Juristen svarar — 6 vanliga frågor om bodelning
18 januari, 2024
Har du och din sambo bestämt er för att flytta isär? Brast äktenskapet efter många lyckliga år tillsammans? Då är du inte ensam, många par väljer nämligen att avsluta sin relation i början av året. Men hur fungerar egentligen det juridiska kring bodelning? Du vill ju exempelvis inte riskera att din före detta partner gör anspråk på släktens arvegods som betyder mycket för dig. Juristen Hanna Suua från Verahill, går igenom allt du behöver veta nedan.
Hej Hanna, vad är egentligen en bodelning?
— En bodelning är en uppdelning av tillgångar som görs i samband med att ett äktenskap eller ett samboförhållande upphör. I en bodelning får vardera part från sina bodelningsbara tillgångar göra avdrag för sina skulder. Därefter läggs båda parters nettotillgångar ihop och delas mellan dem, enligt huvudregeln med lika delar.
Vad gäller när man är gift respektive när man “bara” är sambos?
— En stor skillnad är att bodelning ska göras när ett äktenskap upphör. När ett samboförhållande upphör är det valfritt, och den sambo som vill påkalla bodelning har ett år på sig räknat från separationen. Ett tips är att påkalla bodelning skriftligen så att det inte råder någon tvivel om att tidsfristen är bruten.
En annan stor skillnad är vilka tillgångar som omfattas av bodelningen. När man är gift ingår som huvudregel allt som makarna äger. Det kan vara allt från bostad, bil och båt, till egna konton, pensionssparande och värdepapper. Något som ibland förvånar många är att även arvegods ingår, om det inte finns något testamente eller äktenskapsförord som föreskriver något annat.
När man är sambo ingår endast bostad och bohag som är anskaffat för gemensamt bruk i en bodelning. Andra tillgångar, som t.ex. fritidshus och bil, ingår inte. En sambo kan alltså aldrig genom bodelning göra anspråk på del av den andre sambons privata sparande, till exempel. Det kan dock en make göra.
Varför borde man teckna ett bodelningsavtal och vad rekommenderar du att man tar med?
— När ett äktenskap upphör ska en bodelning göras. Det görs genom ett skriftligt avtal som undertecknas av båda parter. Muntliga avtal räcker inte och är inte bindande. Jag rekommenderar att man tar hjälp av en jurist för upprättande av bodelningsavtalet, eftersom innehållet är beroende på den enskilda situationen och kan vara komplext.
När ett samboförhållande upphör bör man i vissa fall upprätta ett bodelningsavtal, men inte alltid. Är man osäker bör man kontakta en jurist för en bedömning.
Hur ser processen ut steg för steg?
— Är båda parter överens går det bra att över överenskommelsen upprätta ett bodelningsavtal. När avtalet är signerat av båda parter är bodelningen genomförd. Är parterna oense om någon eller några delar föregås bodelningen normalt av förhandling. Förhandling kan ske med eller utan stöd av egna juridiska ombud. I mitt arbete är det vanligt att jag biträder en part i förhandlingen. I många fall utmynnar förhandlingen i en frivillig överenskommelse, och ett bodelningsavtal kan upprättas.
Om det inte går att nå en frivillig överenskommelse finns möjligheten att ansöka om en bodelningsförättare. Ansökan görs till tingsrätten, som utser en för uppdraget lämplig jurist eller advokat. Bodelningsförrättaren verkar sedan för att parterna ska nå en frivillig lösning, men om det inte går så fattas ett tvångsbeslut. Kostnaden för bodelningsförrättaren arbete delar båda parter på – även den part som inte själv har ansökt.
Finns det någonting man kan tänka på redan innan olyckan är framme?
— Om man vill försäkra sig om att viss egendom inte kommer att omfattas av en eventuell framtida bodelning, eller om man inte alls vill att reglerna om bodelning ska tillämpas på förhållandet, bör man upprätta ett äktenskapsförord (om man är gift) eller samboavtal (om man är sambo). Den som vill testamentera eller ge egendom till någon annan som gåva, och vill skydda egendomen från att ingå i en eventuell bodelning, bör upprätta ett testamente respektive gåvobrev, och där skriva att egendomen ska utgöra enskild egendom. Enskild egendom ingår inte i en bodelning.
Vad händer om man äger en bostad tillsammans? Kan man köpa ut den andra?
— Ja, om någon av parterna har ekonomisk möjlighet att lösa ut den andra och ta över eller lösa befintliga bolån, kan man överlåta en samägd bostad till den ena samägaren. Det kan ske genom bodelning eller genom vanlig försäljning beroende på situationen.