Så mycket kostar det att sälja din bostad — 4 oförutsägbara utgifter

2 oktober, 2024

Att det kostar något att köpa en bostad är vi nog alla överens om. Men har du koll på att det tillkommer en rad utgifter, förutom mäklararvodet, även när du ska sälja? Ta del av vår lista för att vara bättre rustad ekonomiskt när det är dags att vinka hejdå till din nuvarande lägenhet eller villa. 

Gemensamma kostnader 

Mäklararvode 

Arvodet, det du betalar för att en mäklare förmedlar din bostad, kan skilja sig åt. I Sverige finns det tre vanliga sätt att ta ut arvode på, dessa är; 

1. Fast arvode: Vid ett fast arvode betalar du som köpare samma summa oberoende av vad bostaden säljs för.

2. Fast procentsats: Om mäklaren tillämpar rörligt arvode i procent så innebär det oftast att arvodet blir 12% av slutpriset. Exempelvis, säljer mäklaren din lägenhet för 3 150 000 kr så blir arvodet som minst 31 500 kr och som mest 63 000 kr.

3. Stege: Arvodestrappan blir allt vanligare och innebär att mäklaren tar olika procent i arvode beroende på hur mycket bostaden säljs för.  

Observera att mäklararvodet oftast dras av från handpenningen samt att olika mäklare inkluderar olika tjänster i sitt arvode. Däremot kan du utgå ifrån att muntlig värdering, fotografering, marknadsföring i kedjans kanaler, visning, kontraktsskrivning, tillträde m.m. ingår. 

Hitta bästa mäklaren för din försäljning

Annonsering på bostadsportal 

I dag så väljer i princip alla mäklare att annonsera de bostäder som de förmedlar på en bostadsportal, detta för att nå så många relevanta spekulanter som möjligt. Kostnaden för denna typ av marknadsföring varierar mellan de olika bostads portalerna men oftast rör det sig om 1 000 kr upp till 10 000 kr. På vissa bostadsportaler är det en fast kostnad medan vissa bostadsportaler har en rörlig kostnad beroende på din bostads värde samt adress. 

På Boneo betalar du alltid en fast kostnad och på vår hemsida kan du enkelt jämföra vilket paket som passar för just din bostadsförsäljning. Kom ihåg att det också är helt kostnadsfritt att be din mäklare annonsera din bostad som en kommande försäljning.

Stylist 

I vissa fall så kan din mäklare rekommendera att din bostad ska homestylas inför fotografering och visning. Varför mäklaren rekommenderar detta kan bero på flera saker, men du kan utgå ifrån att dem vill dig väl då bostäder med en inbjudande inredning lockar både klick och spekulanter. Kostnaden för en homestyling kan variera där mycket beror på skicket och storleken på din bostad samt hur omfattande homestylingen kommer att bli. För att ge dig ett hum så anger en stylingfirma i Stockholm att du kan räkna med 3 000 6 000 kr för en lägenhet på 12 rum och kök. 

LÄS OCKSÅ: Guide: så stylar du villan eller lägenheten inför visning

Flyttstädning

Även om du såklart kan flyttstäda själv så finns det många anledningar till att du ska ta hjälp med detta när det är dags att byta bostad. Förutom att du får en sak mindre att tänka på under en stressig period i livet så sparar du både tid och pengar. De flyttstädningsfirmor som finns idag är proffs och vet vad som behöver göras i varje rum. Precis som för de flesta andra utgifter som kan tillkomma när du ska sälja ditt hus eller din lägenhet så påverkar storleken på din bostad priset för flyttstädningen. I dag finns det dessutom flertalet tjänster där du kan jämföra pris, lediga tider och villkor för att hitta den flyttstädfirma som passar dig bäst.

Flyttfirma 

En annan frivillig utgift, men som garanterat är värt pengarna om plånboken tillåter, är kostnaden för att anlita en flyttfirma. Föreställ dig att inte behöva packa ner hela ditt hem i bubbelplast och wellpapp, kånka tunga kartonger uppför trappor och sedan behöva hitta allting i den nya bostaden. Unna dig och överlåt detta till experterna! 

Kostnader hus 

Förutom de kostnader som gäller för både lägenheter och villor så finns det vissa utgifter som endast tillkommer för de som ska sälja sitt hus, vi listar dessa nedan; 

Förhandsbesiktning 

Som spekulant vill man veta vad det är man köper, därav bör du som säljare låta en professionell besiktningsman undersöka din bostad grundligt innan du lägger ut den till försäljning. Om du genomför besiktningen i god tid så har du som säljare dessutom tid att åtgärda vissa saker om kan resultera i ett högre slutpris längre fram. Om du som säljare godkänner så kan dokumentet från besiktningen sedan publiceras som bilaga i din bostadsannons. Räkna med 8 000 10 000 för en förhandsbesiktning. 

Dolda fel försäkring

Visste du att du som säljare är ansvarig för eventuella dolda fel i din bostad i upp till 10 år efter att du har sålt? Om det dyker upp fel, som inte upptäcktes under vare sig visningen eller besiktningen, så kan alltså köparen hävda att det är ditt fel och att du behöver betala för att åtgärda detta. För att du som bostadssäljare ska slippa en sådan huvudvärk så är vår rekommendation att du tecknar en dolda fel-försäkring. Kostnaden för denna försäkring beror på storleken på din bostad, men räkna med ungefär 10 000 kr. Och kom ihåg att det i de flesta fall också behövs en förhandsbesiktning för att din dolda fel-försäkring ska kunna kopplas på. 

Energideklaration 

En kostnad som garanterat kommer att tillkomma för dig som ska sälja ditt hus eller din villa är den för energideklarationen. I Sverige är det nämligen lag på att alla hus ska vara energideklarerade. Undersökningen genomförs av en certifierad energiexpert, exempelvis från Anticimex, som sedan författar ett dokument över din bostads energiklass samt vad både du och framtida ägare kan göra för att minska på energianvändningen. Energideklarationen är giltig i 10 år och kostar ungefär 5 000 kr

LÄS OCKSÅ: Så gör du ett energismart bostadsköp – mäklaren svarar och förklarar

Glöm inte

Sist men inte minst, glöm inte att du behöver betala 22% vinstskatt på din bostadsförsäljning. Hur stort beloppet blir samt när du behöver betala beror på vad du sålde din bostad för samt när på året bostadsaffären genomfördes. Läs mer på Skatteverkets hemsida här

Skatteverket kan också hjälpa dig med att undersöka om du kan göra avdrag för vissa utgifter som tillkom i samband med din bostadsförsäljning, till exempel homestylingen och flyttstädningen. 

LÄS OCKSÅ: Dags att välja mäklare? – 7 frågor att ställa på intagsmötet

Lycka till med din bostadsförsäljning! 

Relaterade artiklar

Senaste Inläggen