Luktar det konstigt i diskhon? Såhär åtgärdar du problemet!
30 maj, 2021
Det senaste året har vi spenderat mycket tid hemma, kanske till och med så pass många timmar att vi lärt oss hur det ska och inte ska lukta i bostaden. De flesta ovälkomna dofter är lätta att känna igen medan vissa är svårare att identifiera. Visste du exempelvis att jord i diskhon betyder att bakterier och mögel håller på att slå läger i rören? Men ingen panik, Annelie Lännestad på Independia menar att detta är lätt åtgärdat!
text nedan av Annelie Lännestad – Läs fler huskrönikor här
Jag minns att jag blev väldigt förvånad och fundersam. Jorddoft, här? Varför då? Just där och då, vid diskhon, för ca 2 år sedan hade jag ingen som helst aning om vad det var som orsakade doften. Det var först på en utbildning i fuktmekanik 6 månader senare som jag fick svaret. Sen blev det hem för att åtgärda problemet! Det visade sig att det inte var ett helt ovanligt problem med jorddoft i diskhon eller avloppet. Så jag hoppas att detta inlägg kan hjälpa andra som, liksom jag, stod med ett frågetecken i pannan och undrar var det kom ifrån.
Varför doftar det jord?
Jordlukt är ofta orsakat av kemiska ämnen som bildas av vissa bakterier och mögelsvampar. Ett jorddoftande ämne som kan bildas är t. ex. geosmin. Geosmin luktar påtagligt jordliknande även vid extremt låga halter då vårt luktsinne är ytterst känsligt för detta ämne. Ett annat mustigt jordluktande ämne som kan bildas av vissa bakterier är 2-metylisoborneol. Ämnena är inte hälsofarliga i de extremt låga halter som vi kan känna lukten men de orsakar en besvärande lukt eller smak om det t. ex. finns i dricksvattnet. Så jordlukt från diskhons avlopp beror således oftast på bakterier som växer till sig i den smuts som samlats där. För att bakterier och svampar ska kunna växa till sig så behöver de vatten (fukt) och mat (matrester, damm, tvål/diskmedelsrester, hår eller hud m.m.) och de växer snabbare vid varmare årstider/temperaturer.
Förebygga
Så för att förebygga luktproblemet i diskhon så behöver man se till att göra rent i avloppet och avloppsilen från matrester och smuts. Det är ju bra att torka upp eventuella matrester från diskhon och silen så fort man diskat eller spolat rent disken och inte låta det ligga i avloppet. Men vi alla är ju kanske inte så ”renliga” av oss och tänker att vi gör det nästa gång eller vid senare tillfälle.
Åtgärder
Om man redan har fått luktproblemet så är det rengöring som behövs och lämpligen tar man även isär avloppsrör och vattenlåset under diskbänken och gör rent dessa också. Vad ska man använda för att göra rent? Vanliga husmorsknep såsom bikarbonat, vinäger/ättika lite samt och sedan hett vatten fungerar utmärkt. Kom ihåg att även använda borste för att mekaniskt få bort smuts och bakterier som sitter lite hårdare på olika invändiga ytor i avloppsdelarna. En sådan här grundligare rengöring kan man lämpligen göra ett par gånger per år för att minska risken för jordluktsproblem från diskhon.
Källa: Eurofins
I KORTA DRAG
✔ Jorddoft i från avloppet är ofta orsakat av kemiska ämnen.
✔ Ämnena är inte hälsofarliga i låga halter.
✔ Regelbunden rengöring krävs för att hålla bakterierna borta.
Frågor kring husbesiktning, energideklaration, dolda felförsäkring, fuktproblematik eller inomhusmiljö? Kontakta Raksystems Independia för hjälp!
Telefon: 031 712 98 89 | E-post: support@raksystems.se eller besök RAKSYSTEMS INDEPENIDA HÄR
Annelie Lännestad, Independia
Vi som skriver huskrönikan här på boneo har en enorm passion för allt det där osexiga med hus och byggnation. Här nördar vi ner oss i krypgrunder, tak som läcker och varför man ska kitta sina fönster. Jag som gräver i alla dessa tekniska och ofta komplicerade bitar av husägande heter Annelie Lännestad och har under mina många år som Besiktningsansvarig på Independia sett och hört alla varianter av husproblem och lösningar. Trav att jag i min egenkära uppfattning besitter ett helt bibliotek av kunskap, så vågar jag nog inte kalla mig expert här och nu. Istället tar jag hjälp av mitt stora nätverk av professionella män och kvinnor runt om i landet som kan allt om besiktningar, snickeri, bygglov, dolda fel och mycket mycket mer. Här hittar du allt som kan hjälpa dig att införliva husförsäljning och husägande, men saknas det något så vill vi gärna veta vad så att vi kan guida dig genom husets alla hörn. Maila mig gärna på annelie.lannestad@independia.se så hjälper jag till!
Frågor kring husbesiktning, energideklaration, dolda felförsäkring, fuktproblematik eller inomhusmiljö? Kontakta Raksystems Independia för hjälp!
Telefon: 031 712 98 89 | E-post: support@raksystems.se eller besök RAKSYSTEMS INDEPENIDA HÄR