Mäklaren tipsar – så deklarerar du din bostadsförsäljning

9 mars, 2023

Den årliga deklarationsperioden kan väcka en rad olika känslor. Samtidigt som du längtar efter de tusenlappar som du kan komma att få tillbaka på skatten så är du också orolig över att missa något när du deklarerar. En aspekt som kan påverka deklarationen är om du sålde en bostad under 2022. Ta del av vår guide samt mäklarens bästa tips för en smidig deklaration. Lycka till! 

Kort om deklaration

Deklarationen, även kallad inkomstdeklaration eller självdeklaration, är en återkommande handling där inkomsttagare behöver redovisa hur mycket de tjänat under det senaste året. Deklarationen skickas ut av Skatteverket och ska efter ifyllnad sedan skickas tillbaka till samma myndighet. Deklarationen skickas ut i pappersform via posten eller via digital brevlåda som exempelvis Kivra. Deklarationen innehåller flera delar och bilagor för att Skatteverket tydligt ska kunna avgöra hur mycket du ska få tillbaka, eller betala, på skatten. 

Viktiga datum att hålla koll på

Att deklarera sin bostadsaffär 

En aspekt som kan komma att påverka hur mycket du får tillbaka på skatten, eller om du blir betalningsskyldig, är om du har sålt en bostad med vinst det senaste året. Du behöver deklarera din bostadsförsäljning oavsett om du har sålt en bostadsrätt, villa eller ett fritidshus. Glöm inte att det finns flera tjänster, som ofta tillkommer vid bostadsförsäljning, som du får göra avdrag på. Exempel på dessa är mäklararvode, annonsutgifter, homestyling, visningsstädning och fotografering. Spara därför kvitton och fakturor.

Mäklarens tips inför deklarationen

Märker du som mäklare av att dina kunder tycker att det är krångligt att deklarera sin bostadsförsäljning? 

– Ja, delvis. Det som många tycker är krångligt är att fylla i K6-blanketten (vilket är den som är aktuell i mitt fall då jag endast säljer bostadsrätter). Framför allt på sida två där man fyller i uppgifter om den nya bostaden. Många har planerat att göra ett uppskov men ännu inte köpt någon ny bostad, och då undrar kunderna ofta hur de ska göra (läs mer om uppskov längre ned i artikeln). 

Många har också hört att man ska betala in pengar till skattekontot i februari för att slippa ränta, medan själva deklarationen sker tidigast i mars, och undrar då hur de ska göra. Jag får ofta frågor om vilket belopp som ska betalas in och var och när det ska göras. 

En annan fråga som jag ofta får är vad som är avdragsgillt. Det är svårt för kunderna att skilja på ny-, till- och ombyggnad, som man alltid får göra avdrag för, och förbättrande reparationer och underhåll, som bara är avdragsgillt i fem år. Jag skulle säga att de flesta frågorna handlar om just detta – vad de får dra av och inte. Flera kunder tror dessutom att flyttstädning är avdragsgillt, men den har man redan fått skattereduktion för i form av RUT-avdrag, och man får inte göra skatteavdrag flera gånger för samma tjänst. 

Har du några tips på vad man kan göra för att underlätta inför deklarationen av sin bostadsförsäljning? 

– Se till att spara alla kvitton på ett samlat ställe, för de reparationer som utförts. Detta underlättar väldigt mycket när summorna ska räknas ut, och det är viktigt att ha kvar som underlag till Skatteverket. Ett annat tips är att vända dig till din mäklare i tid, för att få hjälp med beräkningen. Vi använder oss av en blankett som kunderna kan fylla i och skicka tillbaka till oss, med information om allt som utförts i bostaden. På så sätt kan vi enkelt föra in det i systemet och få fram en preliminär beräkning. 

Om en bostadsförsäljning gått med vinst så kan man ju söka uppskov för att skjuta på beskattningen av vinsten. Hur funkar det och hur går man till väga? 

– Ja, precis. Däremot finns det en del regler som man behöver ha koll på för att veta om man är berättigad att göra uppskov eller ej. Dessa handlar bland annat om du använt bostaden som en permanent bostad, hur länge du bott där och om du har köpt eller planerar att köpa en ny bostad inom en viss tid. 

Deklarationen av försäljningen görs året efter man sålt. Har du alltså sålt din bostad under 2022 så ska den deklareras i år. Om du uppfyller ovan nämnda krav kan du då välja att skjuta på skatten (dvs 22% av vinsten), tills den dagen du säljer din nya bostad. Förr fanns en avgift kopplad till detta, men den är nu borttagen. Detta kan vara fördelaktigt om man är i behov av pengarna för att investera i en ny bostad. I detta fall behöver man inte betala in pengar till skattekontot, utan fyller i K6-blanketten (alternativt K5) och skickar in till Skatteverket vid deklarationen, där man fyller i att man vill göra uppskov. Har man ännu inte köpt en ny bostad, eller inte ännu flyttat in i den nya bostaden, så får man ett så kallat preliminärt uppskov. Om man sedan uppfyller kraven om att köpa en ny bostad samma år samt flytta in senast 2 maj året därefter, så får man slutligt uppskov. Skulle man inte uppfylla dessa krav så behöver man betala in skatten det året, dvs 2024 om man sålt under 2022. 

Som sagt, hör av dig till din mäklare gällande detta så att vi kan säkerställa att alla avdragsgilla kostnader tas med och att allt fylls i på rätt sätt. Lycka till! 

Vill du ställa fler frågor till Louise eller anlita henne som mäklare för din bostad i Stockholms Innerstad? Kontakta Louise via mail eller telefon nedan; 

Relaterade artiklar

Senaste Inläggen