Expertens 6 knep: så kommer du igång med ditt sparande!

30 september, 2021

De spartips och ekonomiska råd som varje dag sprids i medier menar väl, dock är dessa ofta riktade till de som redan har en ekonomisk grund att stå på – något som kan skapa stress för de som är nya på bostadsmarknaden. Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, tycker att detta är tråkigt och menar att det är bättre att ta det lugnt än att sparandet inte blir av alls. 

Text nedan av Claudia Wörmann – läs fler ekonomirelaterade artiklar här

Det ska sparas, till pensionen, till barnen och till en buffert, på konto och på börsen. Många gånger riktar sig råden man kan läsa om till personer med stort sparutrymme i sin ekonomi. Känner du dig stressad av dessa råd? Då är du inte ensam. Tidigare i år, i en SBAB undersökning, svarade 46 procent av personerna i åldern 18 till 35 att de blir stressade av de ekonomiska råden, men bara 10 procent av personer i åldern 56 till 80 år kände stress. Det är inte alls konstigt att de yngre blir mer stressade av spartips än äldre. Många yngre har i regel lägre inkomster och därmed mindre möjlighet att sätta undan pengar och det kan vara nog så svårt att få vardagsekonomin att gå ihop.

LÄS OCKSÅ: Förstagångsköparnas bostadsstress och begränsade möjligheter

Det är förstås illa att så många unga blir stressade av alla dessa spartips. I värsta fall kanske det leder till att sparandet inte blir av alls, och då blir alla i grunden välmenande råd istället en björntjänst. Därför kommer här några råd till dig som vill öka på eller starta ditt sparande:

6 tips till dig som vill komma igång med ditt sparande:

1. Börja med att gå igenom inkomster och utgifter, leta efter kostnader du kan skära ned på.

2. Sätt inte ett alltför högt sparmål. Sätt delmål och gärna något konkret.

3. Prioritera att spara pengarna på ett sparkonto med ränta och insättningsgaranti till du har en viss sparbuffert. Pengarna kanske inte ökar i värde så mycket men de riskerar heller inte att minska.

4. När du kommit en bit på vägen kan du fundera på att utöka ditt sparande med att köpa aktier eller fonder som ett komplement till kontot och buffertsparandet. Men kom ihåg att börsen kan både gå upp och ned.

5. Prioritera en buffert att ta av framför att spara till barnens framtid. Se till att vardagsekonomin fungerar först. Sparande till barnen kan komma sen och kom ihåg att alla inte sparar till sina barn.

6. Att spara till pensionen kan vara bra, men kolla först på minpension.se hur det ser ut för dig.

Tänk på att ett litet sparande är bättre än ingenting alls!

LÄS OCKSÅ: 4 tips – så sparar du ihop till kontantinsatsen! 

Claudia Wörmann, SBAB

“Lång erfarenhet av bostadsmarknaden bland annat som analysansvarig på Mäklarsamfundet och som analyschef på Svensk Nyproduktion. Idag arbetar jag som boendeekonom på SBAB. Jag pratar med media och diskuterar gärna bostadsmarknaden ur ett mänskligt perspektiv. Hur påverkas vi , både positivt och negativt, av bostadsmarknaden som den ser ut idag. Vad kan göras för att förbättra den. Jag försöker skriva och prata på ett begripligt sätt så att den som inte är så van vid ekonomisk information kan hänga med”.

OM BOLÅNEPANELEN

Bostadsaffären är för många den största affären man gör under ett liv. Ibland en affär som är med en ett helt vuxet liv. Oavsett om man köper ett boende för livet som går vidare i generationer eller är av åsikten att ombyte förnöjer och därmed byter boende emellanåt, så är bolån och bostadsekonomi alltid en central fråga för de flesta.

Vi lever i en omvärld som också är föränderlig och i en samtid där inte bara det nationella läget påverkar vår vardagsekonomi, utan där vår individuella ekonomi reagerar på olika sätt beroende på vad som händer i världen.

Bolånepanelen är ett unikt samarbete mellan bostadssajten Boneo.se och flertalet särskilt utvalda banker, där vi gemensamt försöker möta våra besökares frågor och funderingar kring bolån och bostadsekonomi.

Varje vecka uppdateras bolånepanelen med texter i aktuella ämnen skrivna av de experter vi knutit till oss i samarbetet. I nuläget skrivs bolånebloggen av privatekonomen Emma Persson, Länsförsäkringar och Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

Har du en fråga till våra experter – maila oss på sofia@boneo.se

Relaterade artiklar

Senaste Inläggen