Dränering, vad innebär det och vad kostar det?

10 mars, 2021

Text nedan av Annelie Lännestad, Independia – läs fler huskrönikor här

För ett litet tag sedan beskrev jag vår gräsmatta som under den regniga hösten blev mer till en damm än en gräsmatta. Detta gjorde mig fundersam, har vi någon dränering på/vid tomten och hur mår egentligen vår husgrund (platta)?

Dränering behövs för att avleda eller se till att vatten kan avrinna från ställen där man inte vill ha för mycket utav det. Exempelvis intill huset. Dränering är något som de flesta husägare stöter på, på ett eller annat sätt. Mindre roligt är om man stöter på det genom fuktgenomslag i t.ex. källarväggen. För att slippa den typen av otrevlig överraskning så kan det vara bra att ta reda på så mycket man kan om dräneringen vid sitt hus. Att undersöka dräneringen kan dock vara svårt. Dräneringsrören är ju nedgrävda. Det innebär t.ex. att en besiktningsman vid en överlåtelsebesiktning inte kan, eller ska, undersöka dräneringen i sig. Hen kan ju inte se den. Däremot så kommer besiktningsmannen efterfråga information av säljaren hur gammal dräneringen är. Är dräneringen äldre än 30 år så bör man räkna med att byta ut den. Ser hen dessutom tecken på fuktskador i källare och grund så kan man ju börja misstänka att dräneringen är undermålig eller om det ens finns en dränering.

Ok, så vi kan vara överens, om dräneringen är äldre än 30 år, då ska den bytas ut eller göras om. Lika så om man upptäcker fuktproblematik i husgrunden eller källaren. Då kan det vara tecken på en inte så väl fungerande dränering.

När jag började gräva i ämnet så kommer jag ständigt till en fråga som jag inte är ensam om att ställa, vad kostar det att dränera? Många av oss är ändå medvetna om att det kan kosta en rätt så stor slant, men hur stor? Ja, frågan har nog tyvärr lika många svar som antalet
som frågar är jag rädd. Det är många faktorer som påverkar slutpriset. Tillslut lyckades jag ändå hitta någon typ av genomsnittlig kostnad på Avloppsguiden (länk här) Men som sagt, ta mig INTE på orden, summan varierar från hus till hus. Vi föreställer oss, i detta fall, att vi har en villa på 100 kvm. Sen räknar vi in material såsom grus, dräneringsrör och isolering. Vi räknar även in tidsåtgången samt allt markarbete inklusive återställning och vi inkluderar ROT – avdraget. Då landar vi på ca 100 000 kr. Ja, det är en stor engångssumma men som Avloppsguiden beskriver det “ 100 000 kronor kanske låter extremt högt, men slår man ut den kostnaden på intervallen om 30 år så hamnar en årlig kostnad på omkring 3000 kronor. Något som man kan ha som måttstock för att bygga upp en buffert”

Jag har skrivit om den där “hus bufferten” tidigare. Här kan vi igen konstatera att den kan vara bra att ha. Kanske behöver ni inte dränera just nu men tänk vad skönt om man lagt undan en slant varje år, då blir det ju inte ett lika “hårt” slag mot ekonomin när det väl är dags.

Lite övrig kuriosa om dränering:

✔ Det kan, till skillnad mot vad man kan tro, vara bättre att låta utföra dräneringsarbetet på hösten i stället för på sommaren. Tjälen kan då ha hunnit lägga sig lite och tomten blir inte lika förstörd av de tunga maskinerna som den kan bli på sommaren.
✔ Vid dränering intill huset gräver man upp ett dike som är ca 1 m brett och ca 50 cm under husets grundsula.
✔ Det finns olika typer av väderskydd att använda för att på så vis skydda arbetet från väder av olika slag.

Sist men inte minst – börja inte gräva själv utan att ha koll! När man gräver så nära inpå huskroppen så finns risken för sättningar i huset. Se därför till att konsultera en fackman innan du hyr den där roliga lilla grävmaskinen och går loss!

*Bilder från @anightmareonqueenstreet

Frågor kring husbesiktning, energideklaration, dolda felförsäkring, fuktproblematik eller inomhusmiljö? Kontakta Raksystems Independia för hjälp!

Telefon: 031 712 98 89 | E-post: support@raksystems.se eller besök RAKSYSTEMS INDEPENDIA HÄR

Annelie Lännestad, Independia

Vi som skriver huskrönikan här på boneo har en enorm passion för allt det där osexiga med hus och byggnation. Här nördar vi ner oss i krypgrunder, tak som läcker och varför man ska kitta sina fönster. Jag som gräver i alla dessa tekniska och ofta komplicerade bitar av husägande heter Annelie Lännestad och har under mina många år som Besiktningsansvarig på Independia sett och hört alla varianter av husproblem och lösningar. Trots att jag i min egenkära uppfattning besitter ett helt bibliotek av kunskap, så vågar jag nog inte kalla mig expert här och nu. Istället tar jag hjälp av mitt stora nätverk av professionella män och kvinnor runt om i landet som kan allt om besiktningar, snickeri, bygglov, dolda fel och mycket mycket mer. Här hittar du allt som kan hjälpa dig inför husförsäljning och husägande, men saknas det något så vill vi gärna veta vad så att vi kan guida dig genom husets alla hörn. Maila mig gärna på annelie.lannestad@independia.se så hjälper jag till!

Frågor kring husbesiktning, energideklaration, dolda felförsäkring, fuktproblematik eller inomhusmiljö? Kontakta Raksystems Independia för hjälp!

Telefon: 031 712 98 89 | E-post: support@raksystems.se eller besök RAKSYSTEMS INDEPENDIA HÄR

Relaterade artiklar

Senaste Inläggen