Budgivning
Budgivning
När du äntligen hittat den bostad du söker och verkligen vill ha, är det dags att ge sig in i budgivningen. Innan dess måste du ha finansieringen klar och kommit fram till vad som är det maximala belopp du kan tänka dig att köpa för. Lever du i en relation med gemensam ekonomi kan det vara smart att kommunicera med din partner så att ni är överens. Det kan också vara klokt att lägga upp vilken strategi du ska ha i budgivningen. Som allt annat är den ett psykologiskt spel. Säkerställ att du har en färdig spelplan från början. På internet finns många tips om hur du lyckas bra i en budgivning. Du har säkert också många vänner som kan ge dig tips, både på vad man ska göra, men också vad man inte ska göra. Här tipsar Boneo om några saker att tänka på.
Mäklaren
Mäklarens roll är att vara en neutral länk mellan säljare och köpare av en bostad. Mäklaren har en opartisk roll under hela budgivningen och måste kunna vara bägge parter behjälplig. Det är alltid säljaren i rådgörande av mäklaren som bestämmer hur budgivningen ska gå till. Mäklaren har skyldigheter åt båda håll. Bland annat ska mäklaren tydligt informera om hur bud ska lämnas. Vilka krav och önskemål säljaren har ska också tydligt beskrivas för dig som eventuell köpare.
Du
Mäklarens och säljarens drömköpare är en person som ger ett bra intryck och verkar ärlig. Som i alla affärsrelationer. Visa ditt rätta trevliga jag och att du är en seriös spekulant. Däremot så behöver du hitta en bra balans mellan att visa intresse, och att visa överintresse. Som i alla affärsrelationer skadar det inte att ha approachen ’Jag flyttar gärna in här, men det beror på vad priset i slutändan landar på’. Var däremot tydlig med att du har finansieringen klar på den aktuella budnivån, men avslöja inte hur långt du är villig att gå i budgivningen! Om du har ett maxbelopp som ligger en bra bit från startpriset, är det något du ska behålla för dig själv, tills dess att det är nödvändigt att höja.
Säljaren
Bostadsäljaren har alltid rätt att sälja till ett lägre pris än det högsta budet och kan fritt välja anledning till att acceptera ett bud. En spekulant kanske kan flytta in på ett mer passande datum, anses vara mer trolig att nå en snabb affär, erbjuda att ta över fastigheten omgående eller medföra ett hyreskontrakt som hjälper säljaren att snabbt hitta en ny bostad. Så det kan vara andra faktorer än priset som avgör att en fastighet säljs för ett lägre belopp än det högsta budet. Detta kan vara värt att notera och kanske använda sig av under en budgivning!
Budgivningen
Alla budgivningar på fastigheter sker antingen öppet eller slutet. En öppen budgivning fungerar likadant som en traditionell auktion. Budgivning på fastigheter startar oftast vid utgångspriset, men underbud är tillåtna. Som köpare kommer du under budgivningen att hela tiden ges möjligheten att lägga nytt bud över dina konkurrenter tills det står ett bud som ingen annan vill bjuda över. Denna budgivare köper då bostaden för detta pris. Öppen budgivning är den vanligaste typen av budgivningar.
Gränsöverskridande strategi
De flesta spekulanter har en begränsad budget i budgivningen. För en del passeras den budgeten redan efter en kvarts miljon utöver basbudet, andra lägger sig först efter en halv miljon, och för väldigt många är en miljon en kritisk gräns att passera. Om du har en bra budget över grundbeloppet, kan detta vara din strategi. Ibland kan det räcka med att vara gränsöverskridande i budgivningen tidigt för att vinna den, och efter några gränsöverskridande bud så kommer de flesta andra, om inte alla, att dra sig ur.
Strategi: Direktbud
Att ge ett bud direkt efter visningen kan vara en metod som nockar ut motståndarna redan före första ronden. Du är snabb när andra tvekar. Ge ett bud som är en stadig summa över utgångsbudet. Detta kommer påverka följande visningar och skapa oreda i säljarens strategi samt tidigt väcka hopplöshet för övriga intressenter. Om priset tidigt kommer upp i nivåer som närmar sig maxgränsen för andra spekulanter, kan de känna att det kan vara hopplöst att fortsätta.
