Visste du det här? 3 säkerhetsråd till dig som ska bygga trappa

6 oktober, 2021

Bor du i hus eller radhus om mer än ett plan så har du antagligen en trappa i hemmet. Oavsett om den alltid funnits där eller om det är dags att bygga en ny så finns det några saker att tänka på, inte minst om familjen dessutom innehåller småbarn eller husdjur. Estetik i all ära men det finns även allmäna råd och riktlinjer att följa angående säkerheten. Annelie Lännestad på Independia går igenom vilka dessa är i veckans Huskrönika! 

text nedan av Annelie Lännestad – Läs fler huskrönikor här

För några månader sedan fick vi hem vår efterlängtade, nya familjemedlem. Vår hund. En liten, söt cocker spaniel. Vad har det med trappräcken att göra kanske du tänker nu. Jo, det fick mig att fundera över hur viktigt det är att man har ett räcke som faktiskt gör det det skall, skyddar mot eventuella olyckor som kan bli förödande. I vårt fall fick jag göra ett “valpsäkert” trappräcke tills dess att hon växt till sig. Ni ser min lösning på bilden nedan 🙂

Fler anmärkningar

På de besiktningar som vi utför idag ser vi allt fler anmärkningar om trappräcken som inte lever upp till de regler som finns. Till viss del beror det på att många hus från 60,- 70,- och 80-talet nu säljs och de som flyttar in vill renovera och göra om. Många gånger väljer man då en snygg design på sin trappa, vilket såklart är kul och något att uppmuntra. Men vi får inte glömma bort säkerheten! En svävande trappa må vara otroligt snygg men kan bli en dödsfälla om det vill sig riktigt illa!

Boverket om byggnadskrav för trappräcken

Boverket kan du läsa om vilka regler som gäller för olika typer av trappor och ledstänger.Jag kommer att dyka lite djupare i reglerna kring Barnsäkerhet här idag men som sagt gå gärna in på Boverket och läs mer.

Barnsäkra räcken

I BBR, Boverkets Byggregler, kan vi läsa följande:

“I utrymmen där barn kan vistas bör räcken ha de mått och utföranden som framgår av BBR.”

Däremot så finns där inga regler gällande mått på öppningar, hål och springor som inte skall vara klättringsbara. Där hänvisar BBR byggherren till allmän branschpublikation eller handbok och sunt förnuft. Jag anser att det kan vara viktigt att själv ha lite koll eller åtminstone veta om att det finns regler och krav kring detta när det är dags att göra om trappan eller balkongen. På så vis kan man alltid ta upp frågan med den hantverkare som skall utföra arbetet.

Så här lyder BBR:s regler:

Boverkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och allmänna råd – avsnitt 8:2321 

8:2321 Räcken

Trapplopp, trapplan, ramper och balkonger som inte avgränsas av väggar, ska ha räcken som begränsar risken för personskador till följd av fall. Räckesfyllningar med infästningar ska tåla dynamisk påverkan av en människa.

Allmänt råd

Räcken i trapplopp bör vara minst 0,9 meter höga. Om en öppning vid sidan av ett trapplopp är större än 0,4 meter i båda längdriktningarna och våningshöjden är mer än 3,0 meter, mätt från golv till golv, bör räcket vara minst 1,1 meter.

Räcken på trapplan inom den enskilda bostadslägenheten bör vara minst 0,9 meter höga. Om våningshöjden är mer än 3,0 meter, mätt från golv till golv, bör räcket vara minst 1,1meter. Räcken på trapplan utanför den enskilda bostadslägenheten samt räcken på balkonger och loftgångar bör vara minst 1,1 meter höga.

Regler om glasräcken finns i avsnitt 8:35.

Räcken i utrymmen där barn kan vistas, ska utformas så att barn inte skadar sig till följd av att de klättrar eller kryper.

Allmänt råd

Räcken på balkonger, trapplan och trapplopp bör, upp till en höjd av 0,8 meter, utformas så att de inte går att klättra på. Vertikala öppningar bör vara högst 100 mm breda.

Fritt mått mellan balkongräckes underkant och balkonggolv, eller mellan ett trappräckes underkant och trappstegens stegnos, bör vara högst 50 mm. Fritt mått i höjdled mellan ett trappräckes underkant och ett trapplan eller golv bör vara högst 100 mm.

Horisontella öppningar ovanför balkongfront bör utformas så att barn inte kan fastna med huvudet. Öppningar i intervallet 110–230 mm bör undvikas.

Räcke som INTE är barnsäkert

Räcke som inte är barnsäkert. Illustration: Altefur Development / Boverket

 

Räcke som är barnsäkert

Räcke som är barnsäkert. Illustration: Altefur Development / Boverket

Som sagt, svävande och snyggt designade trappor i all ära, men ha säkerhetstänket med er.

I KORTA DRAG

  • De finns regler kring trappor, ledstänger och räcken att ta hänsyn till
  • På Boverket BBR kan du läsa vad som gäller
  • Sätt säkerheten före design

Frågor kring husbesiktning, energideklaration, dolda felförsäkring, fuktproblematik eller inomhusmiljö? Kontakta Raksystems Independia för hjälp!

Telefon: 031 712 98 89 | E-post: support@raksystems.se eller besök RAKSYSTEMS INDEPENIDA HÄR

Annelie Lännestad, Independia

Vi som skriver huskrönikan här på boneo har en enorm passion för allt det där osexiga med hus och byggnation. Här nördar vi ner oss i krypgrunder, tak som läcker och varför man ska kitta sina fönster. Jag som gräver i alla dessa tekniska och ofta komplicerade bitar av husägande heter Annelie Lännestad och har under mina många år som Besiktningsansvarig på Independia sett och hört alla varianter av husproblem och lösningar. Trav att jag i min egenkära uppfattning besitter ett helt bibliotek av kunskap, så vågar jag nog inte kalla mig expert här och nu. Istället tar jag hjälp av mitt stora nätverk av professionella män och kvinnor runt om i landet som kan allt om besiktningar, snickeri, bygglov, dolda fel och mycket mycket mer. Här hittar du allt som kan hjälpa dig att införliva husförsäljning och husägande, men saknas det något så vill vi gärna veta vad så att vi kan guida dig genom husets alla hörn. Maila mig gärna på annelie.lannestad@independia.se så hjälper jag till!

Frågor kring husbesiktning, energideklaration, dolda felförsäkring, fuktproblematik eller inomhusmiljö? Kontakta Raksystems Independia för hjälp!

Telefon: 031 712 98 89 | E-post: support@raksystems.se eller besök RAKSYSTEMS INDEPENIDA HÄR

Relaterade artiklar

Senaste Inläggen