Köpa fritidshus – det här ska du tänka på!
9 mars, 2021
Intresset för fritidshus har skjutit i höjden den senaste tiden. När man är på jakt efter sitt smultronställe så finns det en del att tänka på, Här är boendeekonomen Claudia Wörmanns tips till dig som är på väg att införskaffa ett fritidshus. Läs fler artiklar i bolånepanelen här
Text nedan av Claudia Wörmann
Fritidshusmarknaden har exploderat sedan pandemin. Efterfrågan är rekordstor och många små stugor säljs för rekordpris. Det kan sannolikt kopplas till längtan efter en privat sfär, för i huset på landet bestämmer du själv över flödet av människor. Lägg därtill möjligheten att periodvis kunna arbeta på distans från stugan. Så här års, normala år, brukar mångas längtan efter ett fritidshus väckas till liv lite extra. Viljan tilltar i takt med att värmen stiger utomhus. Vi kan kalla den för snödroppseffekten, eller tulpaneffekten kanske? Nu pratar jag i denna krönika bara om den traditionella fritidshusmarknaden, och inte stugorna i fjällen.
Ett bostadsköp är både känslor och ekonomi, och i alla sammanhang är det viktigt att försöka dra fram och lyssna på kalkylnissen i sig än att gå på bara känsla, och speciellt när det kommer till fritidshus! Det kan finnas anledning att titta på ett fritidshus under annan säsong än på våren och sommaren. Detta för att undvika den grumliga lins som brukar göra att den händige blir händig på kuppen. Det är lätt att förföras och bortse från skavanker när solen står i zenit och hela torpet utstrålar charm. Åk och titta en regnig och blåsig dag, hur känns platsen och torpet nu? Det finns inga garantier för vädret i Sverige. Att du och ditt sällskap lär sitta där även regniga dagar är ingen underdrift.
Det är inte det lättaste att hålla känslorna i styr, men försök. Jag är alldeles övertygad om att den där borne realisten på jakt efter sommarstuga någon gång sett ett inredningsreportage eller följt något media om hur att förvandla en stuga i törnrosasömn till något oerhört charmigt. Det som sällan framkommer så tydligt är att det kan finnas ett helt team av experter som hjälpt till att förvandla rucklet till ett charmpaket av rang. Det kan leda till att man som aspirant på ett fritidshus med visst renoveringsbehov inte riktigt har full koll på vad omvandlingen till det där lilla extra kommer att kosta i tid och i pengar.
Här kommer mina tips på vad du ska tänka på vid köp av fritidshus:
- Börja med dina egna behov, hur kommer du att vilja utnyttja ditt hus, bara på sommaren eller längre säsong? Ja fritidshuset med bättre permanentstandard är dyrare, men utslaget på antal dagar du kan vara där kanske det ändå blir billigare? Räkna på det.
- Köper du ett fritidshus i en populär region dit många vill åka kan det vara bra att ha en plan för hur att förhålla sig till de gäster som vill komma. Det kostar att ha ett fritidshus och du kan utan att skämmas ta betalt även från nära. Eller säga nej till besök.
- Om du inte snickrar och har en hammare i högsta hugg utan snarare tummen mitt i handen idag – varför skulle du plötslig bli händig i torpet? Var självkritisk till din egen förmåga. Försök, efter besiktning, att göra ett överslag av vad det kostar att renovera. Tänk på att det ska orkestreras kanske på distans och med lokala hantverkare.
- Var noga med hur lång tid du vill pendla mellan hemmet och fritidshuset. Distansförhållanden kan vara knepiga, så även på fritidshusmarknaden.
- Var egoistisk. Tänk på dina behov just nu. Barnen kanske hellre vill åka utomlands när de får.
Claudia Wörmann, SBAB
Lång erfarenhet av bostadsmarknaden bland annat som analysansvarig på Mäklarsamfundet och som analyschef på Svensk Nyproduktion. Idag arbetar jag som boendeekonom på SBAB. Jag pratar med media och diskuterar gärna bostadsmarknaden ur ett mänskligt perspektiv. Hur påverkas vi , både positivt och negativt, av bostadsmarknaden som den ser ut idag. Vad kan göras för att förbättra den. Jag försöker skriva och prata på ett begripligt sätt så att den som inte är så van vid ekonomisk information kan hänga med.
OM BOLÅNEPANELEN
Bostadsaffären är för många den största affären man gör under ett liv. Ibland en affär som är med en ett helt vuxet liv. Oavsett om man köper ett boende för livet som går vidare i generationer eller är av åsikten att ombyte förnöjer och därmed byter boende emellanåt, så är bolån och bostadsekonomi alltid en central fråga för de flesta.
Vi lever i en omvärld som också är föränderlig och i en samtid där inte bara det nationella läget påverkar vår vardagsekonomi, utan där vår individuella ekonomi reagerar på olika sätt beroende på vad som händer i världen.
Bolånepanelen är ett unikt samarbete mellan bostadssajten Boneo.se och flertalet särskilt utvalda banker, där vi gemensamt försöker möta våra besökares frågor och funderingar kring bolån och bostadsekonomi.
Varje vecka uppdateras bolånepanelen med texter i aktuella ämnen skrivna av de experter vi knutit till oss i samarbetet. I nuläget skrivs bolånebloggen av privatekonomen Emma Persson, Länsförsäkringar, Henrik Boström, Head of Brand and communication på Bluestep Bank och Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB och Ingela Gabrielsson på Nordea.
Har du en fråga till våra experter – maila oss på alexander.erwik@boneo.se