Ska du köpa hus? – här är 3 varningstecken att hålla utkik efter i besiktningsprotokollet!

4 november, 2022

Om du är en av de som just nu letar hus så känner du säkert igen dig i rädslan av att köpa något som inte håller måttet. För att vara på den säkra sidan så plöjer du besiktningsprotokoll efter besiktningsprotokoll. Men vet du vad du letar efter, egentligen? För att underlätta för dig som husköpare så har vi punktat upp 3 varningstecken att hålla utkik efter nedan.

Kort om besiktningsprotokoll

I Sverige är det vanligt att de som planerar att sälja sitt hus genomför en överlåtelsebesiktning av bostaden. Vid besiktningen undersöks fastigheten av en besiktningsman, hens uppgift är att upptäcka eventuella fel och brister med bostaden. De eventuella upptäckterna noteras i ett besiktningsprotokoll som sedan blir offentligt, dels för säljaren, dels för de som kan tänkas vara intresserade av att köpa bostaden. Ofta finns besiktningsprotokollet bifogat i bostadsannonsen på den bostadsportal där bostaden är publicerad, annars kan du be om detta på visningen. 

1) Gammalt besiktningsdatum 

En husbesiktning är i regel giltig i 2-3 år. I besiktningsprotokollet ska det stå klart och tydligt när besiktningen utfördes, både år och exakt datum. Även om besiktningen på den bostad du kikar på genomfördes inom giltighetstiden så kan det vara ett varningstecken om besiktningen är äldre än sex månader, detta då saker kan ha hänt efter det att besiktningen ägde rum. 

2) Ej certifierad besiktningsman

I Sverige är yrket besiktningsman en icke-skyddad titel, detta innebär att vem som helst kan utge sig för att vara en besiktningsman. Det finns ingen lag på att alla besiktningsmän måste vara certifierade, med det sagt så är det såklart en fördel för dig som bostadsspekulant om huset du funderar på att köpa är besiktigat av någon som är SBR-certifierad. Detta för att säkerställa att besiktningen är ordentligt gjord. 

*SBR är en branschorganisation och står för Svenska Byggingenjörers Riksförbund. SBR utbildar besiktningsmän som sedan certifieras.

3) Längden på besiktningsprotokollet

Alla besiktningsprotokoll har i regel samma disposition och innehåll vilket gör att längden på dem är ungefär lika. Något som du som bostadsspekulant däremot bör hålla utkik efter är omfattningen av “besiktningsresultatet” i själva protokollet, det vill säga listan på vilka ytor som undersökts samt antalet anmärkningar som besiktningsmannen har. Så här bör du tänka; 

– Kort lista med många anmärkningar: Besiktningen kan vara slarvigt utförd där besiktningsmannen har missat att undersöka ytor. Antalet anmärkningar tyder på att det finns en hel del som behöver åtgärdas. 

– Lång lista med några anmärkningar och kommentarer: Även om bostaden har några anmärkningar så är besiktningen antagligen ordentligt genomförd. Extra noggranna besiktningsmän brukar även bifoga bilder till kommentarerna, något som gör besiktningsprotokollet mer lättolkat. 

Glöm inte köparens undersökningsplikt 

Det är mycket att tänka på under en eventuell bostadsaffär, därav kanske det är lätt hänt att du slappnar av lite för snabbt om säljarens besiktningsprotokoll ser bra ut. Men glöm inte att du som köpare har undersökningsplikt enligt jordabalken, detta innebär att du i efterhand inte får klaga på något som kunde ha upptäckts vid en genomgång av bostaden – exempelvis under visningen. Du som köpare ska alltid ges möjligheten att grundligt undersöka fastigheten innan bostadsaffären går igenom. 

LÄS OCKSÅ: 5 anledningar – därför bör du ha koll på undersökningsplikten!

Dolda fel – vad gäller? 

Både säljaren och köparen har genomfört varsin besiktning. Nu är allt frid och fröjd, eller? Tyvärr så är ju sanningen att det kan dyka upp skador på bostaden i efterhand som inte kunde upptäckas vid en noggrann besiktning, så kallat dolda fel. För att det ska räknas som ett dolt fel så behöver felet ha funnits när du köpte bostaden. Du ska inte heller ha behövt räkna med felet med tanke på bostadens ålder. Säljaren ansvarar för dolda fel i upp till 10 år efter att bostadsaffären gick igenom. För att undvika att du och säljaren hamnar i en tvist så är det alltid en god idé att kolla om säljaren har en dolda felförsäkring.

LÄS OCKSÅ: Köparens 3 fördelar med en dolda fel försäkring!

Relaterade artiklar

Senaste Inläggen