Mäklarpanelen: 3 mäklare om hur höstens marknad har startat
19 september, 2023
Det har nu gått ett par veckor efter sommaren och höstsäsongen är i full gång. Räntan har redan hunnit höjas en gång och ett till räntebesked presenteras i slutet på November. Vi passade på att ställa 3 frågor till tre av våra anslutna mäklare om hur de upplever höstmarknaden hittills. Filip Gröholt (Mäklarringen Täby) och Charlotte Clerkestam (Bjurfors Karlstad) tycker att marknaden känns mycket avvaktande. Linnéa Hammarqvist (Mäklarhuset Norrtälje), som jobbar mycket med fritidshus i Roslagen, upplever däremot att det är bra fart på marknaden än så länge.
Läs fler artiklar där vi intervjuar mäklare om bostadsmarknaden här
1. Hur känns marknaden hittills?
Filip Gröholt: Marknaden känns avvaktande. Det har varit bättre tryck på objekten under Q3 i år än tidigare månader under året. Vi märker av att fler kunder kommer på visning och hör av sig om utannonserade bostäder. Jämför man med tidigare år 2020 & 2021 är det fortfarande mycket avvaktande. Det tar längre tid att sälja bostäder och köpare är försiktiga.
Charlotte Clerkestam: Marknaden har varit väldigt avvaktande. Högre räntor och sjunkande priser skapar en osäkerhet hos både köpare och säljare. Detta gör att affärerna tar betydligt längre tid.
Linnéa Hammarqvist: Marknaden känns bra hittills, vi har haft många köpare på fritidshus och lägenheter under sommaren. Framöver tror jag att vi kommer få en lugnare marknad då utbudet fortsätter att växa vilket gör att man som köpare kan vara mer kräsen.
2. Har du några råd eller tips till både köpare och säljare som är aktiva på marknaden i höst? Finns det något speciellt de bör vara medvetna om eller överväga när de gör sina fastighetsaffärer under den här säsongen?
Filip Gröholt: Det tips jag kan komma med är att undersöka sina förutsättningar hos banken i och med det nya ränteläget. Köper man bostadsrätt är det viktigt att sätta sig in i föreningens ekonomi. Ett konkret exempel kan handla om när föreningens lån löper ut, när de behöver förhandla om föreningens banklån och med det kan påverka kommande avgiftshöjningar. Köper man hus kan man titta extra på energiförbrukning och uppvärmningssystemen för att få en överblick över de kostnader som kommer tillkomma i en marknad där kostnaden för el även har varit föränderlig.
Då flera köpare är avvaktande är det även en bra möjlighet att slå till och göra en bra bostadsaffär på en avvaktande bostadsmarknad.
Charlotte Clerkestam: Som köpare tycker jag att det är viktigt att gå på sin magkänsla och är det ett objekt man tycker om så ska man köra på. Att tänka att det är ens framtida hem, inte en investering som varit syftet för många tidigare. Till säljarna skulle jag vilja säga att man ska förbereda sin bostad så snart som möjligt då processen med att få sin bostad såld tar längre tid. Vettigt är också att marknadsföra sitt objekt även om man tänker försäljning längre fram i tid. För säljarna är det viktigt att man också accepterar hur marknaden ser ut just nu och inte lever kvar i det som var tidigare.
Linnéa Hammarqvist: Mitt tips är att prata en extra gång med banken, att tänka långsiktigt med sitt köp av bostad samt inte lägga för lågt bud gentemot säljaren. Jag upplever att många säljare önskar en smidig och snabb affär i dagens marknad så därför tycker jag det är extra viktigt att man som köpare visar ett stort intresse från första början där ett extra stort plus är att kunna vara flexibel.
3. Hur påverkar ränteläget och ekonomiska faktorer marknaden just nu?
Filip Gröholt: Höjda räntor påverkar köparens köpstyrka. Alltså kan inte alla köpare betala lika höga belopp för bostäder då det kostar mer att låna pengar idag än tidigare år. Detta påverkar slutpriser för de bostäder som säljs i dagens marknad.
Charlotte Clerkestam: Det påverkar marknaden i hög utsträckning då det är en sämre köpkraft än vad den har varit tidigare. När säljarnas förväntningar och köparnas köpkraft inte följer samma kurva så hamnar vi i ett läge där vi har ett för stort utbud till salu. Detta i sin tur medför att priserna behöver regleras ytterligare så att utbud och efterfrågan kommer i balans. Marknaden är tvärtemot vad den var för 2 år sedan, 2021 var det svårt att köpa en bostad medan det i dagsläget är svårt att sälja en bostad.
Linnéa Hammarqvist: Antalet yngre köpare har minskat vilket är helt förståeligt med tanke på räntan och de levnadskostnader vi har just nu. Många lägger även underbud idag och hoppas på att inte behöva låna lika mycket pengar som innan, även om möjligheten finns.