De 8 vanligaste besiktningstyperna – vilken behöver du göra?

1 december, 2021

Att vilja fira det nyinköpta huset eller renoveringen som äntligen är klar efter månader av jobb är inget konstigt. Däremot kan det vara bra att genomföra en besiktning på bostaden då och då för att kontrollera att allt ser ut som det ska. Kruxet är att det finns många olika sorters besiktningar, och det är viktigt att man väljer rätt! Slutbesiktning, förbesiktning eller kontrollbesiktning? Ta del av Annelie Lännestad på Independias guide över de 8 vanligaste husbesiktningarna nedan.

LÄS OCKSÅ: 9 tips för en fläckfri husbesiktning! 

Olika typer av besiktningar

Har drömmen slagit in? Har du eller ni köpt, byggt eller renoverat ert drömboende? Hur euforisk man än må vara i det skedet, vilket jag hoppas att ni är, så är det ändå vissa saker som är bra att tänka på utöver lyckan att få sätta nyckeln i låset, ha taklagsfest eller få till den perfekta finishen på det ny-gamla fönstret. Det jag syftar till är besiktning av huset. En besiktning bör inte endast ske när man övertar ett hus, det bör även ske vid nybyggnation och vid mer omfattande renoveringar. Det sistnämnda sker sällan men tro mig, vi i branschen önskar att de skedde mer ofta. Det hade hjälpt för att undvika problem i boendet i framtiden. Så vilken typ av besiktning behöver man då, beroende på vad man gjort. Jag tänkte hjälpa till att reda ut det här.

LÄS OCKSÅ: Detta vinner du på att regelbundet statusbesiktiga huset! 

Sälja eller köpa hus 

Vid försäljning eller köp av hus rekommenderas det att man gör en så kallad överlåtelsebesiktning. Det är en okulär besiktning som innebär att besiktningsmannen går igenom det byggnadstekniska i fastigheten för att sedan notera eventuella fel och brister i ett protokoll åt beställaren. Att låta genomföra en sådan typ av besiktning gör att man får en bra uppfattning om huset samt att den ligger till grund för dolda fel försäkringen som man som säljare av ett hus kan teckna. Som köpare får du bra koll på huset och dess skick och kan på så vis lägga en framtida plan för eventuella renoveringar, underhåll och/eller åtgärder. Genom att göra en bra plan kan du även sätta en egen budget så att du håller koll på den ekonomiska biten.

Läs mer om vad en överlåtelsebesiktning är här.
Vill du boka en besiktning eller veta mer? – klicka här!

Bygga nytt

Var kanske din dröm att bygga ditt eget hus från grunden? Fantastiskt, eller hur! Högst troligt så har du fått en bra kontakt med husleverantören och de kommer att guida dig igenom hela processen. Jag vill dock ändå lyfta de typer av besiktningar som du bör ha i åtanke. Vissa beställer och bekostar entreprenören men vissa behöver du själv beställa. Här kommer en lista på de besiktningar som förekommer.

Jag rekommenderar dig att läsa vidare här för att få mer ingående information om de olika besiktningarna samt vilka som ligger på dig som beställare att beställa och betala för. *

  • Slutbesiktning
  • § 59-besiktning (tvåårsbesiktning)
  • Förbesiktning
  • Särskild besiktning
  • Efterbesiktning
  • Överbesiktning
  • Kontrollbesiktning
  • Statusbesiktning

LÄS OCKSÅ: 7 anledningar till att regelbundet statusbesiktiga huset

Renovera befintligt hus

När det kommer till att renovera ett befintligt hus så finns det inga regler eller krav på att låta utföra en besiktning. Så vida det inte finns någon speciell överenskommelse i en förening eller samfällighet där du bor. Jag vill dock ändå slå ett slag för att man tar hjälp av en besiktningsman under processen gång. I alla fall om du renoverar delar som du själv inte känner dig helt 100 % säker på. Vid till exempel renovering av våtrum är det klokt att låta en
våtrums tekniker ta en titt så att tätskikt, golvbrunn med mera blir korrekt. (om du nu väljer att ge dig på den typen av renovering själv). Likaså vid byte av tak eller fasad. Låt en fackman titta och inspektera, helst innan eller under arbetets gång. På så vis får du ett kvitto på att du är rätt ute eller en ahaupplevelse och tack-och-lov-att-jag frågade.

*Källa: Besiktningsmannaboken 2022


Frågor kring husbesiktning, energideklaration, dolda felförsäkring, fuktproblematik eller inomhusmiljö? Kontakta Raksystems Independia för hjälp!

Telefon: 031 712 98 89 | E-post: support@raksystems.se eller besök RAKSYSTEMS INDEPENIDA HÄR

Annelie Lännestad, Independia

Vi som skriver huskrönikan här på boneo har en enorm passion för allt det där osexiga med hus och byggnation. Här nördar vi ner oss i krypgrunder, tak som läcker och varför man ska kitta sina fönster. Jag som gräver i alla dessa tekniska och ofta komplicerade bitar av husägande heter Annelie Lännestad och har under mina många år som Besiktningsansvarig på Independia sett och hört alla varianter av husproblem och lösningar. Trav att jag i min egenkära uppfattning besitter ett helt bibliotek av kunskap, så vågar jag nog inte kalla mig expert här och nu. Istället tar jag hjälp av mitt stora nätverk av professionella män och kvinnor runt om i landet som kan allt om besiktningar, snickeri, bygglov, dolda fel och mycket mycket mer. Här hittar du allt som kan hjälpa dig att införliva husförsäljning och husägande, men saknas det något så vill vi gärna veta vad så att vi kan guida dig genom husets alla hörn. Maila mig gärna på annelie.lannestad@independia.se så hjälper jag till!

Frågor kring husbesiktning, energideklaration, dolda felförsäkring, fuktproblematik eller inomhusmiljö? Kontakta Raksystems Independia för hjälp!

Telefon: 031 712 98 89 | E-post: support@raksystems.se eller besök RAKSYSTEMS INDEPENIDA HÄR

Relaterade artiklar

Senaste Inläggen