Flyttips
Flytt-tips från oss på Boneo!
En helt ny epok börjar när man byter bostad. Förhoppningsvis byter man upp sig, kanske inte alltid i storlek men till något bättre och mer passande i livet just där och då. Man packar ihop alla sina saker och minnen för att ta med sig eller kasta och glömma. Man säger 'hejdå' till gamla grannar och 'hej, vad trevligt att ses' till de nya, travar alla flyttkartongerna i en stor pyramid mitt på golvet i sitt nya vardagsrum och...börjar fundera på i vilken låda kaffekopparna, tandborsten och mormors gamla porslin ska vara, och hur man ser till att sakerna du hade i ditt gamla hem, inte blir skadade i ditt nya.
Här kommer lite tips från oss på Boneo till dig som vill undvika klassiskt flyttkaos.
Satsa på riktigt bra flyttkartonger av god kvalitet. De bästa och mest tillförlitliga kartongerna är de med fem lager papper. Oavsett om kartongen håller, tänk på att ryggen mår bättre av att springa en extra gång istället för att bära för tungt! Packa max 20 kilo i varje kartong. Märk kartongerna på sidorna och inte på ovansidan, då syns inte vad du skrivit på kartongerna som bör staplas tre och tre.
Köp makulaturpapper istället för att använda tidningspapper till att packa alla koppar, glas, tallrikar och övriga köksprylar, så slipper du diska allt när det ska packas upp i det nya köket. Makulaturpapper finns på alla våra större varuhus som Claes Ohlsson, ÖB och även på Shurgard som dessutom har lådinsatser att ställa finare kristallglas i direkt i lådan. Sedan är det bara att packa upp direkt i skåpet.
Trava tallrikar på högkant i kartongen så blir de inte lika ömtåliga som när de ligger ner. Fyll botten på kartongen med skrynklat tidningspapper och slå in varje tallrik och assiett i makulatur- eller silkespapper. Packa inte kartongen för tung, utan fyll bara till hälften med porslin och lägg grytlappar, bordstabletter och grytunderlägg av textil som stötdämpare över!
Kör igång packningen i god tid och planera noga. Alla saker som du inte använder dagligen och inte behöver före flytt kan du lika gärna packa, t.ex sommarkläder om det är vinter eller vinterkläder om det är sommar. Det som finns i garaget är ypperligt att börja med, där finns säkert en hel del saker och maskiner som du inte har användning för på ett tag. Tänk på att olika apparater och maskiner ska tömmas på sitt drivmedel som diesel eller bensin och packas upprätt i kartong, så att eventuellt spill från drivmedlet inte läcker ut över flyttlasset och kanske på den dyra mattan.
Packa krukväxter stående i kartong med skrynklat tidningspapper som stöd runt krukan. De flesta rumsväxter är ömtåliga mot kyla, drag och tar ofta skada av en flytt, speciellt om det är vintertid. På de flesta välsorterade blomsteraffärer som Plantagen eller Blomsterlandet finns skyddsnät till omfångsrika växter att köpa. Tänk på att de flesta flyttfirmor inte vill flytta och ansvara för krukväxter vid flytt, så dessa får du förmodligen flytta själv.
Bunta ihop sladdar och märk vad de ska användas till. De sladdar som inte går att ta bort från en maskin eller apparat rullas ihop och tejpas fast direkt där den tillhör på ett sådant sätt att den inte blir skadad. Tips! Sätt om en gammal socka eller strumpa.
Tänk på ryggen! Fyll inte hela lådor med böcker, utan bara halva. Varva inbundna böcker med pockets och pärmar för att jämna ut vikten. Fyll upp tomrummet i flyttkartongen med lätta saker som kläder, täcken, kuddar och gardiner. Fyll ut tomrum i kartongen med skrynklat tidningspapper, så att inte böckerna blir skadade.
Kristallkronor och lampor med mycket detaljer är ofta skrymmande och ömtåliga att flytta. Skruva ur glödlampor och häng lampan i taket på flyttbilen. Försäkra dig om att upphängningsanordningen håller under transporten! Förbered nya bostaden med att det finns någonstans att hänga upp lampan direkt!
Låt kläder som hänger på galge som klänningar, kostymer, skjortor och blusar hänga kvar! Det är ett evighetsgöra att först vika ihop och packa ner, för att sedan kanske tvingas tvätta och stryka och hänga upp igen. Gör hål i botten på en sopsäck, trä in galgarna i säcken och upp ur hålet på säcken och transportera liggandes längst upp på kartongerna i flyttbilen.
Spar alla hand- och instruktionsböcker till Kyl, frys, microvågsugn, ugn, tumlare, tvätt- och diskmaskin. Det är lätt att dessa broschyrer hamnar i återvinningen när man städar inför flytt, för du kan ju den inbyggda kaffemaskinen och allt annat i sömnen. Sätt alla folders i en pärm tillsammans med tillhörande garantier, att överlämna till den som tar över bostaden. Detta kanske rentav är en rutin som är bra att ha innan man ska flytta.
Flyttstädning innebär att bostadens alla ytor skall vara fläck- och smutsfria och rengjorda, så det gäller att du är noggrann! Glöm den vardagsrutin du har när du viftar lite med mirakeltrasan och gnuggar runt lite med dammsugaren vid din veckostädning! ALLT ska städas och rengöras grundligt för att sedan besiktigas av köparen vid tillträde. Få saker kan trigga igång gräl mellan köpare och säljare som ett illa städat hem vid överlämningen. Väljer du att flyttstäda själv i stället för att anlita en städfirma har du ett massivt projekt framför dig. Här kommer lite info om vad som ingår i flyttstädning!
