera härliga färger. De är även doftfria vilket är ett plus för allergiker och vid visningar då många kan vara känsliga för starka dofter. 

Ställ gärna en bukett i vas på matbordet och en på soffbordet. Glöm inte att också ställa en liten vas på nattduksbordet och en vid handfatet. 2—3 st gröna små kvistar som eukalyptus, ihop med en mindre blomma som exempelvis vaxblomma.

Så får du blommorna att hålla:

För att snittblommorna ska kunna hålla länge är det viktigt att du plockar bort bladen på stjälken så att de inte kommer i kontakt med vatten. Du behöver även göra nya snittytor, byta vatten var 2—3 dag samt rengöra vasen. Om blommorna från fotograferingen skulle ha vissnat, köp då alltid nya blommor till visningen. Det är en enkel men viktig detalj som gör stor skillnad i att skapa en välkomnande atmosfär i bostaden för potentiella köpare. Kika vilka blommor och gröna kvistar som finns i bunt just nu och blanda med några snittblommor som säljs styckvis i din lokala blomsteraffär. 

Rimlig kostnad: 

Att köpa dina blommor i buntar och sedan mixa i ojämnt antal styckvisa snittblommor är ett enkelt knep för att hålla kostnaderna nere. Om du köper blommor och grönt i buntar brukar ett riktmärke vara ca 350—600 kr för färska blommor, lite beroende på hur stort du bor. Färska blommor är en liten investering vid en av de största affärerna vi gör i livet och ger en ombonad känsla till dina bilder och på visningen.

Ovan f.v. alstroemeria, limonium, eukalyptus och tistel (Bildkälla: Canva)

LÄS OCKSÅ: Så lyckas du med din nya utemiljö — trädgårdsdesignern Nicole Wilsons bästa tips

Förutom objektsbeskrivningen är bilderna av stor vikt i en bostadsannons, har du några tips på hur man borde inreda för att få bättre bostadsbilder? 

— Det finns några grundläggande saker du kan göra som gör stor skillnad för att få tilltalande bostadsbilder. Förutom en enhetlig inredningsstil, är det viktigt att inte övermöblera. Börja därför med att plocka bort överflödiga möbler. Vidare gör själva möbleringen stor skillnad och det är vanligt att behöva möblera om för att få till inbjudande bilder och naturliga flöden i dina rum. Det bästa sättet är att börja med att utgå från de stora möblerna som till exempel soffa, säng och matbord. Placera gärna dessa centralt i respektive rum, sett snett/rakt framifrån dörröppningen, om möjligt. 

De vanligaste och bästa fotovinklarna av ett rum är ofta från dörröppningen. Är möblerna placerade på ett sådant sätt att de är riktade mot dörröppningen, får du genast en inbjudande känsla i varje rum och en bättre fotovinkel på rummet.

Bildkällor: Styla Homestyling x DIY

5 saker att undvika för snygga bilder: 

  • Undvik att placera TV och tv-bänk i fokus, sett snett/rakt fram från dörröppningen till vardagsrummet. 
  • Undvik att placera en soffrygg mot dörröppningen.
  • Undvik att sängens huvuddel står precis innanför/bredvid dörröppningen till sovrummet.
  • Undvik att soffa eller säng står framför delar av eller hela fönstret. Här vill man enkelt komma fram för att kunna titta ut.
  • Undvik att blockera eller ställa möbler för nära dörrar och undvik att möblera i trånga passager. Försök hålla naturliga gångvägar fria för en genomtänkt känsla.

Styling: Styla Homestyling / Fotograf t.v. Alen Cordic, fotograf t.h. Walti Hosli

Det säger sig självt att vackra detaljer gör sig bra på bild, men vilka saker rekommenderar du att man INTE stylar bostaden med, och varför?

Ibland finns det föremål i våra hem som vi älskar, men som kan skapa fel fokus och störa intrycken av hur vi uppfattar en bostad. För att framhäva en bostad från sin allra bästa sida, brukar jag tänka att varje sak måste tillföra något i att skapa ett bestående positivt intryck. 

Några exempel på saker som jag rekommenderar att inte styla bostaden med är:

1. Konstgjorda växter

De ger nästan alltid ett billigt och livlöst intryck i bilder och påverkar även hur det känns att vara i bostaden vid visningen. Med levande växter, snittblommor och färska kryddor mjukar du upp stylingen och bostaden, samt ger den en fräsch och naturlig hemkänsla som dina potentiella köpare ser, känner och uppskattar.

2. Inredning i röda eller bjärta färger

Ibland har vi konstverk, möbler, äkta mattor, fondväggar och dekorationsföremål i skarpa färger i våra hem. Men dessa färger kan lätt se skrikiga ut på bild, ta över helhetsintrycket av bilden och ge fel fokus. Man ser nästan bara det där röda föremålet, istället för det viktiga i rummet på bilden som till exempel planlösningen, de fina detaljerna, takhöjden, ljusinsläppet, eller möbleringsmöjligheterna. Förutom bostaden som helhet, låt potentiella köpare istället få vila blicken på en lugn tavla, en vacker bukett i en fin vas, ett stilleben av dekor, härliga kuddar eller en fluffig pläd.

3. Bara vitt och grått/beige

Att bara styla med basfärger, gör att bilderna och bostaden lätt ser platt och livlös ut. Bilder på en bostad behöver även vackra accentfärger och en blandning av material för att sticka ut ur mängden och bli en säljande bostadsannons. Vackra accentfärger från naturen som till exempel blått, grönt och brunt i olika toner ger en elegans och dynamik till dina bostadsbilder. Likaså 1—2 kontrastfärger och någon liten svart detalj är pricken över i som skapar intresse och djup i dina bilder.

4. Säsongs- och högtidsdekor

Oavsett tid på året rekommenderar jag att plocka bort eventuell högtids- och säsongsdekor vid fotograferingen av bostaden. Du kanske fotar din bostad strax innan jul och lägger ut annonsen i januari och säljer i februari eller senare. Med juldekor upplevs bostaden som att den har legat ute längre än vad den har, vilket oftast inte är en fördel. Genom att inte ha med den typen av dekor får du en tidlös styling och kan använda dina bilder för försäljning när som helst under året.

5. Rolig eller knasig inredning

Det kan vara en plåttupp, jakttroféer, en personlig samling eller andra föremål som inte stämmer in på målgruppen av köpare. Denna typ av inslag kan vara svåra att se förbi och kan ibland bli det enda som potentiella köpare kommer ihåg från bilderna, och det är inte lika roligt. Satsa istället på att framhäva det bästa med din bostad och anpassa din styling efter din målgrupp av potentiella köpare.

Sammanfattningsvis, genom att skapa en varm, enhetlig och inbjudande känsla i din styling ger det ett bestående gott första intryck som gör att spekulanter väljer att lägga fler och högre bud på just din bostad.

LÄS OCKSÅ: Loppis-entusiasten Sigfrid Billgren tipsar: “så inreder du din nya bostad med second hand”

Ska du styla din bostad inför försäljning? Då får du inte missa minikursen “Styla din bostad” eller våra gratis styling-guider på hemsidan. Fler smarta stylingtips hittar du på Instagram redan idag.

Happy Styling!

Relaterade artiklar

Senaste Inläggen