Experterna – att köpa och restaurera ett hem med historia
9 november, 2024
Är du en av de många spekulanter som har kärat ner dig i en gammal skola, ett övergivet ödehus eller en herrgård i behov av kärlek? Då är du inte ensam! Men vad ska man tänka på innan köpet och hur renoverar man på bästa sätt för att bevara bostadens själ? Ta del av mäklaren och byggnadsvårdsexpertens bästa tips, lycka till!
Objekt som väcker intresse
Frågorna nedan besvaras av Jessica Palm, fastighetsmäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling Karlstad
Vad tror du är de största orsakerna till att hus med historia alltid lockar många intressenter och klick?
Jag tror att vi människor av naturen lockas och dras till de historiska objekten då vi är nyfikna på vad som varit. Om hemmen dessutom har tidstypiska detaljer bevarade så tenderar spekulanterna att bli extra intresserade.
Att köpa ett hem med historia kan kännas läskigt för många, speciellt i dessa osäkra tider då man gärna undviker stora renoveringskostnader. Men vad kan det finnas för fördelar med att köpa ett hus med historia?
Jag tror att man måste vara genuint intresserad av byggnadsvård och att ta tillvara på historien och att vara trygg med att gå utanför normen med moderniserade hem. Att köpa en äldre historisk fastighet kan ge ett hem med otroligt mycket känsla och charm, som kanske inte nyproducerade hus har.
Vad ska man tänka på innan man köper ett hus med historia, jämfört med om man hade köpt ett hus om är byggt på 2000-talet?
Jag rekommenderar att man gör en gedigen undersökning av fastigheten och att man läser på kring vad som var specifikt för den tiden/årtiondet som huset byggdes och hur arkitekturen präglade samhället just då. Men framförallt att man tar hjälp av byggnadsvårds specialister för att se vad som behöver renoveras och hur man går till väga, för mestadels så är renoveringar av historiska fastigheter mer kostsamma och mer tidskrävande. Man behöver ha ett genuint intresse och ett stort tålamod.
Läs mer om historiska Glänne Gård som Jessica förmedlar just nu
T.v. Bild från Glänne Gård som mäklare Jessica Palm förmedlar / T.h. Lovisa Furubo i den egna bostaden, en gammal skola, utanför Kalmar
Så blir du en byggnadsvårdare
Frågorna nedan besvaras av Lovisa Furubo, digital kreatör inom inredning och byggnadsvård
Vilka är de vanligaste misstagen som folk gör när de ska förvalta ett gammalt hus?
Jag tror det största problemet är att folk litar blint på att den moderna snickaren man ofta anlitar vet vad hen gör. Vilket ofta resulterar i att det rivs och byts ut till material som varken är estetiskt vackra eller passar byggnadstekniskt i ett gammalt hus. Fabrikstillverkade döda ytor och plastmaterial är ett big no no om man vill bo i ett hus som känns härligt att leva i.
Vilka är dina bästa tips till de som vill ta hand om sitt historiska hem på bästa sätt?
Våga bevara, det är där charmen finns! Om du inte ska renovera själv, så hitta en snickare med god kunskap och smak. Jag brukar rekommendera att kolla upp personen och köra förbi deras hus, det säger mycket om en hantverkare! Gillar du vad du ser är ni antagligen en good match! Men annars, använd material som andas. Det mår både ni och huset bra av! Allt ifrån isolering till färg! Och glöm inte att massiva material får patina och spår av liv. Det är vackert! Till skillnad från komposit och plast som bara blir slitet och fult!
Måste man hålla sig till bostadens byggår eller kan man lossa på tyglarna lite när det kommer till materialval och inredning?
Ofta finns spår av olika epoker i de flesta gamla hus, så det är bara köra på tycker jag! Dock ser jag gärna att materialen och inredningen som kommer in i huset håller samma kvalitet som det gjorde förr!
Besök Lovisas Instagram för mer tips och inspiration kring byggnadsvård