- Ta bort allt skräp och byggavfall från tomten och tillhörande mark. Även dessa utrymmen ska städas om det finns tillhörande bostaden.
- Tömma septiktanken är kanske något man varken kan eller vill göra själv, men det måste göras. Beställ tömning av tanken på passande datum nära överlåtelsedag, så att nya ägaren kan börja på ny fräsch kula!
- I hela bostaden ska alla målade ytor, fönsterbågar, snickerier, golv- taklister, ljusknappar, eluttag och väggar torkas av. Skruva isär tvätta alla fönster på samtliga sidor. Har något rum en persienn utanför fönstret skall även denna rengöras. Torka av elementen med fuktig trasa, glöm inte mellanrummet bakom! Torka garderoberna inuti med hyllor och stänger, utanpå och ovanpå.
- Torka tak, skåp och lådor med rengöringsmedel anpassat efter material. Glöm inte ovan-, ut och insida av alla väggskåp. Frosta av kyl och frys, lufta ur och rengör grundligt på både in- och utsida. Gör rent in- och utvändigt av köksfläkt och ventiler. Dra ut spis och rengör alla sidor, även baksida. Gör en omfattande rengöring av plattor, ugn, galler, plåtar och vred. Tvätta av kakel, diskbänk och avställningsytor.
- Badrummets alla ytor skall rengöras med anpassat rengöringsmedel. Torka kakel, väggar, kranar och in- och utvändigt badrumsskåp. Rengör duschkabin alternativt badkarets alla sidor och avlägsna kalkavlagringar. Gör rent golvbrunnen. Putsa speglar. Skura toalett och golv. Kom ihåg att all husets väggfast inredning ingår i köpet, om inte annat är avtalat med köparen. Detta gäller även badrummets inventarier som krokar, badrumsskåp, handukstork och väggfast hårtork.
- I tvättstugan ska golvbrunnen och ventiler rengöras, rensa avlopp från smuts och rester från ditt tvättande. Torka tvättmaskinen och tumlarens alla sidor. Glöm inte baksidan! Avlägsna ludd från luddfilter och tvätta bort tvättmedelsrester. Självklart ska även här städas som samtliga rum tak, väggar, snickerier fönster, eventuellt kakel och golv.
Boneos tips inför flytten
Utomhus
- Städa tomten från skräp och byggavfall
- Klipp gräset, om du säljer en villa kanske du ska fixa trädgården och klippa till träden.
- Rensa stuprännor och tvätta uteplats och plattgång med högtryckstvätt, om du inte gjort detta redan vid visningen!
- Spana in Boneos stylingtips, där hittar du mer tips!
Inomhus:
- Städa! Tänk på att först alltid välja ett miljövänligt rengöringsmedel som är Svanen-märkt. På Naturskyddsföreningens hemsida hittar du tips på medel som är märkta med den snygga fågeln Bra Miljöval eller Svanen.
I god tid före flytt:
- Säg upp sophämtning, bredband-, fjärrvärme-, gasavtal och beställ till den nya adressen.
- Införskaffa flyttmaterial som kartonger. makulaturpapper, börja spara morgontidningen och be vänner om att även dom ska bidra med en månads sparade dagstidningar.
- Börja grovstädningen, kasta och ge bort det du inte tänker ta med dig. Tänk på Myrorna, Stadsmissionen och Skopan. De flesta välgörenhetsorganisationer har gratis upphämtning av möbler och större gåvor.
- Om du väljer att anlita flytt- och städfirma, Ta in offert och boka!
- Boka flyttbil. De flesta bensinmackar som Preem har bra skåpbilar i olika storlekar.
- Säg upp hemförsäkringen och boka ny till din nya bostad.
- Adressändra på Skatteverkets hemsida.
Om du anlitar flyttfirma
Tar en flyttfirma hand om din packning ansvarar företaget för allt som packats ner och i vilket skick bohaget har när det transporterats till de nya hemmet, enligt försäkringsregler som gäller flyttbranschen. Packar du själv har du också ansvaret för om något går sönder och kan inte kräva ersättning av flyttfirman.
Var på plats och informera flyttpersonalen om vad som ska packas och tillsammans med vad. Se till att rum för rum blir packat för sig och märkt på kartongerna med innehåll och vilket rum det tillhör. Väl på plats i den nya bostaden är det bara för flyttfirman att ställa rätt kartong i rätt rum.
Om du anlitar städfirma
Anlitar du en städfirma istället för att själv ansvara för flyttstädning så skriv ett kontrakt med företaget att betalning sker först efter besiktningsmannen, alltså köparen godkänt städningen.
Rut är din vän
Ta hjälp av Rut när du flyttar mellan två bostäder och anlitar flyttfirma och flyttstädning. Du får rutavdrag för arbetskostnaden som packning, lastning, uppackning och transporttid. Arbetsmaterial som flyttkartonger, hyrbil, drivmedel etc. kan inte dras av. Tänk på att det är företaget som du anlitar som ansöker om rutavdrag som bör vara med i beräkningen redan på offerten. När slutligen fakturan kommer ska denna vara tydligt specificerad för vad som är avdragsgillt och inte.
Om du är under 65 år kan du få rutavdrag för 50 procent av arbetskostnaden upp till max 25 000 kronor per beskattningsår. Är du över 65 år kan du få rutavdrag för 50 procent av arbetskostnaden upp till max 50 000 kronor per beskattningsår. Du kan själv beräkna hur stort rutavdrag du kan få på Skatteverket.