Ekonomiexpertens 4 tips – så snackar du boende med din sambo

13 februari, 2023

Visste du att du kan spara tusenlappar på att flytta ihop med din partner? Glöm dock inte att skriva samboavtal samt att prata om hur ni ska dela på boendekostnaderna. Hur kära ni än må vara nu så kan det tyvärr komma en dag när när ni delar på er, och då vill ni ju ha ert på det torra – eller hur! Ta del av ekonomiexperten Emma Persson på Länsförsäkringars tips på hur du bäst snackar boendeekonomi med din sambo. 

Alla hjärtans dag. Härligt ändå med en dag dedikerad till kärleken! Blommor, kanske en ask choklad eller en romantisk weekend till någon storstad någonstans? Ja, så tänker många. Men det jag tänker på, kanske något yrkesskadad i och för sig, är hur mycket pengar det går att spara på att bo ihop. Om du och din kärlek slår era påsar ihop finns det många tusenlappar att spara på att dela på de gemensamma utgifterna. Särskilt ett höginflations-år som detta, när kostnaderna för mat och allmänna levnadskostnader skjutit i höjden, finns det all anledning att göra slag i saken.

Så mycket tjänar du på att vara sambo 

Om vi räknar på att två personer köper en 45 kvadratmeter stor lägenhet ihop och delar på boendekostnad, mat och andra omkostnader blir resultatet att de sparar nästan 4 000 kronor på att bo tillsammans i stället för att ha två separata lägenheter. Så varför inte göra något som är både romantiskt och ekonomiskt denna alla hjärtans dag?

Att tänka på 

Några saker är dock viktiga att tänka på när man ska bo tillsammans – och det handlar också om ekonomi. Det är nämligen oerhört viktigt att ni pratar om hur er gemensamma ekonomiska vardag ska se ut. Och då pratar jag inte bara om att ni ska komma överens om vem som ska betala senaste inköpen i livsmedelsaffären, utan att ni behöver ta reda på vilka respektive ekonomiska personligheter ni är och att ni pratar om vad ni har för gemensamma drömmar framåt. Det sistnämnda är inte minst viktigt för att ni ska veta hur era sparmål ska se ut. Tjänar ni olika mycket eller om en av er flyttar in i den andres lägenhet är det också bra att ni pratar om hur ni ska fördela gemensamma utgifter mellan er och att ni inte glömmer bort den juridiska aspekten. Delar av det här kanske inte känns så romantiskt, men jag lovar att det är det mest omtänksamma ni kan göra mot varandra. Ni vill ju varandra väl, även om det skulle bli så att just ni inte fortsätter tillsammans – eller hur?

Expertens bästa tips:

1. Prata om hur ni ska dela på de gemensamma utgifterna

Då minskar risken för bråk om pengar och en jämställd ekonomi skapar bättre förutsättningar för er att bygga upp en egen ekonomisk trygghet vid sidan av den gemensamma.

2. Vad gör ni med pengarna som ni får över? 

Kanske ska ni båda starta ett eget sparande så att ni har ett frihetskapital som ni bestämmer över? Tjänar en av er mer än den andre är det också klokt att enas om hur ni ska fördela de löpande gemensamma utgifterna. Den en av er som tjänar 15 procent mer kan exempelvis stå för 15 procent mer av de gemensamma utgifterna.

3. Vilket värde finns kvar i det ni betalar för? 

Det är många gånger den ene partnern som står för merparten av maten och hushållskostnaderna och den andre köper bilen och andra kapitalvaror. Det gör ingenting så länge ni bor ihop men om ni skulle separera är det bra att tidigt tänka på vilket värde som finns kvar i det som ni betalat för. Som sambo är det extra viktigt att se till att stå på kontrakt och kvitton vid köp av kapitalvaror tillsammans så att man blir samägare.

4. Håll koll på sambolagen

När två ogifta personer bor tillsammans i ett parförhållande betraktas de ur lagens mening som sambor och därför gäller sambolagen. Läs noga på om vad som gäller just för er situation.


Emma Persson

Privatekonom Länsförsäkringar

Länsförsäkringar – heltäckande inom bank och försäkring

Emma Persson, Länsförsäkringar

I mitt arbete som privatekonom ger jag tips och råd som förhoppningsvis kan hjälpa fler att skapa sig en ekonomisk trygghet. Det är ofta komplexa frågor och många små och stora ekonomiska beslut som ska fattas, samtidigt som livet pågår och man för det mesta är upptagen med annat. Jag hoppas kunna bidra med lite vägledning och inspiration till hur du kan bygga just din ekonomiska trygghet, vare sig det handlar om att starta ett månadssparande på några hundralappar eller att köpa eller sälja en bostad. ‘

Jag har arbetat länge inom bank och försäkring med dessa frågor och tycker att det är det roligaste som finns. Pengar och ekonomi är involverade i de flesta av våra stora livshändelser, så man skulle ju kunna säga att det jag jobbar med handlar just om det – livet!

OM BOLÅNEPANELEN

Bostadsaffären är för många den största affären man gör under ett liv. Ibland en affär som är med en ett helt vuxet liv. Oavsett om man köper ett boende för livet som går vidare i generationer eller är av åsikten att ombyte förnöjer och därmed byter boende emellanåt, så är bolån och bostadsekonomi alltid en central fråga för de flesta.

Vi lever i en omvärld som också är föränderlig och i en samtid där inte bara det nationella läget påverkar vår vardagsekonomi, utan där vår individuella ekonomi reagerar på olika sätt beroende på vad som händer i världen.

Bolånepanelen är ett unikt samarbete mellan bostadssajten Boneo.se och flertalet särskilt utvalda banker, där vi gemensamt försöker möta våra besökares frågor och funderingar kring bolån och bostadsekonomi.

 

Relaterade artiklar

Senaste Inläggen