Så lyckas du med din nya utemiljö — trädgårdsdesignern Nicole Wilsons bästa tips
18 april, 2024
Behöver balkongen eller trädgården i din nya bostad lite kärlek innan du kan njuta till fullo av årets varmaste månader? Men hur undviker man de vanligaste misstagen? Det vet trädgårdsdesignern Nicole Wilson, känd som både programledare och författare, som nedan delar med sig av sina bästa tips.
Hej Nicole, ponera att man har en helt ny balkong eller trädgård att planera, vart börjar man?
— Det är ju stor skillnad på en balkong och en hel trädgård men ett generellt tips är att tänka på helheten från början. På så vis slipper du göra om vilket kan bli kostsamt beroende på omfattningen. Andra saker man kan tänka på är:
- Utemiljöns förutsättningar. Vad är det för storlek på tomten eller balkongen? Var vill du ha utblick och var vill du ha insynsskydd? Vad vill du kunna se inifrån? Vad är det för stil på husets arkitektur och vad är det för stil inomhus? Är detta något du kan jobba med även på balkongen eller i trädgården?
- Rätt växt på rätt plats är a och o. Ta reda på vad platsen har för växtzon, och jordmån samt väderstreck och soltimmar. Hur mycket blåser det? Är det torrt eller fuktigt? Finns det stora träd eller buskar som kan komma att konkurrera med dina nya växter? En fördel med balkong är att du själv styr vilken jord du har i krukorna. Däremot så trivs olika växter olika bra även här beroende på solljus, vind och vattentillgång.
- Fundera på vilken känsla du vill fånga. Sätt ett koncept som du kan luta dig tillbaka på och som kommer hjälpa dig att ta beslut under arbetets gång. Material, färg och form samt växter är några exempel på saker som kan påverka känslan på din balkong eller i din trädgård — beroende på hur man kombinerar dem.
Bilder från Nicole Wilsons nya bok “I huvudet på en trädgårdsdesigner” med Natur & Kultur förlag, 2024. Fotograf: Karin Hasselström.
Vilka är de 3 vanliga misstagen folk gör vid val av växter till sin utemiljö?
1. Missar att ta reda på ståndorten, dvs växtplatsen och dess egenskaper som påverkar växten (se ovan svar). Rätt växt på rätt plats är A och O.
2. Missar att tänka på prydnadsvärdet året runt. Det är vanligt att åka till plantskolan och köpa de växter som är fina och blommar där och då. Då får man en trädgård eller en balkong som bara blommar under en kort period. Tänk på växtföljden och prydnadsvärdet hela året.
3. Missar att ta reda på vad buskar och träd får för sluthöjd och slutbredd. Om man vill ha ett körsbärsträd utanför köksfönstret och väljer en sort som blir 15 meter hög så kan det sluta med att man bara ser en kal stam utanför fönstret på sikt. Om trädet blir brett så kan det också ge skugga till en plats när det växer till sig, som du trodde skulle ha sol.
Bilder från Nicole Wilsons nya bok “I huvudet på en trädgårdsdesigner” med Natur & Kultur förlag, 2024. Fotograf: Karin Hasselström.
Om du fick ge ett tips till balkongägaren och ett tips till de med trädgård, vad skulle det vara?
Balkong: Tänk växtlighet i nivåer. Krukor i olika storlekar, klätterväxter på spaljéer, ampelkrukor i taket. Har du plats så gör även ett litet träd i en stor kruka mycket för rumsligheten.
Trädgård: Våga bryta den öppna gräsmattan för att istället skapa olika rum och en spännande trädgård. Tänk golv, väggar och tak — som i ett hus!
Sist men inte minst, kan du se några trender för säsongen gällande val av växter till bostadens utemiljö?
— Jag ser att många vill ha prydnadsgräs och pollinatörsvänliga växter. Ett mer vildvuxet uttryck helt enkelt. Det är också många som väljer att sluta klippa delar av gräsmattan eller vill få till en äng i en del av trädgården.
T.v. Omslaget från Nicole Wilsons nya bok “I huvudet på en trädgårdsdesigner” med Natur & Kultur förlag, 2024. Fotograf: Karin Hasselström.
Behöver du hjälp med din trädgård? Spana in New Generation Gardens hemsida här. Glöm inte heller att beställa hem din odlingskollektion inför utesäsongen. Ännu mer inspiration finns att hämta på Instagram samt i podden.
Lycka till med din utemiljö!