”Min partner vill slösa, jag vill spara – hur ska vi mötas?”
22 december, 2020
Bolånepanelen skrivs av fyra experter på bostads- och privatekonomi. Den här veckan skriver Henrik Boström från Bluestep Bank om hur man kan mötas i en parrelation där den ena vill slösa och den andre vill spara.
Text nedan av Henrik Boström
Hen vill shoppa, resa och drömmer om en ny bil medan du vill spara till pensionen, ett sommarhus eller till att starta eget. Hur ska ni mötas? Och vad är extra viktigt att tänka på när man är två om hushållsekonomin?
Det är inte ovanligt att den ene personen i en relation är mer shoppingsugen än den andre. I Bluestep-rapporten 2020 uppgav drygt en fjärdedel att digitala betaltjänster, som exempelvis Klarna och Swish,
har fått dem att handla mer än vad de gjorde tidigare (1). Men vad gör man om ens partners ekonomiska prioriteringar ser helt annorlunda ut än ens egna? Ekonomi är kanske inte det mest romantiska samtalsämnet, men det bör vara en av de viktigaste grundpelarna i varje stabil relation. Med andra ord är det viktigt att prata pengar med sin partner.
Upplever du att din partners shoppande har blivit ett problem i er relation? Då bör ni först och främst reda ut hur ni tänker kring konsumtion. Sparar ni till att köpa eller handlar ni främst på kredit och avbetalning? Att handla på kredit och avbetalning kan lätt leda till överkonsumtion som resulterar i dyra räntor och ökade skulder som man inte har råd att betala tillbaka. Se över er situation och syn på shopping.
Bluestep-rapporten 2020 visar även att drygt var femte person har handlat på avbetalning vid köp av exempelvis kläder, inredning och elektronik. Motsägelsefullt nog är det bara 12 procent som tycker det är socialt acceptabelt att köpa dessa saker på kredit eller avbetalning (1).
Med andra ord är ekonomi och ens shoppingvanor ett tabubelagt ämne. Drygt var fjärde person som deltog i Bluestep-rapporten 2020 uppgav att det var jobbigt att prata om ekonomiska bekymmer med sina nära vänner (1). Men det är viktigt att våga prata med sin partner om detta.
Nedan kan du läsa sex tips på hur du och din partner kan göra för att komma överens och säkerställa att relationen vilar på en stabil ekonomisk grundpelare.
6 tips: så kommer du överens om ekonomin med din partner
1. Se över era skulder och läs på
Svenskens genomsnittliga skuld har ökat med cirka 43 procent det senaste årtiondet. Jämförelsevis har de disponibla inkomsterna bara ökat med cirka 21 procent. En av orsakerna är bostadspriserna, och därmed bolånen, har stigit snabbt. Men skulder i form av smålån och krediter har också ökat. Kunskapen kring villkoren för dessa är däremot inte så hög. Enbart 26 procent uppger att de har full koll villkoren för sina lån (1). Hur ser det ut i ditt hushåll? Gör en kraftansamling och se över detta en gång för alla. Kanske kan ni samla smålånen i ert bolån för att komma ner i månadskostnad och därmed bara få ett lån att ha koll på.
2. Prata igenom era drömmar och mål
Hur drömmer du om att leva? Vad är dina kortsiktiga och långsiktiga mål? Vilka ekonomiska beslut kräver det att du tar idag för att dem ska slå in? Skriv ner dessa på varsina håll. Därefter kan ni diskutera dem tillsammans.
3. Vad kan du kompromissa med?
Är du redo att släppa taget om det framtida sommartorpet för att istället köpa en ny bil? Eller tycker inte din partner att det är värt att ge upp vardagslyxen i nuet för ett större pensionssparande? I en relation får man ibland kompromissa, men kom ihåg att även stå på dig kring vad som verkligen är viktigt för dig. Det kan låta krasst, men om er relation skulle ta slut så kommer konsekvenserna av ekonomiska beslut stå kvar.
4. Bestäm hur ni vill dela upp ekonomin och gör en budget
Gör en budget där ni ser över era inkomster och utgifter. Denna budget är bra att följa upp, revidera och justera den med jämna mellanrum. Vilka är era gemensamma utgifter? Hur ska ni dela upp dessa? Vad har ni för gemensamma tillgångar och skulder? Kontakta en rådgivare om det behövs.
5. Separera er gemensamma och enskilda ekonomi
Upprätta ett konto för utgifter kopplade till hushållet och ett gemensamt sparkonto till era gemensamma mål. Avsätt därefter en summa för eget bruk. Dessa pengar är fria att slösa eller spara.
6. Se till att det är jämställt
Enligt Statistiska Centralbyrån (SCB) är kvinnors sammanräknade förvärvsinkomst mindre än för män. År 2018 uppgick kvinnors inkomst till knappa 83 procent av männens (2). Det finns flera orsaker till detta, och några av dem kan ni påverka direkt i er relation. Har ni bestämt att
en av er ska gå ner i arbetstid, eller exempelvis ta ut mer föräldraledighet, så bör ni diskutera hur ni gör det på ett jämställt sätt. Personen som jobbar mer kan exempelvis pensionsspara åt den andra och stå för en större del av hushållets kostnader.
Källa:
1. Bluestep-rapporten 2020, Jobbet, boendet och pengarna
2. Statistiska Centralbyrån (SCB)
OM HENRIK BOSTRÖM
Henrik Boström, Bluestep Bank
50 år, gift med tonårsbarn och hund. Bor i villa utanför Stockholm
Head of Brand and Communication på Bluestep Bank som är specialister på bolån.
– Mitt jobb handlar om att sätta sig in i och förstå människors vardag; drömmar och utmaningar, och bidra med begriplighet för en bransch som många uppfattar som krånglig och svår att förstå. Men ett bolån är ofta en förutsättning för att man ska kunna köpa en bostad eller refinansiera sin privatekonomi och därmed komma vidare med sin planer.
Tidigare erfarenheter inkluderar konsultjobb bland annat för olika fastighetsmäklare och IT-bolag.
OM BOLÅNEPANELEN
Bostadsaffären är för många den största affären man gör under ett liv. Ibland en affär som är med en ett helt vuxet liv. Oavsett om man köper ett boende för livet som går vidare i generationer eller är av åsikten att ombyte förnöjer och därmed byter boende emellanåt, så är bolån och bostadsekonomi alltid en central fråga för de flesta.
Vi lever i en omvärld som också är föränderlig och i en samtid där inte bara det nationella läget påverkar vår vardagsekonomi, utan där vår individuella ekonomi reagerar på olika sätt beroende på vad som händer i världen.
Bolånepanelen är ett unikt samarbete mellan bostadssajten Boneo.se och flertalet särskilt utvalda banker, där vi gemensamt försöker möta våra besökares frågor och funderingar kring bolån och bostadsekonomi.
Varje vecka uppdateras bolånepanelen med texter i aktuella ämnen skrivna av de experter vi knutit till oss i samarbetet. I nuläget skrivs bolånebloggen av privatekonomen Emma Persson, Länsförsäkringar, Henrik Boström, Head of Brand and communication på Bluestep Bank och Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB och Ingela Gabrielsson på Nordea.
Har du en fråga till våra experter – maila oss på alexander.erwik@boneo.se