Köpa fritidshus
Fritidshus [fri:ti:dshu:s] är ett hus ämnat att användas som tillfällig bostad under fritid, helger och semester. Ett fritidshus kan vara en kolonistuga eller ett torp utan faciliteter men även ett stort hus i skärgården med all bekvämlighet. Ett fritidshus kan kallas för många olika saker blanda annat: stuga, sommarhus, torp, sommarvilla, weekendhus, sportstuga, landställe eller fjällstuga.
Köpa fritidshus
Ett fritidshus är en oas, en plats för återhämtning. Där du samlar kraft, ägnar dig åt din konst, snickrar på något som aldrig behöver bli färdigt, för du gör det för snickrandets skull. Där kanske telefonen är på flygplansläge och istället för att du jobbar 10 timmar, kanske du ligger i hängmattan lika länge. Här vill du kanske ha närhet till jaktområden, vatten, kunna plocka bär, åka skidor eller bada.
Vad du än har för drömmar och mål med ditt kommande fritidshus måste du börja med att hitta det, och sedan steg för steg jobba dig närmare målet. Om du är en aktiv husletaren finns det många viktiga punkter att undersöka och ”bocka av” innan du genomför ditt livs kanske största affär. Att köpa fritidshus är ganska likt ett traditionellt husköp och bör göras på samma sätt.
Kolla gärna in våra bostadsannonser här på Boneo. Vi har både fritidshus till salu, tips på hur du vinner budgivningen och alla råd du behöver för att det ska bli ett riktigt lyckat köp.
Det är lägligt att prata om läget!
Ett hus går alltid att göra om, renovera, riva och bygga nytt, men läget är oftast detsamma när det kommer till fritidshus. Fokusera därför alltid först på om läget passar och tillgodoser dina behov. Vad är du ute efter? Närhet till vatten? skog eller fiske? Hur tar du dig dit? Finns kommunikationer? Är det för långt att åka? Är det morgonsol, kvällssol eller sol hela dagen? Hitta först det läget du vill, sen huset.
Behåll drömmen
Kontakta kommunen om deras framtidsplaner för området där ditt fritidshus ligger. Riskera inte att det avskilda läget långt från trafikmyller och avgaser, som var det du föll för, förvandlas till ett tätbebyggt område med utsikt över en motortrafikled. Kolla så att inte kommunens exploateringsplaner gör så att din oas känns som en vägkrog om några år. Kolla med Byggnadsnämnden att alla byggnader, som sjöstuga, gäststuga och uthus på fastigheten har bygglov. Detta gäller även bryggor.
Budget, inte bara för att köpa, utan också för att äga
Behöver huset renoveras? Konsultera de hantverkare som är nödvändigt för att få en god uppfattning om vad det kan kosta innan du bestämmer dig. Tänk på att du kan även nyttja ROT-avdrag för fritidshuset.
Om du inte ska bosätta dig i fritidshuset bör du tänka på att det är inte bara fastigheten med pantbrev och lagfart och eventuell renovering du ska betala, utan även löpande räkningar som värme, vatten, vägavgift, sophämtning, försäkring och resorna till och från fritidsboendet. Så utöver kostnaden för att köpa och renovera huset ska du också budgetera för att bo där och åka dit!
Vatten
Kolla vattnets kvalitet med ett vattenprov om fastigheten har egen brunn. Har huset enskilt avlopp kan det vara klokt att ta reda på vad det är för slags anläggning och kontakta kommunens miljö- och hälsoskyddsnämnd om de tillstånd som krävs, faktiskt finns.
Finns det bara sommarvatten och du vill kunna nyttja fritidshuset året om, bör du budgetera för ett alternativ, som t.ex borrad brunn.
Besiktiga
Du som köpare av fritidshuset har undersökningsplikt och kan inte i efterhand få ersättning för de fel som borde ha upptäckts före huset bytte ägare. Dvs klart synliga fel eller skador. Kontakta en oberoende besiktningsman som går igenom husets grund, fasad, tak och avrinning så att huset inte får fuktskador, vilket kan få förödande konsekvenser om du inte är där och upptäcker det i tid. Om det finns en eldstad bör sotaren provtrycka din skorsten, och samtidigt kolla att allt ser ut som det ska. Om huset är gammalt är det en billig investering. Låt också en elektriker besiktiga all el och dina huvudströmbrytare, så att inte drömmen om ditt fritidshus riskerar att gå upp i rök, bokstavligen.
Rätt skick
Visst är det charmigt med gamla torp med breda knarriga golvtiljor, innanfönster och utedass! Men det kan komma blåsiga höstar utan åskvärme då dessa ställen bara är mysiga på vykort. I verkligheten kanske du inte fixar utedass i längden. Ta dig en rejäl funderare på vilken typ av fritidshus som passar dig och hur du ska använda det, inte bara nu utan också i framtiden. Är du den händiga typen eller har du råd att anlita hantverkare? Är du en person som bara vill njuta med en god bok i hängmattan, och kanske inte hinner eller vill fixa så mycket med huset, kanske du ska leta i annonser som innehåller 'Nyrenoverat' eller 'Totalrenoverad'
Hoppas att du hittar fritidshuset du drömmer om, och att ovanstående har hjälpt dig en bit på vägen. Om du redan nu vill börja jakten har vi många fina fritidshus som väntar på dig på Fritidshus till salu'
Lycka till från oss på Boneo!