8 tips – så hittar du ditt fritidshus!

23 mars, 2021

I den här veckans bolånepanelen bjuder Ingela Gabrielsson på Nordea på 8 tips som du kan få användning av, i jakten på det fritidshus du drömmer om. 

Text nedan av Ingela Gabrielsson

Snart är det påsk och vi längtar ut på landet. Det är onekligen en fin tid att gå på visning och titta på fritidshus. Det finns ett nyvaknat intresse för våra hemtrakter och vi har hittat både gamla och nya smultronställen runtom i Sverige. Att köpa ett fritidshus är ett sätt att skapa trygghet och stabilitet för familj och vänner. Genom att starta väl förberedd och rustad ökar förutsättningarna för ett lyckat köp.

Här är mina bästa tips!

1. Gå igenom din ekonomi före och efter ett eventuellt köp. Hur stor buffert finns det? Räkna
med oförutsedda utgifter.
2. Be om ett lånelöfte från din bank. Då vet du hur mycket du maximalt kan få låna.
3. Räkna även in utgifter som försäkringar och flyttkostnader, lagfart och pantbrev i kalkylen.
4. Titta på många olika hus, alla har sin specifika charm. Samla så mycket fakta om möjligt om
ditt objekt och anpassa kalkylen därefter. Hur ser renoveringsbehovet ut?
5. Viktiga fakta är hur det är ordnat med vatten, avlopp och el och om det finns något servitut.
6. Ta också med i beräkningen hur man tar sig till fritidshuset – det kan vara extra viktigt med
tonåringar i familjen- och även möjlighet till bredband. Mediakostnaderna är en realitet.
7. I en budgivning – kom ihåg dit egen maxgräns och håll fast vid den. Det finns fler drömhus
därute.
8. I väntan på att hitta det rätta fritidshuset – passa på att hyra en sommar för att lära känna
ett område du är nyfiken på.

Lycka till med ditt fritidshus!


LÄS OCKSÅ: Kolla in massor av fina fritidshus till salu på Boneo.se här!


 

 

Ingela Gabrielsson, Nordea

Jag är privatekonom på Nordea och har varit det sedan år 2000. I mitt arbete gör jag dagliga analyser av privatekonomiska nyheter och ger privatekonomiska råd. Som jurist i botten kombinerar jag ekonomiska och juridiska aspekter av de svenska hushållens ekonomi. Jag är särskilt aktiv i boendefrågor och bostadspolitik, exempelvis frågor kopplat till unga, nya regler som påverkar hushållsekonomin och de flytthinder som finns.

Jag kommer ge min syn på hur din privatekonomi kan påverkas av det som händer i samhället och tips och råd om hur du får en bättre privatekonomi. Att ha en god privatekonomi öppnar dörrar för en mängd möjligheter i livet och det är något jag vill bidra till.

OM BOLÅNEPANELEN

Bostadsaffären är för många den största affären man gör under ett liv. Ibland en affär som är med en ett helt vuxet liv. Oavsett om man köper ett boende för livet som går vidare i generationer eller är av åsikten att ombyte förnöjer och därmed byter boende emellanåt, så är bolån och bostadsekonomi alltid en central fråga för de flesta.

Vi lever i en omvärld som också är föränderlig och i en samtid där inte bara det nationella läget påverkar vår vardagsekonomi, utan där vår individuella ekonomi reagerar på olika sätt beroende på vad som händer i världen.

Bolånepanelen är ett unikt samarbete mellan bostadssajten Boneo.se och flertalet särskilt utvalda banker, där vi gemensamt försöker möta våra besökares frågor och funderingar kring bolån och bostadsekonomi.

Varje vecka uppdateras bolånepanelen med texter i aktuella ämnen skrivna av de experter vi knutit till oss i samarbetet. I nuläget skrivs bolånebloggen av privatekonomen Emma Persson, LänsförsäkringarHenrik Boström, Head of Brand and communication på Bluestep Bank och Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB och Ingela Gabrielsson på Nordea. 

Har du en fråga till våra experter – maila oss på alexander.erwik@boneo.se

Relaterade artiklar

Senaste Inläggen