Strategi: Chockbudet
Du kan kanske skrämma bort de andra spekulanterna ur budgivningen genom att direkt lägga ett chockbud, en strategi som kan ha lyckad utgång men det behöver vara väl genomtänkt. Dels med hänsyn till den plånbok du har. Det är ju naturligtvis upp till var och en att köpa för vilken summa man vill, men kan tyckas onödigt att köpa långt över vad bostaden är värd. Det är inte alls ovanligt att budgivare vinner som har is i magen, och samtidigt lyckas göra en bra affär, trots andra spekulanter.
Strategi: Uttröttningsmetoden
Före budgivningens start vet du din budget för bostadsaffären och hur långt du kan vara med och buda. Mäklaren är skyldig att informera alla budgivare så fort ett nytt bud inkommit. Se till att alltid vara tillgänglig för mäklaren på telefon, sms eller mejl under budgivningens gång. Så fort mäklaren hör av sig med det nya budbeloppet, lägg ett nytt bud! Inte någon astronomisk summa, utan låga höjningar snabbt och direkt till du tröttnat ut dina motståndare som hoppar av. Det kan räcka med att höja 10 000 kronor. Höjer du med sexsiffriga belopp, är du för uppenbar och riskerar att i slutändan betala för mycket. Uttröttningsmetoden är dock kanske inget för den som redan lyckats sälja sitt gamla hem, och har begränsat med tid. För den här strategin krävs mer uppmärksamhet i relation med mäklaren, att du har tid, tålamod och is i magen.
Strategi: Förhandsvisning
Om bostaden du drömmer om äntligen är till salu, kan du välja strategin att handla snabbt och be mäklaren om en förhandsvisning före visningsdagen. Då du också lägger ett bud på plats. Då krävs det att du har finansieringen klar och är insatt i prisnivån för den typ av bostad som du tänker buda på. Budet du lägger måste vara tillräckligt högt för att vara intressant för säljaren att göra affär med just dig och avsluta försäljningen före den publika visningen. Fördelen här är att du slipper konkurrera med fler spekulanter som kan driva upp priset under budgivningen. Säljaren kan ha intresse av att göra en snabb affär.
Strategi: Tillmötesgående
Säljaren har rätt att sälja sin bostad till vem som helst. Det finns inget som hindrar säljaren att göra affär med någon som lagt ett mindre bud än det högsta som lagts. Det kan bero på många olika faktorer som gör att någon annan av spekulanterna är mer intressant för säljaren. Det kan vara att någon av de potentiella köparna är mer medgörlig gällande t.ex tillträdesdatum, är villig att ta över katten som har bott i huset i tio år (ganska ovanligt dock), någon spekulant som inte kan ta över katten men inte heller är allergisk och har krav på allergensanering.
Mäklaren har inte bara skyldighet mot sin klient att göra täta avstämningar om budnivån, utan även vilka andra krav och villkor som påverkar försäljningen. Du som potentiell köpare ska få information om dessa kriterier. Om det finns önskemål från säljaren som du enkelt kan tillmötesgå, kan det vara din ingång till en snabb och mer kostnadseffektiv affär
Tipslista för en lyckad budgivning:
- Förbered dig väl och förbered din egen försäljning.
- Om du redan sålt din gamla bostad, se till att datum för utflytt och inflyttning i din eventuella nya bostad matchar dina behov och möjligheter 'mellan hem'.
- Var seriös i budgivningen, ge intrycket av att du är med och är en seriös spekulant, men visa inte överintresse
- Ha lånelöftet eller annan finansiering klar.
- Sätt tidigt en gräns för hur långt du kan gå i budgivningen, men behåll den maxgränsen för dig själv.
- Skaka av dig konkurrenterna tidigt i budgivningen om du har råd och verkligen vill ha ett objekt.
- Visa flexibilitet gällande säljarens krav och önskemål gällande t.ex tillträde.
Under vårt magasin 'Trend & design' här på Boneo kommer du också löpande kunna hitta fler tips från experter, vana säljare och köpare.
Lycka till!