Experten tipsar – olika sätt att hjälpa barnen in på bostadsmarknaden!
13 januari, 2024
Allt man vill som förälder är att hjälpa sina barn, så även med en första lägenhet. Men dagens bostadsmarknad är tuff, något som gör att många mammor och pappor kanske inte kan hjälpa till ekonomiskt i den mån de önskar. Men behöver det vara kört för det? Vår boendeekonom Claudia Wörmann peppar och delar med sig av olika lösningar för hur man kan hjälpa barnen in på bostadsmarknaden nedan.
Med jämna mellanrum kommer det information om hur mycket föräldrar måste spara till sina barn för att de ska ha råd med kontantinsatsen den dagen de ska flytta hemifrån. Nu senast kom informationen från Länsförsäkringar som sammanställt hur mycket man måste spara i förhållande till ett barnbidrag i olika delar av landet. Om man vill hjälpa sitt barn till en egen bostad år 2041. På vissa orter räcker det med att spara barnbidraget, men inte i alla regioner och framför allt inte i Stockholm med landets högsta bostadspriser.
LÄS OCKSÅ: Stad för stad – så mycket behöver ni spara till barnens kontantinsats!
Många föräldrar som saknar ekonomiska möjligheter att spara till sina barn kan känna sig som sämre föräldrar än de som kan, det är jag alldeles övertygad om. För alla vill ju hjälpa sina barn. Man kan göra det på olika sätt dock. Det här blir lite av en tröstevisa för de som inte kan.
Om kontantinsatsen inte räcker
Alla föräldrar har inte planerat, alla har inte de ekonomiska förutsättningarna att klara av att spara till barnens kontantinsats. Men det löser sig bra ändå! Det tar lite längre tid innan de riktigt etablerar sig på bostadsmarknaden bara. Ungen får kanske får hanka sig fram i andrahandbostäder, bo hemma lite längre – men det löser sig alltid på ett eller annat sätt. I mitt umgänge, när vi flyttade hemifrån, vet jag bara en enda person som fick ekonomisk hjälp. Jag vet, annan tid, men ändå.
LÄS OCKSÅ: Expertens 6 knep – så kommer du igång med ditt sparande!
Många föräldrar har fler än ett barn. Råkar man bo i en tillväxtregion med höga priser kan det vara svårt att få ihop ekonomin till inte bara en utan flera kontantinsatser. Jag vet flera föräldrar som så att säga bränt allt krut på första barnet. Och andra som har problemet att ett barn är särdeles ekonomiskt och det andra inte alls. Ett barn kanske behöver mer hjälp än det andra och tredje. Det finns också de som inte hjälper till ekonomiskt trots att de kan. Det finns många olika och individuella skäl till det. Visst, det tar kanske längre tid att på riktigt bli etablerad på bostadsmarknaden om man inte får ekonomisk hjälp.
Andra lösningar och fördelar
Under tiden de bor i andra hand (vilket ofta är alternativet för de unga) lär de sig hushållsekonomi, vad det kostar att dra runt ett hushåll. De lär sig att läsa det finstilta i ett andrahandskontrakt. Och förhoppningsvis lär de sig också att hävda sin rätt om något går fel.
Man kan hjälpa sitt barn på olika sätt. Ett kan vara att låta barnet bo kvar hemma även när det har sin egen inkomst. Att bo kvar hemma är ju ofta billigare än att hyra i andra hand. Det speedar ofta på processen att spara ihop till kontantinsatsen. Ställ barnet i alla hyresköer som finns! Det kanske viktigaste av allt är att prata om det. Det ger en inblick i nuläget och en beredskap inför framtiden.
Har du ett barn som tjänar egna pengar kan du ta ut hyra. Har du har möjlighet kan du spara barnets hyra. En bra grundplåt.
Claudia Wörmann, Boendeekonom på SBAB
Claudia Wörmann, SBAB
“Lång erfarenhet av bostadsmarknaden bland annat som analysansvarig på Mäklarsamfundet och som analyschef på Svensk Nyproduktion. Idag arbetar jag som boendeekonom på SBAB. Jag pratar med media och diskuterar gärna bostadsmarknaden ur ett mänskligt perspektiv. Hur påverkas vi , både positivt och negativt, av bostadsmarknaden som den ser ut idag. Vad kan göras för att förbättra den. Jag försöker skriva och prata på ett begripligt sätt så att den som inte är så van vid ekonomisk information kan hänga med”.
OM BOLÅNEPANELEN
Bostadsaffären är för många den största affären man gör under ett liv. Ibland en affär som är med en ett helt vuxet liv. Oavsett om man köper ett boende för livet som går vidare i generationer eller är av åsikten att ombyte förnöjer och därmed byter boende emellanåt, så är bolån och bostadsekonomi alltid en central fråga för de flesta.
Vi lever i en omvärld som också är föränderlig och i en samtid där inte bara det nationella läget påverkar vår vardagsekonomi, utan där vår individuella ekonomi reagerar på olika sätt beroende på vad som händer i världen.
Bolånepanelen är ett unikt samarbete mellan bostadssajten Boneo.se och flertalet särskilt utvalda banker, där vi gemensamt försöker möta våra besökares frågor och funderingar kring bolån och bostadsekonomi.
Varje vecka uppdateras bolånepanelen med texter i aktuella ämnen skrivna av de experter vi knutit till oss i samarbetet. I nuläget skrivs bolånebloggen av privatekonomen Emma Persson, Länsförsäkringar och Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.
Har du en fråga till våra experter – maila oss på sofia@boneo.se