Stad för stad – så mycket behöver ni spara till barnens kontantinsats!
4 januari, 2024
Vet du vilken som är den vanligaste anledningen till varför föräldrar snabbt börjar sparar pengar till sina barn? Med tanke på bostadsmarknadens skenande priser de senaste åren så är det inte föga förvånande att handpenning till första bostaden toppar listan. Men hur mycket behöver man egentligen spara och skiljer sparkraven sig åt i olika städer i Sverige? Privatekonom Emma Persson på Länsförsäkringar svarar och förklarar i årets första Bolånepanel.
Text nedan av Emma Persson – läs fler ekonomirelaterade artiklar här
Många föräldrar sparar regelbundet pengar till sina barn. Anledningarna till att man gör det varierar dock, enligt en undersökning som Länsförsäkringar nyligen genomfört med hjälp av Novus. Vanliga anledningar är ”körkort”, ”studier” och ”en bra start”, men ohotad etta på listan över målet med barnsparandet är ”bostad”. Hela 54 procent av föräldrarna anger det som anledning till att spara till barnen i vår undersökning. Men vad menas egentligen med att kunna hjälpa sina barn att köpa bostad?
Skillnaden mellan städerna
Om det handlar om att ge barnet pengar som räcker till kontantinsatsen den dag barnet ska köpa sin första bostad finns det skäl att räkna efter på vad det egentligen innebär. För ett barn som föds nu och ska köpa lägenheten om 20 år i huvudstaden Stockholm behövs exempelvis en nätt summa om 772 387 kronor bara till kontantinsatsen år 2041. Det innebär att det månatliga sparandet, med en antagen årlig avkastning om 6 procent och en årlig ökning av bostadspriserna på 4 procent, måste ligga på hisnande 1 725 kronor per månad. I Uppsala räcker det visserligen med 842 kronor och i Östersund 625 kronor 1 , men det är fortfarande långt ifrån alla som kan spara så mycket – särskilt om man har flera barn.
LÄS OCKSÅ: Expertens 6 knep: så kommer du igång med ditt sparande!
Så ska man tänka
Så vad vill jag säga med det här då? Är syftet att totalt sänka allt hopp om att en dag kunna hjälpa barnet? Nej, givetvis inte. Men det manar till eftertanke. Bostadssituationen är tuff på många håll i landet med långa köer till hyreslägenheter och höga priser på bostadsrätter. Det är den krassa verkligheten och inget som i det korta perspektivet kommer att bli bättre. Det finns förstås annat man kan göra för att hjälpa barnet och att föräldrarna kan bidra med kontantinsatsen till en bostad är knappast avgörande för att det ska gå bra i livet. Men för den som vill och kan är det bra om man förstår vilka summor som kommer att krävas.
Om man vill att pengarna ska växa och har så pass lång tidshorisont säger oss historien att det bästa sättet att spara är att sätta av ett månatligt sparande i aktiefonder. För att nå målet i vår uträkning har vi använt en årlig avkastning på 6 procent och det är inget man kan få idag utan att utsätta pengarna för lite risk. För att bevara köpkraften behöver pengarna växa mer än inflationen.
Så mitt tips är att du funderar över syftet med ditt barnsparande. Och räknar efter på vad som kommer att behövas – med framtiden i åtanke. Även att ta körkort kommer att kosta mer år 2041 än vad det gör idag, så glöm inte att inflationsjustera ditt barnsparande varje år. Och glöm heller inte att göra samma sak med ditt övriga sparande.
Lycka till!
Emma Persson, Länsförsäkringar
I mitt arbete som privatekonom ger jag tips och råd som förhoppningsvis kan hjälpa fler att skapa sig en ekonomisk trygghet. Det är ofta komplexa frågor och många små och stora ekonomiska beslut som ska fattas, samtidigt som livet pågår och man för det mesta är upptagen med annat. Jag hoppas kunna bidra med lite vägledning och inspiration till hur du kan bygga just din ekonomiska trygghet, vare sig det handlar om att starta ett månadssparande på några hundralappar eller att köpa eller sälja en bostad. ‘
Jag har arbetat länge inom bank och försäkring med dessa frågor och tycker att det är det roligaste som finns. Pengar och ekonomi är involverade i de flesta av våra stora livshändelser, så man skulle ju kunna säga att det jag jobbar med handlar just om det – livet!
OM BOLÅNEPANELEN
Bostadsaffären är för många den största affären man gör under ett liv. Ibland en affär som är med en ett helt vuxet liv. Oavsett om man köper ett boende för livet som går vidare i generationer eller är av åsikten att ombyte förnöjer och därmed byter boende emellanåt, så är bolån och bostadsekonomi alltid en central fråga för de flesta.
Vi lever i en omvärld som också är föränderlig och i en samtid där inte bara det nationella läget påverkar vår vardagsekonomi, utan där vår individuella ekonomi reagerar på olika sätt beroende på vad som händer i världen.
Bolånepanelen är ett unikt samarbete mellan bostadssajten Boneo.se och flertalet särskilt utvalda banker, där vi gemensamt försöker möta våra besökares frågor och funderingar kring bolån och bostadsekonomi.
Varje vecka uppdateras bolånepanelen med texter i aktuella ämnen skrivna av de experter vi knutit till oss i samarbetet. I nuläget skrivs bolånebloggen av privatekonomen Emma Persson, Länsförsäkringar och Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.