Checklista – 7 punkter för att undvika fukt i hemmet

3 november, 2021

Årets blötaste månader är här i form av både regn och snö, en väderprognos som ofta för med sig att antalet fuktskador i de svenska hushållen ökar. Detta kan bli en kostsam historia för den som inte är förberedd. Just därför vill Annelie Lännestad på Raksystems Independia dela med sig av 7 enkla åtgärder på hur du kan undvika fukt i hemmet i höst och vinter. Ta del av checklistan i veckans Huskrönika! 

Porlande regn, ösregn, duggregn, störtskur, på tvären-regn. Ja, här i norden så har vi bra koll på de flesta typer av regn, eller rättare sagt, hur nederbörden når marken. Den senaste månaden har i stort sett hela landet drabbats av kraftig nederbörd. Det i sin tur har tyvärr resulterat i översvämmade källare, garage, och andra delar av våra boenden. Det är svårt att värja sig för denna typen av fukt. Sån tur är så är det inte så vanligt med så extremt mycket nederbörd. Men fukt förekommer på fler sätt än bara i nederbörd och det finns saker som vi kan göra för att undvika en för stor fuktproblematik i våra hus. Till min hjälp att ge er tips på hur du kan undvika problem har jag Patrik Lindqvist, en via RISE certifierad besiktningstekniker och fuktexpert.

LÄS OCKSÅ: Undvik stora skador i ditt hem – med små medel

7 punkter att bocka av:

1. Håll koll i din källare
Börja med att kika längst ner i ditt hus. Doftar det? Ser du något? Kika i golv/väggvinkeln efter missfärgningar, deformeringar(utbuktningar) eller mörka fläckar. Stoppa även ner näsan för att se om du kan känna någon avvikande doft. Noterar du något av detta så är det ett tecken på att något är på gång som du kan behöva utreda.

2. Se över fönster och dörrar
Titta i under- och överkant av fönstren. Även här skall du hålla utkik efter eventuella missfärgningar eller deformeringar.

3. Titta igenom vinden
På vinden kan man säga att man kan råka ut för två olika sorters problematik eller rättare sagt uppkomster till varför det blivit fuktproblem på vinden. Det ena är att det är relaterade till inomhusmiljön, alltså ventilationen är bristfällig i huset och leder på så vis till problem på vinden och det andra är det problem som uppkommit via läckage genom taket. Om du, när du tittar på vinden upptäcker en mer jämn missfärgning, alltså små små prickar här och var. Då är det oftast relaterade till inomhusmiljön(ventilation). Är det däremot mer koncentrerade stora mörka partier, nästan alltid kring genomföringar i taket, eller vid takvinklar om du har t ex en vinkelbyggnad och du har en ränndal i vinkeln så kan det vara ett tecken på läckage.

4. Säkra upp köket
Använd plastunderlägg under kyl, frys och diskmaskin samt ordentlig rördragning till och från diskhon i köket. 35% av alla vattenskador sker i köket. Läs mer om det här.

5. Se över din ventilation
Har du en bra ventilerad inomhusmiljö så kan du undvika fuktproblematik på t. ex vinden som ni nyss läste om här ovan.

6. Se över ditt tak
Gå över taket och se till att det inte finns några spruckna eller trasiga pannor.

7. Rensa hängrännor
Rensa hängrännor från löv och barr för att på så vis undvika att vatten tränger in underifrån vid takkanten.

LÄS OCKSÅ: Detta vinner du på att regelbundet statusbesiktiga huset


Frågor kring husbesiktning, energideklaration, dolda felförsäkring, fuktproblematik eller inomhusmiljö? Kontakta Raksystems Independia för hjälp!

Telefon: 031 712 98 89 | E-post: support@raksystems.se eller besök RAKSYSTEMS INDEPENIDA HÄR

Annelie Lännestad, Raksystems Independia

Vi som skriver huskrönikan här på Boneo har en enorm passion för allt det där osexiga med hus och byggnation. Här nördar vi ner oss i krypgrunder, tak som läcker och varför man ska kitta sina fönster. Jag som gräver i alla dessa tekniska och ofta komplicerade bitar av husägande heter Annelie Lännestad och har under mina många år som Besiktningsansvarig på Raksystems Independia sett och hört alla varianter av husproblem och lösningar. Trav att jag i min egenkära uppfattning besitter ett helt bibliotek av kunskap, så vågar jag nog inte kalla mig expert här och nu. Istället tar jag hjälp av mitt stora nätverk av professionella män och kvinnor runt om i landet som kan allt om besiktningar, snickeri, bygglov, dolda fel och mycket mycket mer. Här hittar du allt som kan hjälpa dig att införliva husförsäljning och husägande, men saknas det något så vill vi gärna veta vad så att vi kan guida dig genom husets alla hörn. Maila mig gärna på annelie.lannestad@independia.se så hjälper jag till!

Frågor kring husbesiktning, energideklaration, dolda felförsäkring, fuktproblematik eller inomhusmiljö? Kontakta Raksystems Independia för hjälp!

Telefon: 031 712 98 89 | E-post: support@raksystems.se eller besök RAKSYSTEMS INDEPENIDA HÄR

Relaterade artiklar

Senaste Inläggen