Grönt bolån – det här kan du göra för att sänka dina kostnader!
5 juli, 2021
Bolånet är en, för många, obligatorisk kostnad som lätt springer iväg. För de som gärna värnar om både planet och plånbok finns dock en smart väg att gå – detta i form av grönt bolån. Visste du att du kan spara hundralappar om du uppnår vissa kriterier. Annelie Lännestad på Independia hjälper oss att få koll på kraven i veckans huskrönika.
text nedan av Annelie Lännestad – Läs fler huskrönikor här
En snackis som börjat gå runt nu är möjligheten att sänka sitt bolån om man faller inom ramen för vissa kriterier i sin energiförbrukning i hemmet. Och visst är detta väl värt att kika in på! Det finns pengar att spara på sitt, många gånger, höga bolån! Men vad gäller egentligen, kan alla få det, vad krävs och erbjuder alla banker den tjänsten/förmånen? Jag stämde av med två energiexperter på Independia och bad dem svara på några frågor.
– Först lite fakta, säger Emma Gustafsson, certifierad energiexpert.
För att få ansöka om grönt bolån så skall någon dessa kriterier vara uppfyllda:
- A- eller B-klassad enligt Boverkets energiklassificering från 1 januari 2014
- Ett Svanenmärkt hus enligt det statliga bolaget Miljömärkning Sverige
- En guld- eller silvercertifierad miljöbyggnad enligt Sweden Green Building Council
- Ett certifierat passivhus
– Vi kommer ofta i kontakt med villaägare, vilka då behöver en A- eller B-klassad energiklasscertifiering för att kunna få ansöka om grönt bolån, fortsätter Johan Holmkvist, certifierad energiexpert.
Hur länge har detta funnits/erbjudits?
– Vi är inte helt säkra men i ca 3 år är vårt svar, säger Emma.
.
Gäller det samtliga banker eller är det bara vissa som erbjuder detta?
– Flera banker erbjuder denna rabatt men inte alla så det är viktigt att höra med din bank om de erbjuder Grönt Bolån. Vissa banker accepterar t. ex. bara energideklarationen medans andra även accepterar andra något av de alternativ som nämndes tidigare. Äger du ett hus som klarar kriterierna för Grönt bolån kan det vara värt att byta bank om din nuvarande inte erbjuder detta, fortsätter Emma och Johan.
Vad är ett certifierat passivhus?
– Certifierat passivhus innebär en granskning av ritningar och projektets program- eller
bygghandlingar för att säkerställa att byggnaden har förutsättningar att uppfylla kriterierna för passivhus eller nollenergihus. Hela projektet gås igenom för att säkerställa att låga driftkostnader under lång tid och en låg miljöpåverkan. Kriterier finns för tre nivåer att välja på: Guld, Silver och Brons.
Ett miljöcertifierat passivhus är klassat enligt miljöcertifieringssystemet Miljöbyggnad.
En Miljöbyggnad uppfyller bland annat krav på mycket effektiv energianvändning,
sunda materialval, tyst inomhusmiljö, god ventilation och hög fuktsäkerhet.
Är det många som faller inom A eller B och därmed kan ansöka om grönt bolån?
– Det är svårt att uppnå A och B som klassning. A är passiv som knappt förbrukar någon el alls. Energiklass med B är något lättare att uppnå men det krävs att huset är relativt nybyggt så det klarar dagens krav gällande isolering, U-värde för fönster mm. En byggnad som är äldre än 14 år har svårt att uppnå detta krav. I de flesta fall krävs även en riktigt även effektiv värmepump. Är din värmepump 15 år gammal är den inte tillräckligt effektiv för att klara av att uppnå energiklass B. Det som är bra att veta är att kravet vid nybyggnation är energiklass C, avslutar Johan och Emma.
Kanske inte helt lätt att få igenom Grönt bolån verkar det som. Men, det kan ju alltid vara värt
ett försök!
Frågor kring husbesiktning, energideklaration, dolda felförsäkring, fuktproblematik eller inomhusmiljö? Kontakta Raksystems Independia för hjälp!
Telefon: 031 712 98 89 | E-post: support@raksystems.se eller besök RAKSYSTEMS INDEPENIDA HÄR
.
Annelie Lännestad, Independia
Vi som skriver huskrönikan här på boneo har en enorm passion för allt det där osexiga med hus och byggnation. Här nördar vi ner oss i krypgrunder, tak som läcker och varför man ska kitta sina fönster. Jag som gräver i alla dessa tekniska och ofta komplicerade bitar av husägande heter Annelie Lännestad och har under mina många år som Besiktningsansvarig på Independia sett och hört alla varianter av husproblem och lösningar. Trav att jag i min egenkära uppfattning besitter ett helt bibliotek av kunskap, så vågar jag nog inte kalla mig expert här och nu. Istället tar jag hjälp av mitt stora nätverk av professionella män och kvinnor runt om i landet som kan allt om besiktningar, snickeri, bygglov, dolda fel och mycket mycket mer. Här hittar du allt som kan hjälpa dig att införliva husförsäljning och husägande, men saknas det något så vill vi gärna veta vad så att vi kan guida dig genom husets alla hörn. Maila mig gärna på annelie.lannestad@independia.se så hjälper jag till!
Frågor kring husbesiktning, energideklaration, dolda felförsäkring, fuktproblematik eller inomhusmiljö? Kontakta Raksystems Independia för hjälp!
Telefon: 031 712 98 89 | E-post: support@raksystems.se eller besök RAKSYSTEMS INDEPENIDA HÄR