Skjuta upp skatten på bostadsvinsten — så funkar det!
6 januari, 2021
Numera kan man få uppskov på bostadsvinsten utan att det kostar dig någonting. Ett sorts ‘gratis’ lån. Men visst finns det risker med det här, det gäller att tänka till. Privatekonomen Emma Persson på Länsförsäkringar redogör för hur det funkar och vad du ska tänka på i veckans bolånepanelen.
Text nedan av Emma Persson
Uppskov eller inte, det är frågan!
Ibland ändras skattemässiga förutsättningar som gör att man kanske vill ompröva ett beslut man redan fattat. Ett aktuellt sådant handlar om att det numera är kostnadsfritt att ha ett så kallat uppskov, det vill säga att skjuta upp beskattningen av en bostadsvinst. Om du nu redan betalat in skatten under de senaste åren är det inte försent. Det går att ompröva sin deklaration, förutsatt att du gjorde bostadsaffären år 2015 eller senare.
Från den 16 december förra året finns en e-tjänst på de inloggade sidorna hos Skatteverket, vilket gör det enkelt att ta reda på vilka just dina förutsättningar är. Det går då också enkelt att räkna ut vad det kommer att kosta dig att ångra den inbetalda skatten. Du behöver nämligen betala in den uppskovsränta du skulle ha betalat under de gångna åren. Men innan man gör detta, finns det några saker att tänka igenom.
‘
Dels bör du vara klar över att du i så fall får en innestående skatteskuld. Det är visserligen ett gratis ”lån”, men om det t ex skulle bli några ändringar av vinstskatten i framtiden påverkas ditt uppskov av detta. Skulle den sänkas eller höjas kan du alltså få betala lägre eller högre skatt än nuvarande 22 procent. Det går dock att ändra sin deklaration igen om förutsättningarna ändras, men då måste du förstås ha pengarna tillgängliga för att kunna betala in skatten på nytt. En skatteskuld ska alltså någon gång i framtiden betalas. Sådana händelser är exempelvis att du avlider och din bostad säljs, eller om du flyttar till hyresrätt. Om en av makarna i ett äktenskap eller samboförhållande dör och den kvarvarande makan bor kvar, behöver dock uppskovet normalt inte återföras till beskattning. Tänk alltså inte nödvändigtvis på detta som ”gratispengar” utan ett lån från staten som någon gång ska betalas. Av dig eller dina arvtagare.
En anledning där det kan finnas en poäng att ångra din deklaration är om du står inför en renovering av din nuvarande bostad och annars skulle behöva låna pengarna för detta. Eller om du lånade pengar för att betala vinstskatten för några år sedan och tänker använda pengarna för att extraamortera på ditt bolån. Ytterligare anledningar kan vara att du har skulder med hög ränta som du vill amortera av eller vill flytta och kan använda uppskovet som kontantinsats till ditt nya boende (som då behöver vara dyrare än din nuvarande bostad för att kunna göra fullt uppskov).
Det kan också vara så att du genom att amortera på ditt bolån med hjälp av uppskovet hamnar under en av amorteringsnivåerna, 50 eller 70 procent. Det kan skapa ett kassaflöde som kan användas för andra sparbehov som du har eftersom allt sparande inte bör utgöras av amortering.
Kort sagt, fundera igenom om det finns ett vettigt ändamål för dessa pengar. Ångra in den inbetalda skatten bara för att förutsättningarna ändrats, utan för att du kan göra något privatekonomiskt rimligt med dem. Prova snurran på Skatteverkets hemsida och tänk nog igenom din situation. Du har tid på dig.
Emma Persson, Länsförsäkringar
I mitt arbete som privatekonom ger jag tips och råd som förhoppningsvis kan hjälpa fler att skapa sig en ekonomisk trygghet. Det är ofta komplexa frågor och många små och stora ekonomiska beslut som ska fattas, samtidigt som livet pågår och man för det mesta är upptagen med annat. Jag hoppas kunna bidra med lite vägledning och inspiration till hur du kan bygga just din ekonomiska trygghet, vare sig det handlar om att starta ett månadssparande på några hundralappar eller att köpa eller sälja en bostad. ‘
Jag har arbetat länge inom bank och försäkring med dessa frågor och tycker att det är det roligaste som finns. Pengar och ekonomi är involverade i de flesta av våra stora livshändelser, så man skulle ju kunna säga att det jag jobbar med handlar just om det – livet!
OM BOLÅNEPANELEN
Bostadsaffären är för många den största affären man gör under ett liv. Ibland en affär som är med en ett helt vuxet liv. Oavsett om man köper ett boende för livet som går vidare i generationer eller är av åsikten att ombyte förnöjer och därmed byter boende emellanåt, så är bolån och bostadsekonomi alltid en central fråga för de flesta.
Vi lever i en omvärld som också är föränderlig och i en samtid där inte bara det nationella läget påverkar vår vardagsekonomi, utan där vår individuella ekonomi reagerar på olika sätt beroende på vad som händer i världen.
Bolånepanelen är ett unikt samarbete mellan bostadssajten Boneo.se och flertalet särskilt utvalda banker, där vi gemensamt försöker möta våra besökares frågor och funderingar kring bolån och bostadsekonomi.
Varje vecka uppdateras bolånepanelen med texter i aktuella ämnen skrivna av de experter vi knutit till oss i samarbetet. I nuläget skrivs bolånebloggen av privatekonomen Emma Persson, Länsförsäkringar, Henrik Boström, Head of Brand and communication på Bluestep Bank och Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB och Ingela Gabrielsson på Nordea.
Har du en fråga till våra experter – maila oss på alexander.erwik@boneo.se