Sponsrad

Förstagångsköpare? Här är svaren på de vanligaste frågorna

14 augusti, 2023

ANNONS FÖR NORDAX BANK

Är det första gången du ska köpa en bostad? Det är förmodligen ditt livs hittills största affär så det är inte så konstigt om det dyker upp många frågor. Här har vi därför samlat svaren på vanliga frågor inför bostadsköpet.

1. Är det bra läge att köpa bostad nu?
Det är ingen som vet säkert hur bostadsmarknaden kommer att se ut framöver. Därför är det mer ren tur som krävs för att tajma rätt. Men något vi vet med säkerhet är i alla fall att bostadsmarknaden historiskt sett haft en uppåtgående trend oavsett nedgångar. Det är därför bra att hitta en bostad som du har råd att ha kvar länge, även om räntorna går upp eller om dina ekonomiska förutsättningar ändras. 

2. Vad krävs för att kunna köpa en bostad?
För att kunna köpa en bostad behöver du ha sparat ihop till en kontantinsats som utgör minst 15% av bostadens pris. Du kan alltså ansöka om bolån på högst 85% av bostadens värde. För att kunna få bolån behöver du också ha fyllt 18 år och ha en inkomst. De flesta banker kräver fast jobb men hos Nordax Bank har du möjlighet att ansöka om bolån även om du är projektanställd, vikarie eller frilansar. 

Läs mer om bolån för dig utan fast anställning >>

3. Hur dyr bostad kan jag köpa?
Du kan alltså få bolån på max 85% av bostadens pris. Hur mycket du kan låna beror också på din ekonomi och om du har andra lån. Banken gör en Kvar-Att-Leva-På – kalkyl för att vara säkra på att du kommer att ha råd med bolånet om räntan stiger eller om din inkomst ändras. Det är upp till banken att bestämma hur stort bolån du får men det är vanligt att du får låna som mest 4-6 gånger hushållets årsinkomst innan skatt. Det är oftast en fördel att låna tillsammans, då räknas båda era inkomster in och ni har möjlighet att få ett större bolån. 

Ansök om lånelöfte för att få en indikation på hur mycket du kan låna. Det är bra att sätta en maxgräns på vad du kan och är beredd att betala för en bostad innan du går på visningar och ger dig in i en budgivning. 

Svårt att få bolån? Läs mer om Nordax bolån här

4. Vad bör jag ta reda på om bostaden?
Du ansvarar för att upptäcka eventuella fel i bostaden, så undersök den noga eller anlita en besiktningsman. Det kan bland annat vara bra att kolla upp om det finns papper på vilka eventuella renoveringar som gjorts i kök och badrum. Det är också viktigt att ta reda på hur bostadsrättsföreningens ekonomi ser ut eftersom den indirekt påverkar din ekonomi. Du eller någon annan behöver alltså ta en titt på årsredovisningen: 

  • Hur stora är lånen per kvadratmeter? Generellt brukar man säga att 5 000 kr per kvadratmeter är bra och över 10 000 kr per kvadratmeter är inte bra. Men detta kan förstås skilja sig mycket beroende på vilken ort det gäller. 
  • Hur stor är föreningen? En mindre förening innebär en större risk med färre hushåll som delar på kostnaderna. Om en bostadsrättsförening består av mindre än 10 lägenheter räknas den som liten. 
  • Planeras det större renoveringar, stambyten? Kommer det innebära att avgiften höjs?
  • Hur stora är räntekostnaderna? Dessa har ofta störst påverkan på månadsavgiften. Räntekostnader på 15-20% av omsättningen anses vara bra.  

5. Hur riskerar jag att inte betala överpris?
Ta reda på vad likvärdiga bostäder gått för nyligen i samma område som den du vill köpa. Det är annars lätt att ryckas med i en budgivning och tillslut hamna på ett överpris. Bra att veta är att ditt bud inte är bindande förrän du skrivit på kontraktet.

6. Kan man lägga ett bud innan budgivning?
Du kan be mäklaren att få komma på en förhandsvisning för att sedan lägga ett så kallat förhandsbud. Om det är en attraktiv och unik lägenhet är risken stor att priset går upp mycket i en budgivning. I det fallet kan det vara smart att lägga ett förhandsbud och hoppas på att säljaren accepterar det.

7. Kan jag skriva på kontraktet när jag fått ett lånelöfte?
Ett lånelöfte är lite missvisande eftersom det inte är något bindande löfte. Det är mer en indikation på hur mycket du kan låna. Det är därför viktigt att du kontaktar banken igen, när du vunnit budgivningen men innan du skriver på köpekontraktet för att få bolånet beviljat för just den bostaden. Har du fått ett nej från banken? Nordax Bank omprövar gärna beslutet. De gör individuella bedömningar av alla låneansökningar. 

Sa banken nej till bolån? Nordax Bank kan ompröva beslutet

8. När ska jag betala handpenning?
Handpenningen behöver du betala till mäklarens konto normalt sett inom en vecka från kontraktskrivningen. Det är en förskottsbetalning och försäkran på att du kommer att köpa bostaden. Handpenningen utgör oftast 10% av bostadens pris. Ett tips är att använda en del av kontantinsatsen till handpenningen och betala resterande 5% när det är dags att betala hela beloppet på tillträdesdagen. 

9. Vad sker på tillträdesdagen?
Datumet för tillträdesdagen står i köpekontraktet. Det är den dagen du betalar för bostaden, får nycklarna och kan flytta in. Banken ser till att pengarna överförs till säljaren. Du behöver bara tänka på att ta med id-handling när du träffar mäklaren och säljaren. 

Lycka till 🙂

I annonssamarbete med Nordax Bank.

Relaterade artiklar

Senaste Inläggen