Experten: Oroliga tider på bostadsmarknaden – så påverkas du av världsekonomin

10 april, 2025

Efter en period av stigande räntor, elpriser och levnadskostnader började bostadsmarknaden visa livstecken. Men med nya globala orosmoln ser vi tecken på att många nu tvekar igen. Boendeekonom Claudia Wörmann från Hypoteket analyserar läget och ger sina råd till dig som står inför en bostadsaffär.

Det ekonomiska läget präglas åter av oro. Enligt Claudia Wörmann är det framför allt osäkerheten kring Trumps tullpolitik som skapar turbulens.

– Tullarna har orsakat kraftiga svängningar på börsen och lett till en växande oro för en global recession. Även om vi ännu inte ser effekterna i USA:s siffror är oron redan inprisad. Konsekvenserna riskerar att sprida sig till Sverige, och en djup lågkonjunktur påverkar bostadsmarknaden negativt, säger Claudia.

Försiktighet hos köpare – och konsekvenser för marknaden

Efter flera tuffa år hade många hushåll börjat återhämta sig. Räntorna sjönk något och marknaden visade tecken på rörelse. Men den nya oron bromsar åter beslutsamheten hos köpare och säljare.

— När man ser värdet på sina tillgångar minska, särskilt på börsen, upplever många att de blivit fattigare – även om vardagen inte förändrats direkt. Den känslan kan göra att man skjuter upp både köp- och säljbeslut.

Det här kan hända framåt:

  • Fler köpare kan välja att avvakta, vilket leder till färre avslut
  • Säljare med tidspress kan behöva justera priset
  • Förstagångsköpare med börssparande får svårare att köpa
  • Rörligheten minskar, vilket påverkar hela bostadskedjan

Så kan du tänka som köpare eller säljare

Även i osäkra tider finns det vägar framåt. Livet händer, oavsett marknadsläge. Om du till exempel separerat och behöver sälja för att gå vidare är det bättre att agera än att fastna i oro. Claudia Wörmann påminner också om att det finns ett visst inbyggt skydd i en vikande marknad. Säljer du för ett lägre pris köper du oftast också billigare. Det jämnar ofta ut sig.

Boendeekonomens råd:

  • Håll dig uppdaterad, men undvik att fatta beslut i panik
  • Kom ihåg att ingen kan förutspå marknaden exakt
  • Utgå från din egen livssituation och dina behov
  • Lägre priser kan också innebära nya möjligheter

Ett ljus i tunneln kan vara att en svagare konjunktur pressar ner räntorna. Men även det är en balansgång. Låg ränta i kombination med ökad arbetslöshet är inte positivt för bostadsmarknaden. Det är viktigt att se helhetsbilden, avslutar Claudia Wörmann.

Om Hypoteket 

Hypoteket är en modern bolåneaktör som utmanar de traditionella bankerna med enkelhet och transparens i fokus. Utan mellanhänder erbjuder de bolån med konkurrenskraftiga räntor och tydliga villkor, helt digitalt. Här slipper du dolda avgifter och kan känna dig trygg med att alltid få samma erbjudande som andra kunder. Hypoteket strävar efter att göra bolån enklare och mer rättvist, så att du kan fokusera på att förverkliga dina bostadsdrömmar.

Läs mer om Hypoteket här

Om Claudia Wörmann

Som boendeekonom är Claudia ansiktet utåt för Hypoteket. Hon pratar gärna och ofta med media, i såväl TV som i radio och i tidningsartiklar. Medverkar på seminarier och som föreläsare.

Min röda tråd har alltid varit att försöka prata så att människor förstår. Många individer saknar grundläggande ekonomisk kunskap och hänger inte alltid med i svängarna. Det kan leda till felaktiga beslut i livet, inte minst rörande privatekonomin. Efter många år inom mäklarbranschen (aldrig som mäklare) så hamnade jag i banksektorn. Jag slutade på SBAB, ett ganska stort företag, och gick till det betydligt mindre Hypoteket för ett par år sedan. Mitt huvudfokus är att prata med media, men nu har jag en väldigt mycket bredare roll, som det ju naturligt blir på ett mindre företag. Jag har väldigt kul!”

Relaterade artiklar

Senaste Inläggen