Ekonomiexperten – så ska du tänka om pausade amorteringskrav blir möjligt
10 oktober, 2022
Amortering av lån är en het potatis just nu, inte minst om du äger en bostad. Men kommer den nya regeringen verkligen att erbjuda pausade amorteringskrav? Och hur ska man förhålla sig till sina lån innan beskedet kommer? Kan det rentav vara bättre att fortsätta amortera även om paus erbjuds? Ekonomiexperten Emma Persson på Länsförsäkringar svarar och förklarar nedan.
Amortering är ett hett ämne just nu. I valrörelsen talade flera partier om att en paus i amorteringskravet vore lämpligt nu när hushållen kämpar med stigande utgifter. Hur det blir när regeringen väl tillträder återstår att se. En utvärdering av amorteringskravet pågår också just nu på uppdrag av den avgående regeringen. Resultatet av den ska redovisas den 14 oktober. I utredningen ska särskilt fokus läggas på hushåll som har mindre marginaler och som har svårt att komma in på bostadsmarknaden. Vad den kommer fram till får vi anledning att återkomma till.
Så ska du tänka om paus erbjuds
Men fram tills dess att vi vet mer om framtiden för amorteringskravet kan vi roa oss med att fundera på hur vi skulle kunna tänka om det är så att det mot förmodan blir en allmän möjlighet till en paus i amorteringskravet. Det kan såklart kännas lockande att minska utgifterna i dessa tider. Men beslutet är inte helt lätt och bör föregås av en hel del tankearbete.
Bra backup om det värsta händer
Det är ju trots allt så att du genom att regelbundet betala av på ditt lån skapar bättre förutsättningar för att kunna hantera dina ränteutgifter i framtiden. Din ekonomiska situation kan också snabbt förändras om du blir sjuk, arbetslös eller går i pension. Även om det just i händelse av att det inträffar redan idag finns en möjlighet till att tillfälligt pausa amorteringen i samråd med sin bank.
Räddningen på bostadsmarknaden
Amortering är faktiskt ett sparande även om det inte känns så. Det är trots allt en utgift som ska ut varje månad. Men om du säljer din bostad med vinst får du mer pengar över än om du inte hade amorterat. Är din inkomst oförändrad kan det vara bättre att gå igenom vilka utgifter du kan minska på för att klara ekonomin och fortsätta amortera. När priserna sjunker på bostadsmarknaden är amortering också ett sätt att minska risken för att hamna i skuld om du kommer i ett läge där du tvingas sälja. Däremot kan det vara bra att inte lägga allt ”spar-krut” på amortering. Ett låneutrymme i fastigheten är inte samma sak som att ha pengar på sparkonto eller i fonder och det är inte säkert att du verkligen får låna mer av banken den dagen du behöver det.
Låt dig inte luras av politikerna
Det som politikerna är ute efter när de pratar om en paus är förstås att gå väljarna till mötes. I en Novus-undersökning som vi just gjort svarar sju av tio bolåntagare att de skulle vilja sänka sin amortering. Det är dock långt ifrån hur många som faktiskt utnyttjade pausen när det var möjligt under pandemin. Det gjorde nämligen bara 12 procent av alla med bolån.
Tänk igenom innan du bestämmer dig
Så om det blir möjligt framöver, gör inget förhastat. Fundera ett varv till på om det trots allt inte är klokt att fortsätta amortera. Och om du utnyttjar möjligheten, se till att de pengarna går till annat sparande. Se till att bufferten är välfylld inför de förmodat fortsatt stigande utgifterna under hösten.
Emma Persson
Privatekonom Länsförsäkringar
Länsförsäkringar – heltäckande inom bank och försäkring
Emma Persson, Länsförsäkringar
I mitt arbete som privatekonom ger jag tips och råd som förhoppningsvis kan hjälpa fler att skapa sig en ekonomisk trygghet. Det är ofta komplexa frågor och många små och stora ekonomiska beslut som ska fattas, samtidigt som livet pågår och man för det mesta är upptagen med annat. Jag hoppas kunna bidra med lite vägledning och inspiration till hur du kan bygga just din ekonomiska trygghet, vare sig det handlar om att starta ett månadssparande på några hundralappar eller att köpa eller sälja en bostad. ‘
Jag har arbetat länge inom bank och försäkring med dessa frågor och tycker att det är det roligaste som finns. Pengar och ekonomi är involverade i de flesta av våra stora livshändelser, så man skulle ju kunna säga att det jag jobbar med handlar just om det – livet!
OM BOLÅNEPANELEN
Bostadsaffären är för många den största affären man gör under ett liv. Ibland en affär som är med en ett helt vuxet liv. Oavsett om man köper ett boende för livet som går vidare i generationer eller är av åsikten att ombyte förnöjer och därmed byter boende emellanåt, så är bolån och bostadsekonomi alltid en central fråga för de flesta.
Vi lever i en omvärld som också är föränderlig och i en samtid där inte bara det nationella läget påverkar vår vardagsekonomi, utan där vår individuella ekonomi reagerar på olika sätt beroende på vad som händer i världen.
Bolånepanelen är ett unikt samarbete mellan bostadssajten Boneo.se och flertalet särskilt utvalda banker, där vi gemensamt försöker möta våra besökares frågor och funderingar kring bolån och bostadsekonomi.