Nyfiken på nyproduktion? – 10 vanliga frågor och svar

5 januari, 2023

Vilka är de största skillnaderna mellan en successionsbostad och en nyproducerad bostad? Hur ska man tänka om man får göra inredningsval och vad händer om byggprocessen blir försenad? Vi lät nyproduktionsmäklaren Gustav JohanssonNya Kvadrat besvara de 10 vanliga frågorna om nyproduktion. 

Se alla nyproduktionsprojekt här

1. Vilka är de största skillnaderna mellan en successionsbostad och en nyproducerad bostad?

De största skillnaderna mellan succession och nyproduktion hittas i produkten men även i köpprocessen. Nyproduktion köps ofta 1,5–2,5 år innan tillträde, till ett fast pris och med möjlighet att påverka utförandet. Vid nyproduktion sker alltid besiktning av bostaden och garantier medföljer. Till stor del samma skillnader mellan att köpa en ny respektive begagnad bil.

2. Hur mycket kan jag påverka utförandet i den bostad som jag köper? 

Generellt ges relativt stora möjligheter att påverka materialval och i visa fall även planlösningen. Oftast har du även flera bostäder att välja mellan, detta för att du ska kunna hitta den bostad som passar dina önskemål bäst.

3. Om man kan påverka inredningen, hur ska jag tänka för att göra rätt val? 

Välj inredningsval beroende på hur länge du tänkt bo i din bostad. På lång sikt kan det vara värt att anpassa efter eget tycke och smak. Är man i början av sin bostadskarriär med en kortare tidshorisont kan det vara klokt att välja mer neutrala val som passar en större målgrupp. 

4. Vilka är de största fördelarna med nyproduktion enligt dig? 

Självklart att det är nytt, underhållsfritt och anpassningsbart. Saker man inte tänker på men som är värt att ta i beaktan är att det oftast är väldigt bra ljudisolerat, låg driftkostnad och väldigt kul att flytta in i ett nytt projekt med likasinnade där de flesta är öppna för att lära känna sina nya grannar.

5. Vad kan vara bra att tänka på? 

Som alltid så är det viktigt att ha koll på finansieringen när du ska köpa bostad, se till att kontakta din bank i ett tidigt skede. Det finns dessutom väldigt många duktiga nyproduktionsmäklare som gärna besvarar dina frågor och ser till att ge dig rätt underlag för ditt köp. Glöm inte att nyttja deras kunskap och vägledning.

6. Vem säkerställer att bostaden är besiktigad? 

En oberoende besiktningsman genomför alltid flertalet besiktningar inför ditt tillträde vilket avslutas med en slutbesiktning. Syftet är att säkerställa att bostaden följer de regler och krav som gäller för nyproduktion och att korrekt arbete blivit utfört.

7. Hur ser processen ut, från bokning till tillträde? 

En typisk köpprocess inleds med ett icke bindande bokningsavtal följt av ett bindande förhandsavtal strax innan byggstart. Runt 1-1,5 år innan tillträdet ges möjligheten att göra tillval där du kan påverka utförandet utav din bostad. Cirka 2-6 månader innan tillträdet skrivs ett upplåtelseavtal där du blir medlem i föreningen och definitivt tillträdesdatum fastställs. Slutbesiktning sker ett par veckor innan tillträdet och i samband med tillträdet sker genomgång av bostad och slutbetalning.  

LÄS OCKSÅ: Att köpa nyproduktion – från intresseanmälan till tillträde

8. Hur funkar det med betalningen? Betalar man handpenning? 

Generellt så erläggs en bokningsavgift om cirka 20 000 kr vid bokning. Vid förhandsavtal varierar betalningsmodellen mellan 100 000 kr till 10% av köpeskillingen. När du tecknat upplåtelseavtal är det vanligt att ditt totala förskott uppgår till 10% följt av att resterande del slutbetalas i samband med ditt tillträde. 

9. Vad händer om tillträdet blir försenat? 

Oftast är det svårt att kliva av eller få ersättning på grund av försening men det beror till stor del på i vilket skede det sker i och hur förseningen uppkommer. I tidiga skeden innan byggstart är det en större risk att det kan uppstå försening. Den 1 jan 2023 trädde en ny bostadsrättslag i kraft för att öka det rättsliga skyddet för dig som konsument vid köp av en nyproducerad bostad där flera åtgärder kommer bidra till färre förseningar och ökad tydlighet. 

LÄS OCKSÅ: Nu ändras bostadsrättslagen – 5 saker att ha koll på

10. Hur lång tid efter bokning får jag tillträde till min nyproducerade bostad? 

Väntetiden från bokning till tillträde kan skilja sig åt och beror till stor del på omfattningen på projektet samt hur långt man hunnit i byggprocessen. Köper man direkt vid säljstart är det vanligt att tillträde sker inom 2-2,5 år. 

Relaterade artiklar

Senaste Inläggen