Få koll på läget – 4 värdefulla tips om bostadens väderstreck
21 augusti, 2024
Läge, läge, läge — förutom en lägenhets kvadratmeterpris och ett hus driftkostnader så är det nog få saker som är av lika stor vikt för en spekulant som bostadens placering. Men hur är det nu igen, är det bäst med en balkong i söder eller norrläge? Och hur kan man ta reda på hur solen rör sig på tomten redan innan husvisningen? Få koll på väderstrecken nedan och glöm inte att du kan ändra i princip allt i din bostad — förutom just läget.
1. Stekhet balkong eller svalkande uteplats?
Det finns nog få länder i världen där man pratar om väder lika mycket som i Sverige, med tanke på de opålitliga väderomslagen så är det dock inte så konstigt. Och när de varmare månaderna äntligen är här så gör vi allt för att ta vara på dagsljuset. När det kommer till önskad mängd soltimmar på vår balkong eller uteplats så är vi däremot olika, vilken grupp tillhör du?
- Söderläge: Ger sol från morgon till kväll och passar därför soldyrkaren. Då det kan bli väldigt varmt så är ett parasoll samt växter av mer exotisk karaktär att rekommendera.
- Västerläge: Ger i regel sol på eftermiddagen och kvällen. Detta väderstreck passar således perfekt för dig som är i väg på dagen eller som har tänkt placera matgruppen i denna del av trädgården.
- Österläge: De morgonpiggas väderstreck, ett österläge innebär nämligen sol på morgonen och förmiddagen.
- Norrläge: För de som inte önskar ha någon direkt sol på sin balkong eller uteplats under dagen, men däremot tidig morgon och sen kväll, så är det norrläge man ska leta efter.
LÄS OCKSÅ: 5 vanliga misstag vid styling av balkong eller uteplats – så undviker du dem!
2. Insidan räknas också
Har du koll på att placeringen av en lägenhet eller ett hus även kan påverka hur ljust respektive mörkt det blir i bostaden? Observera att detta främst gäller det förstnämnda då många lägenheter med mindre boarea ibland bara har fönster i ett väderstreck. Likt antalet soltimmar så kan många fönster i söderläge innebära att bostaden blir väldigt varm. Med det sagt så kan en lägenhet med norrläge istället innebära att bostaden upplevs mörk, speciellt under vinterhalvåret. För att få tillgång till både sol och skugga så är en hörnlägenhet eller en genomgångslägenhet att rekommendera.
3. Sov svalt och umgås ljust
Om du har möjlighet att välja vart i bostaden som sovrum respektive vardagsrum ska placeras så kan det vara smart att ha väderstrecken i åtanke även här. Då forskning visar att vi sover bäst i ett svalare rum så kan det exempelvis vara bra att placera sovrummet i norrläge. Bostadens sociala ytor såsom kök och vardagsrum kan med fördel placeras mot söder, väster eller öster.
4. Ingen bostad är perfekt
Har din bostadsjakt pågått lite för länge nu? Ett vanligt misstag som många bostadsspekulanter gör är att leta efter en bostad som inte finns, ja du hörde rätt! Misstolka oss rätt, du ska såklart ha en bra magkänsla inför köpet — men glöm inte att det finns en rad saker du kan göra själv för att få till en uteplats med kvällssol eller ett ljusare vardagsrum. Allt du behöver göra är att ta en tur till brädgården eller färgaffären! 😉
Bonustips
- Ställ frågor till mäklaren på visningen, det brukar även finnas bra info om bostadens placering i prospektet
- Kan du inte vänta till visningen? — gå förbi bostaden själv och studera hur ljuset och solen faller på balkongen eller i trädgården
- Planerar du att måla om efter tillträdet? — glöm inte att färger kan upplevas olika beroende på ljusinsläppet