4 smarta budgivningstyper — vilken väljer du i vinter?
14 december, 2024
Efter att ha letat ett tag så har drömbostaden äntligen dykt upp, problemet är att andra spekulanter har fattat tycke för samma bostad. Det är dags för budgivning! Men hur ska man tänka och agera för att gå vinnande ur budgivningen? Vi delar med oss av 4 smarta budgivningsstrategier nedan.
Kort om budgivning
För att du ska kunna köpa en bostad i Sverige måste du lämna ett bud till säljaren som säljaren sedan accepterar, budet förmedlas via säljarens mäklare. Om säljaren väljer att acceptera ditt bud så ges du möjlighet att köpa bostaden. En budgivningsprocess kan se ut på många olika sätt, men oftast är det flera intresserade spekulanter som budar på samma bostad.
3 saker att tänka på:
1. Säljaren har fri prövningsrätt, detta innebär att säljaren inte behöver acceptera det högsta budet – istället kan säljaren välja att acceptera budet från de som kan vara mest tillmötesgående kring tillträde eller de som säljaren får en god relation med.
2. Budgivningen pågår tills köpekontrakt är påskrivet mellan säljare och köpare. Om säljaren accepterat ditt bud kan det därför vara bra att få till en snabb kontraktsskrivning, du vill ju inte riskera att det dyker upp nya bud i slutet – eller hur!
3. Ditt bud är inte bindande. Du kan därför ge dig in i flera budgivningar samtidigt. Se bara till att hålla koll på de olika objekten!
4 olika strategier för att vinna budgivningen:
1) Spegel-strategin
Såhär gör du: Oavsett om du eller en annan budgivare drar igång budgivningen så ser du till att höja lika mycket som de du budar mot. Höjer de 10 000 kr så gör du likadant, och så vidare.
Fördelar: Att hela tiden spegla de andra budgivarnas bud är en relativt enkel strategi att följa, något som kan vara skönt om du är ny på bostadsmarknaden. Din strategi kan också leda till att motståndaren tröttnar och ger upp då de hela tiden får ett motbud.
Nackdelar: Genom att följa denna strategi så lämnar du delvis över kontrollen till de andra budgivarna. Strategin kommer även kräva att du hela tiden håller koll på budgivningen, något som kan medföra en viss stress om du budar på flera olika bostäder samtidigt.
2) All in-upplägget
Såhär gör du: Oavsett om du lägger första budet eller ej så bygger denna strategi på att sikta högt tidigt i budgivningen. Om utgångspriset är 6 000 000 kr så lägger du exempelvis ett bud på 6 400 000 kr direkt.
Fördelar: Att lägga ett väldigt högt bud tidigt i en budgivning kan skrämma bort andra spekulanter som då drar sig ur.
Nackdelar: Det finns två risker med att köra med denna typ av upplägg. Dels så riskerar du att förlora då du lagt ditt maxbud på en gång. Upplägget kräver även att du som spekulant har bra koll på bostadens marknadsvärde, annars finns risken att du lägger ett alldeles för högt bud.
3) Överrasknings-metoden
Såhär gör du: Denna metod liknar all in-upplägget ovan, skillnaden är att du gör din move i slutet av budgivningen eller när budgivningen har stannat av. Att lägga ett högt bud när andra budgivare tror att de är nära att vinna kommer minst sagt att överraska dem.
Fördelar: Att ge sig i en budgivning sent kan vara smart då många budgivare redan hoppat av då de nått sitt maxbud.
Nackdelar: Denna metod kräver en hel del is i magen då du måste vänta in budgivningens slut. Du som spekulant måste även hålla koll på budgivningen hela tiden, något som kan bli tidskrävande. Glöm inte heller att saker kan ske bakom kulisserna, läs mer om dolda bud nedan…
4) Steget före-principen
Såhär gör du: Du som bostadsspekulant kan vara steget före på flera olika sätt, men huvudsakligen så handlar det om att du kontaktar mäklaren innan både visning och budgivning för att lägga ett bud.
Visste du att vi på Boneo är störst på kommande försäljningar, eller På G som vi kallar dem? Att visa intresse för en På G-bostad ger dig som spekulant ett unikt försprång då dessa bostäder ofta bara publiceras på Boneo. Hitta alla kommande försäljningar här.
Fördelar: Om säljaren vill få bostaden såld snabbt och dessutom accepterar ditt bud så är bostaden din. Relativt smärtfritt, eller hur!?
Nackdelar: Precis som för all in-upplägget så kräver denna princip att du har koll på marknaden och bostadens värde, detta för att inte riskera att du får betala alldeles för mycket.
Glöm inte att du även kan ge dolda bud
En budgivningsstrategi som har blivit mer återkommande på senare tid är de dolda buden, det vill säga att du som köpare lägger ett bud med villkoret att budet ska vara hemligt för de andra budgivarna. Att lägga ett dolt bud kan skapa stor irritation hos de andra budgivarna, men fördelen blir att dessa får svårt att matcha ditt bud — något som kan göra dig till vinnare!