Imma på fönstret? – 5 åtgärder du kan genomföra redan idag!

1 september, 2021

Har du imma eller kondens på dina fönster? Hur kul barnen än tycker det är att kunna rita på fönsterrutorna så kan du behöva undersöka hur dina fönster mår egentligen. Men oroa dig inte, det kan vara lätt att åtgärda! Annelie Lännestad på Independia berättar om varför imma på fönstren uppstår och vad du själv kan göra åt kondens i hemmet i veckans Huskrönika. 

text nedan av Annelie Lännestad – Läs fler huskrönikor här

– Kolla mamma, jag kan skriva på fönstret!

Det var vad jag vaknade till imorse när min son ropade från sitt rum. Ni kan ju tänka er hur många tankar om “skriva på fönstret” det han gå hos mig innan jag kom in till hans rum! Väl inne så ser jag hur han sitter på fönsterbrädan och gör diverse figurer i imman på fönstret. Då drog jag en lättnadens suck!

Varför blir det imma eller kondens på fönstren och är det farligt? Varför blir det så ibland och inte alltid?

Grundanledningen till att det blir imma på fönstret är för att när varm luft möter en kallare yta så kondenseras fukten i luften till små droppar som lägger sig på ytan, i detta fall ett fönster. Om man bör oroa sig eller ej beror lite på var imman uppstår. På utsidan fönstret, insidan eller inuti.

Utsidan av ett fönster

Vi börjar med imma som bildas på utsidan av ett fönster. Detta sker oftast en morgon under våren eller hösten. Då är nämligen den fuktiga luften ofta varmare än den kalla glasrutan som kylts ner under natten vilket leder till imma. När eller om detta sker så är det faktiskt ingen ko på isen. Imma på
utsidan fönstret tyder faktiskt på att du har ett bra fönster som isolerar värmen i ditt hem. Du behöver med andra ord inte oroa dig om detta sker!

Insidan av ett fönster

Hur är det då med imma på insidan av fönstret, så som det var i mitt och min sons fall? Här verkar det dessvärre vara en något större ko på isen. Precis som vid imma på utsidan av fönstret så bildas imman på insidan när varm luft möter en kallare yta. Men insidan av fönstret är inte anpassat för att klara av fukt så här behöver vi göra något åt det. Det finns några olika anledningar till att detta uppstår och sådan tur är – även svar på hur man kan gå tillväga för att bli av med problemet.

I vårt fall så misstänker jag att vi kan hamna under kategorin eller anledningen att fönsterbrädan täcker möjligheten för elementet att värma upp fönster. (se bild nedan) Att fönsterbrädor i äldre hus är gjorda med springor har alltså sin förklaring, på så vis kunde elementen värma upp glasrutan och man slapp både kallras och fukt. Andra anledningar kan vara att du har för mycket växter inne som på så vis ökar luftfuktigheten, att du behöver se över din ventilation eller kanske helt sonika behöver byta fönstret om det är gammalt. Dras du med imma på insidan av ditt fönster så försök finna anledningen till det så att du kan åtgärda det.

Inuti glaset

Kvar har vi nu fenomenet med imma mellan eller inuti glasen. Ofta så tyder imma inuti ett fönster på att det läcker, tätningen fungerar alltså inte som den skall. Har du ett 2- eller 3 glas fönster så är troligen glaset eller tätningen sönder. Du behöver då byta ut glaskassetten. har du ett kopplat 2 + 1-fönster, det vill säga ett fönster som går att öppna och dela så är anledningen till imma troligtvis den samma som för imma på insidan av ett fönster.

I KORTA DRAG:

Imma på fönstren är alltså något som vi skall vara uppmärksamma på och inte ignorera. Bra är ju att det finns lösningar!

Känner du dig osäker så ta hjälp av en besiktningstekniker eller en fönsterfirma. Vad gäller oss och vår sons rum så gäller det att hitta på ett sätt som får värmen från elementet att nå glaset.

  • All imma är inte ”farlig”!
  • Får du imma på insidan av ditt fönster så bör du åtgärda detta.
  • Om du mot förmodan behöver byta fönster så kommer det att gynna din energianvändning då
    dagens fönster är väldigt bra isolerade.

Frågor kring husbesiktning, energideklaration, dolda felförsäkring, fuktproblematik eller inomhusmiljö? Kontakta Raksystems Independia för hjälp!

Telefon: 031 712 98 89 | E-post: support@raksystems.se eller besök RAKSYSTEMS INDEPENIDA HÄR

Annelie Lännestad, Independia

Vi som skriver huskrönikan här på boneo har en enorm passion för allt det där osexiga med hus och byggnation. Här nördar vi ner oss i krypgrunder, tak som läcker och varför man ska kitta sina fönster. Jag som gräver i alla dessa tekniska och ofta komplicerade bitar av husägande heter Annelie Lännestad och har under mina många år som Besiktningsansvarig på Independia sett och hört alla varianter av husproblem och lösningar. Trav att jag i min egenkära uppfattning besitter ett helt bibliotek av kunskap, så vågar jag nog inte kalla mig expert här och nu. Istället tar jag hjälp av mitt stora nätverk av professionella män och kvinnor runt om i landet som kan allt om besiktningar, snickeri, bygglov, dolda fel och mycket mycket mer. Här hittar du allt som kan hjälpa dig att införliva husförsäljning och husägande, men saknas det något så vill vi gärna veta vad så att vi kan guida dig genom husets alla hörn. Maila mig gärna på annelie.lannestad@independia.se så hjälper jag till!

Frågor kring husbesiktning, energideklaration, dolda felförsäkring, fuktproblematik eller inomhusmiljö? Kontakta Raksystems Independia för hjälp!

Telefon: 031 712 98 89 | E-post: support@raksystems.se eller besök RAKSYSTEMS INDEPENIDA HÄR

Relaterade artiklar

Senaste Inläggen