Bostadsresor som inspirerar — från modejobb i Danmark till kvadratsmart i Skåne

23 september, 2024

Från en hektisk vardag med modejobb i Danmark till en gödselplatta på föräldragården i Skåne. För Mea och Bruno var valet självklart. Familjen valde till och med att dela med sig av sin husresa i ett populärt tv-program förra året. Ta del av deras bästa tips på hur du skalar ner samt vilka fördelar det finns med generationsboende.

Vad var det som gjorde att ni lämnade villa och karriär i Danmark för en helt annan livsstil på landet i Skåne? 

— Det började med att vi ville bo mindre. Vi kände också att vi längtade efter en vardag där vi kunde vara mer flexibla i arbetet och mindre beroende av en fast inkomst. Sist men inte minst så ville vi få mer tid med våra barn, de växer upp så fort! 

Till bygget av ert hus tog ni inspiration från “tiny houses”, vad vill ni säga till dem som också är nyfikna på att downsiza?

1. Funktion är A och O
— Först och främst måste man tänka igenom vilka funktioner och saker som är viktigast för en. Man får inte plats med allt i en mindre bostad, däremot kanske man inte heller saknar det man sällan använder.

2. Behov istället för rum
— Den klassiska planlösningen består ofta av sovrum, kök och vardagsrum. Genom att istället tänka på vilka funktioner som behöver tillgodoses så kan man komma på helt nya idéer. Det var faktiskt så vi kom på tanken med våran “kryp-in-sovplats”.

3. Jobba med ljus och höjd
— Tänk in ljus och takhöjd. Vi har dagsljus från alla väderstreck och en takhöjd på 5 meter. Detta gör att man inte tänker på att huset är 41 km när man är inne i det.

LÄS OCKSÅ: Känner du igen bostäderna från TV? — alla till salu just nu

T.v. Trappa upp till sovloftet med klädförvaring under / T.h Rumsavdelare, hylla och kökssoffa — här ryms många funktioner på få kvadrat

Ni bor på samma gård som Brunos mamma, vilka är de främsta fördelarna med generationsboende? 

— Det finns mycket glädje i att ha familjen nära. Barnen kan exempelvis springa över till sin farmor och visa upp sina gluggar när de tappat framtanden, eller följa med henne ut till vägen för att titta efter post i brevlådan. Förutom tryggheten och det sociala så kan olika generationer också dra nytta av varandra när olyckan är framme, det märkte vi i vintras när vi blev insnöade. Såklart så finns det också en ekonomisk vinning, vi delar på mycket såsom tvättmaskin, bilsläp och verktyg. 

Ni valde att bygga nytt istället för att köpa färdigt, vilka är era bästa tips till de som också ska designa sitt eget boende?

1. Ta hjälp
— Vi ville ha ett hållbart hus som var byggt utan betong och plast. Då ett sådant projekt skiljer sig lite åt från de klassiska husprojekten så behöver man ta lite andra vägar för att hitta bra information. Fundera om du har någon i din närhet som sitter inne på värdefull kunskap, annars finns det många andra nätverk med personer som gärna delar sina erfarenheter.

2.Var snäll mot dig själv
— Att bygga själv kräver mer än vad man tror. För att orka så rekommenderar vi absolut att tänka smått och bygga ett mindre hus. Man vill ju inte riskera att man behöver skilja sig på grund av processen.

3. Rimlig buffert
— Sista rådet som vi vill ge är att ha realistiska förväntningar på vad bygget kommer att kosta, samt hur många timmar man kommer att behöva lägga ner. Man går nämligen alltid över budget och tidsplan, samtidigt vill man kunna vara nöjd över slutresultatet.

Det är mycket att tänka på under en byggprocess, exempelvis hus köket kan optimeras.

INSTAGRAMTIPS: Följ familjens vardag i Skåne här

Lycka till med dina byggprojekt!

Relaterade artiklar

Senaste Inläggen