Väntan kan vara över – ny möjlighet för unga som vill köpa bostad!

22 februari, 2022

Ingen har väll missat diskussionerna om hur tuff dagens bostadsmarknad är, speciellt för de som precis börjat sin bostadsresa. Väntan för dig som kämpar med att få ihop till kontantinsatsen för att slippa korta och osäkra hyreskontrakt kan dock vara över! Snart är det nämligen dags för regeringen att diskutera statligt startlån för unga! Vår expert Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, förklarar begreppet nedan i veckans Bolånepanel. 

Trösklarna in på bostadsmarknaden har blivit högre. Priserna har stigit under många år. Kravet på att femton procent av bostadens pris ska läggas i så kallad kontantinsats infördes för tio år sedan. Amorteringsreglerna påverkar också förstås. Snart kommer den av regeringen tillsatta utredningen om bland annat statligt startlån för unga att presenteras!

Startlånet kommet inte att täcka hela summan men en betydande del. I dagsläget är det oklart hur stor del av kontantinsatsen man kommer att kunna låna till. Syftet är att de unga inte ska fastna i blancolån med höga räntor och avgifter. Äntligen!  Så länge jag har arbetat i denna bransch (sen början av 2000 talet) har frågan om de ungas problem diskuterats. Så återigen, äntligen! Jag beklagar att åtgärden inte kom tidigare, till exempel för att underlätta för den stora grupp 90-talister. (Det föddes väldigt många barn under 90 talet, de äldsta är nu 30 år, så vi har vetat om det ett tag). Jag menar inte att hela lösningen ligger i att köpa en bostad som ung. Ju yngre man är desto mindre vet man oftast om hur ens liv ska gestalta sig. Man kan träffa kärleken och vilja flytta till en annan stad eller ett annat land. Drömutbildningen man kommer in på kan ligga i en helt annan stad. Och jobbet man får finns 70 mil bort. För en ung person är riktningen i livet inte riktigt utstakad och att då börja med att ta ett stort lån kan ifrågasättas. Men frågan är om alternativet är så mycket bättre. I tillväxtregioner är trycket på hyresrätter högt vilket leder till långa köer. Det stänger de unga ute från förstahandshyresmarknaden. Då återstår andrahandsmarknaden.

Det finns många både säkra och schyssta andrahandskontrakt.  Det finns också andrahandskontrakt som är precis det motsatta, osäkra och dyra.  Alternativet för den som inte kan köpa och som inte har tillräcklig kötid för ett förstahandskontrakt blir att hyra i andra hand. SBAB har tidigare jämfört vad det kostar per månad att hyra en etta i andra hand med att köpa en liten bostadsrätt på 25 kvadratmeter i någon av Sveriges 14 största kommuner. Kartläggningen visade att det var dyrare att hyra i andra hand i 11 av 14 kommuner. I Göteborg och Jönköping är det billigare att hyra i andra hand och i Lund går det på ett ut.

Stora skillnader

SBAB:s kartläggning visade att skillnaden mellan att äga och hyra är som störst i Västerås. Där betalade den som hyr i andra hand i genomsnitt 53 procent mer än om samma person i stället skulle kunna köpa en bostadsrätt på 25 kvadratmeter.

Sammanställningen visar tydligt att det över lag är betydligt billigare att äga sin bostad än att hyra i andra hand. Den som är ung och inte har möjlighet att köpa sin första bostad riskerar dessutom att hamna i en situation där dyra andrahandskontrakt försvårar möjligheten att kunna spara till ett eget boende. De som flyttar hemifrån idag kommer sannolikt att ha en lång karriär på bostadsmarknaden. De allra flesta kommer att få se sin lön stiga betydligt under de yrkesverksamma åren. Det innebär att det inte borde medföra så stora risker att göra en översyn av hur de olika reglerna försvårar inträdet för unga på bostadsmarknaden.  Det är anmärkningsvärt att de unga många gånger hänvisas till en både dyr och osäker lösning på bostadsmarknaden i form av andrahandskontrakt.

Medskicket till dig som är ung när viljan att flytta hemifrån blir för stor är att tänka till en extra gång och undvika de allra dyraste andrahandskontrakten. Inte nog med att det i de flesta fall ger dig ett betydligt dyrare boende än en ägd bostad, det försvårar också för dig att kunna spara.

 Tips till unga och föräldrar:

1. Blir viljan att flytta hemifrån allt för stark och du hittar ett andrahandskontrakt – försök
då att hitta en bostad som möjliggör att du kan både bo och spara.

2. Ha tålamod! Kan du bo kvar i föräldrahemmet ger det dig med inkomst en möjlighet att spara mer. Kanske kan du göra mer hemma som betalning för att bo kvar, till exempel hämta småsyskon vid skolan, hjälpa till med renovering om du kan, och kanske göra något annat underhåll som inte riktigt blivit av.

3. Ha en dialog mellan föräldrar och barn. Undersök möjligheterna till att exempelvis
dina föräldrar blir medlåntagare eller att de lånar ut till hela eller delar av kontantinsatsen. Läs på hur det går till och när ni bestämt er – skriv avtal.

4. Spara hårt! Är det den egna bostaden som är drömmen med stort D. För att nå dit måste många prioritera bort väldigt mycket annat. Var disciplinerad i ditt sparande.

5. Räkna ut mål och delmål baserat på kontantinsatsen i olika områden. Då blir det mer konkret.

6. Tänk utanför boxen. Många tänker att de vill bo inom ett ganska tydligt avgränsat
geografiskt område. Försök att bredda dig. Ju längre ut från stadskärnan desto
billigare blir bostäderna att köpa. Att dela ett första- eller andrahandskontrakt med en
eller flera blir ofta billigare än att hyra helt ensam.

 

Lycka till,

Claudia!

Claudia Wörmann, SBAB

“Lång erfarenhet av bostadsmarknaden bland annat som analysansvarig på Mäklarsamfundet och som analyschef på Svensk Nyproduktion. Idag arbetar jag som boendeekonom på SBAB. Jag pratar med media och diskuterar gärna bostadsmarknaden ur ett mänskligt perspektiv. Hur påverkas vi , både positivt och negativt, av bostadsmarknaden som den ser ut idag. Vad kan göras för att förbättra den. Jag försöker skriva och prata på ett begripligt sätt så att den som inte är så van vid ekonomisk information kan hänga med”.

OM BOLÅNEPANELEN

Bostadsaffären är för många den största affären man gör under ett liv. Ibland en affär som är med en ett helt vuxet liv. Oavsett om man köper ett boende för livet som går vidare i generationer eller är av åsikten att ombyte förnöjer och därmed byter boende emellanåt, så är bolån och bostadsekonomi alltid en central fråga för de flesta.

Vi lever i en omvärld som också är föränderlig och i en samtid där inte bara det nationella läget påverkar vår vardagsekonomi, utan där vår individuella ekonomi reagerar på olika sätt beroende på vad som händer i världen.

Bolånepanelen är ett unikt samarbete mellan bostadssajten Boneo.se och flertalet särskilt utvalda banker, där vi gemensamt försöker möta våra besökares frågor och funderingar kring bolån och bostadsekonomi.

Varje vecka uppdateras bolånepanelen med texter i aktuella ämnen skrivna av de experter vi knutit till oss i samarbetet. I nuläget skrivs bolånebloggen av privatekonomen Emma Persson, Länsförsäkringar och Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

Relaterade artiklar

Senaste Inläggen