Så håller du nere elkostnaderna i kylan — mäklaren om energiklasser

2 januari, 2024

Då elpriserna blivit märkbart högre så är det inte bara ett attraktivt läge och en bra planlösning som är intressant för bostadsspekulanterna längre, inte minst för de som letar hus. Då bostäders energianvändning och energiklass får allt större fokus så lät vi Martin Hallgren på Bjurfors Väster svara på några vanliga frågor om hur man kan göra ett energismart bostadsköp.

Vi på Boneo har noterat att bostäders energiklasser lyfts fram tydligare i objektsbeskrivningarna just nu, vad beror det på?

Då energikostnaderna har gått upp mycket efter kriget så har det blivit väldigt viktigt för spekulanterna att köpa ett hus med låg energiklass.

Varför bör man som köpare hålla koll på energiklassen när man letar bostad? Vilka fördelar för det med sig för bostadsköparen? 

– Det finns flera fördelar med att köpa ett hus som har en låg energiklass. Först och främst så innebär låg energiklass att huset har en låg energiförbrukning, något som kommer minska dina kostnader framöver. För det andra så kan du hos de flesta banker få ta ett grönt bolån om huset du ska köpa har energiklass A eller B. Sist men inte minst så kommer huset att vara attraktivt på bostadsmarknaden när det är dags att sälja. 

Bostadens energiklass finns ofta utskriven redan i bostadens objektsbeskrivning, annars går denna att hitta i energideklarationen. Alla hus ska ha en energideklaration, giltighetstiden är 10 år. 

LÄS OCKSÅ: Grönt bolån – det här kan du göra för att sänka dina kostnader!

Vad räknas som en bra energiklass?

Skalan som mäter energiklass löper från A-G där A är bäst och G är sämst. Det finns flera faktorer som påverkar en bostads energiklass och olika typer av byggnader kan ha olika grundförutsättningar. Men generellt så räknas A, B och C som bra och attraktiva energiklasser.

Ponera att man som köpare kärar ner sig i en bostad med “dålig energiklass”, finns det något man kan göra efter köpet som förbättrar energiklassen? 

– Det finns mycket man kan göra för att få ner energiförbrukningen och energiklassen. Det första man kan göra är att läsa åtgärdsförslagen från besiktningsmannen som genomfört besiktningen på huset. Nedan är några exempel på vad man kan göra; 

  • Installera solceller på taket 
  • Installera luft/värmepump 
  • Byt fönster till isolerfönster
  • Tilläggsisolera huset 
  • Sätt in luftvattenvärmepump eller bergvärme. 

Saluför du något hus just nu med bra energiklass? 

– Då vill jag tipsa om en villa på Askims svedjeväg 26. Bostaden har både FTX Ventilation (från och tilluft med värmeväxlare som återvinner den uppvärmda luften) samt bergvärme, två faktorer som ger bostaden energiklass C.

Relaterade artiklar

Senaste Inläggen