Marbellamäklaren: “sakerna du vill veta om att köpa bostad i Spanien som svensk”

16 oktober, 2024

Ungefär samtidigt som hösten gör sitt intågande i Sverige så brukar nyfikenheten kring en tillflyktsort på varmare breddgrader att öka. Om du också är en av de som drömmer om en plats i solen så kan det vara bra att tänka på att köpprocessen i Spanien skiljer sig åt jämfört med den vi svenskar är vana vid. Hur mycket får man egentligen låna och vilka kostnader tillkommer? Det vet Robin Hage på Skandiamäklarna Costa del Sol. 

Hej Robin, hur ser köpprocessen ut i Spanien? 

— Hej, precis som i Sverige så består köpprocessen utomlands av en del steg.

1.Finansiering

Förbered din bostadsfinansiering i förväg. Behöver du ett bostadslån, hjälper vi dig att hitta de bästa lösningarna. Som icke-resident i Spanien kan du låna upp till 70 % av fastighetens lägre värde (pris eller bankvärdering). Lånekostnaden bör inte överstiga 30—40 % av din nettoinkomst. En bra fingervisning är att ha cirka 50% av fastighetens pris redo som egen insats för att kunna täcka skatter och eventuell lägre värdering.

2. Hitta ditt drömboende 

Det är viktigt att välja en kunnig mäklare som förstår dina behov. Ett bra tips är att prata med 2—3 mäklare och välja den som känns bäst. Eftersom mäklarna i Spanien ofta samarbetar kan den mäklare du väljer hjälpa dig att söka bland alla tillgängliga boenden på kusten. 

LÄS OCKSÅ: 4 tips: så hittar du den bästa mäklaren för din bostadsförsäljning

3. Visningar 

Under visningsdagen lägger vi tid på både fastigheterna och de omkringliggande områdena. Visningen startar vanligtvis på vårt kontor kl. 10:00 och avslutas runt 15:00, med tid för lunch. Vanligtvis besöker vi 3—4 fastigheter, och din köpmäklare följer med för att ge rekommendationer och insikter.

4. Förhandling

När vi har hittat rätt fastighet för dig utforskar vi möjligheterna att lämna ett bud. Det är vanligt i Spanien att bjuda under det begärda priset. Det finns ingen fast regel för hur mycket man kan förhandla, så vi bedömer varje fall individuellt.

5. Reservationsavtal

När priset är överenskommet tecknas ett reservationsavtal och en handpenning betalas, vanligtvis mellan 6 000 € och 50 000 € beroende på fastighetens pris. Avtalet anger villkor som pris, tillträdesdatum och övriga överenskommelser, och handpenningen sätts in på din advokats klientmedelskonto.

Vid köp av en begagnad bostad är det viktigt att inspektera fastigheten noggrant innan köpet. Vi hjälper till med utredning och inspektion för ett tryggt och transparent köp, vilket sker i samband med reservationsavtalet.

6. Due Diligence

Nästa steg är att vår jurist granskar fastighetens juridiska status och gör en rapport på detta (Due Diligence). Anledningen är att säkerställa att fastigheten är fri från skulder, belastningar eller eventuella licensproblem.

7. Köpeavtal

När advokaten bekräftar att allt är i sin ordning så är det dags att skriva köpeavtal och att delbetala (vanligtvis cirka 10% av priset), detta sker oftast cirka 14 dagar efter att reservationsavtalet upprättas. Nu är affären officiell!

8. Tillträde

Sist men inte minst så inträffar tillträdet där den slutgiltiga betalningen av fastigheten sker. Överlämnandet äger rum hos en så kallad Notarius Publicus och hanteras ofta av en advokat, köparen behöver således inte vara på plats. Även efter köpet är vi som mäklare gärna behjälpliga med tips om allt ifrån uthyrningsmöjligheter och wifi-installationer till larmsystem till duktiga hantverkare.

På Skandiamäklarnas hemsida hittar du mer information om hur det är att köpa och sälja bostad i Spanien. 

Två drömbostäder i Spanien som just nu förmedlas av Robin Hage på Skandiamäklarna Marbella

Vilka avgifter och skatter tillkommer vid köp? 

— För en nybyggd fastighet tillkommer 12,41 % av köpeskillingen plus cirka 4 000 € för skatter, notarie och advokat med moms. För en begagnad fastighet är kostnaden 8,21 % plus ungefär 4 000 € för samma avgifter. Obs, detta avser Andalusien.

Kan man få bolån i Spanien som svensk? 

— Ja, som svensk medborgare kan du få ett bolån i Spanien. Många spanska banker erbjuder lån till utländska köpare, men villkoren kan variera. Generellt kan du låna upp till 70 % av fastighetens värde (eller lägre värde, beroende på vilket som är lägre).

Det är bra att ha en stabil inkomst och att vara beredd på att visa dokumentation som bekräftar din ekonomiska situation. Dokumentationen är liknande det svenska banker begär.

Behöver man ett NIE-nummer för att köpa bostad i Spanien?

— Ja, du behöver ett NIE-nummer (Número de Identidad de Extranjero) för att köpa bostad i Spanien. Det är ett identifikationsnummer för utlänningar som krävs vid alla fastighetsköp, samt för att öppna ett bankkonto, teckna försäkringar och hantera skattefrågor. Du kan ansöka om NIE-numret genom att besöka en spansk polisstation eller via din advokat, som hjälper dig med processen.

Fler frågor om köpprocessen i Spanien? Kontakta Robin Hage på Skandiamäklarna Marbella: 

  • Epost: robin.hage@skandiamaklarna.com  
  • Telefonnummer: +34 684 130 127

Lycka till med ditt bostadsköp! 

Relaterade artiklar

Senaste Inläggen