Hur stor buffert ska man ha? Så mycket har svenskarna sparat!
16 februari, 2021
Idag välkomnar vi Sarmad Jawady som är ny skribent i bolånepanelen för Bluestep Bank. Denna vecka skriver Sarmad om buffert och guidar dig bland annat till hur mycket du behöver ha undanlagt för oförutsedda händelser.
Text nedan av Sarmad Jawady
Ett buffertspar är en viktig grundpelare i privatekonomin. Någon gång kommer bilen behöva service, vitvarorna bytas ut och oväntade utgifter kommer dyka upp. Se till att vara förberedd med en buffert för att undvika dyra lösningar.
Så hanterar svenskarna oförutsedda utgifter
Under 2020 fick många uppleva inkomstminskningar i form av varsel eller permitteringar. Rekordhöga skuldbelopp registrerades hos kronofogden under förra året och många svenskar led av betalningssvårigheter (1). Även om 2020 var ett särskilt utmanande år för många, så kommer livet med oväntade svängningar och oförutsedda utgifter. Bluestep-rapporten 2020 visar att nästan tre av fyra använder sparade pengar för att täcka plötsliga utgifter, medan en av tio lånar av familj, vänner eller tar ett privatlån för att finansiera oförutsedda utgifter (2).
En annan lösning, som oftast är billigare än att ta ett privatlån, är att refinansiera genom att belåna bostaden. En rapport från Finansinspektionen visar att den genomsnittliga belåningsgraden av bostäder i Sverige 2019 var 58 procent (3). Detta innebär att många som saknar buffertspar kan ha ett utrymme i bostaden för att lösa oförutsedda utgifter istället för att ta nya dyra privatlån. ‘
Men det allra bästa är såklart att vara väl förberedd med en buffert och det är något som svenskarna tagit till sig. I kölvattnet av coronakrisen uppger nästan varannan svensk att de blivit mer måna om att spara för oförutsedda utgifter.
Hur mycket bör man spara i buffert?
En tumregel är att ha tre månadslöner på ett tillgängligt konto. Men summan avgörs av flera parametrar. Har du barn, bil, egen bostad eller ett fritidshus kan du behöva en större buffert. Kanske går en vitvara sönder, bilen behöver lämnas in på verkstaden eller så måste fönstren bytas ut. Av de tillfrågade i Bluestep-rapporten 2020 hade sju procent av de tillfrågade ungefär tre månadslöner i
buffert, medan hela 45 procent svarade att de hade mer än fyra månadslöner i buffert.
De flesta har denna summa undansatt på ett vanligt sparkonto utan ränta hos sin vanliga bank, men hos vissa banker, som Bluestep, får du alltid ränta på ditt sparkonto så pengarna växer.
Mitt tips är att spara så du åtminstone har råd att täcka de mest kritiska utgifterna under två till tre månader framåt. Om du har en låg inkomst kan det ta lång tid att spara ihop till detta, men du kommer inte ångra dig. Ett buffertspar är en investering i ditt ekonomiska välbefinnande och en trygg krockkudde som vecklas ut när livet händer.
(1) Kronofogden
(2) Bluestep-rapporten 2020, Jobbet, boendet och pengarna
(3) Finansinspektionen
Sarmad Jawady, Bluestep Bank.
36 år, gift och har tre barn. Familjen bor i hus utanför Stockholm.
Chief Commercial Officer på Bluestep Bank och har arbetat på Bluestep sedan 2007.
– Mitt jobb handlar om att leda den operativa bolåneverksamheten och säkerställa att vi har rätt bolåneprodukter så att fler människor kan komma in i bostadsmarknaden. Det är alldeles för många människor som är utanför bostadsmarknaden idag, med våra bolåneprodukter har vi hjälpt tio tusentals människor att köpa sin bostad sedan starten 2005.
OM BOLÅNEPANELEN
Bostadsaffären är för många den största affären man gör under ett liv. Ibland en affär som är med en ett helt vuxet liv. Oavsett om man köper ett boende för livet som går vidare i generationer eller är av åsikten att ombyte förnöjer och därmed byter boende emellanåt, så är bolån och bostadsekonomi alltid en central fråga för de flesta.
Vi lever i en omvärld som också är föränderlig och i en samtid där inte bara det nationella läget påverkar vår vardagsekonomi, utan där vår individuella ekonomi reagerar på olika sätt beroende på vad som händer i världen.
Bolånepanelen är ett unikt samarbete mellan bostadssajten Boneo.se och flertalet särskilt utvalda banker, där vi gemensamt försöker möta våra besökares frågor och funderingar kring bolån och bostadsekonomi.
Varje vecka uppdateras bolånepanelen med texter i aktuella ämnen skrivna av de experter vi knutit till oss i samarbetet. I nuläget skrivs bolånebloggen av privatekonomen Emma Persson, Länsförsäkringar, Sarmad Jawady, Chief Commercial Officer på Bluestep , Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB och Ingela Gabrielsson på Nordea.
Har du en fråga till våra experter – maila oss på alexander.erwik@boneo.se