6 steg till en lyckad bostadsförsäljning – här är säljfavoritens tips!
5 februari, 2021
Filip Ullhag är en flerfaldigt belönad fastighetsmäklare på Mäklarhuset med Stockholm som arbetsområde. En energifylld, ung och hungrig mäklare med en strävan att alltid prestera på topp. Ett driv som gett honom många och goda omdömen som mäklare. Vi här på Boneo.se tar då och då hjälp av Filip för att guida bostadsspekulanter och säljare till en optimal affär. Idag bjuder Filip på 6 steg till en lyckad bostadsförsäljning. För att läsa fler tips – gå till mäklarpanelen.
Text nedan av Filip Ullhag
Förmedlingsprocessen kan se olika ut beroende på var du befinner dig i landet och vad för objekt samt prisnivå det rör sig om. Men det finns ett antal viktiga steg som alltid ska tas vid en traditionell försäljning. Här går vi igenom dem och hur det normalt ser ut på marknaden där jag verkar, i Stockholms innerstad.
1. Värderingsmöte
Det första som händer är att ni får kontakt med en mäklare som bokar in en tid och kommer hem för att värdera er bostad. Detta kallas även intag i mäklarbranschen, eftersom det är då man får möjligheten att sälja in sig själv och “ta in” uppdraget. Vid detta mötestillfälle (utöver att värdera bostaden) – passar vi på att även bena ut försäljningsprocessen och presentera en plan utifrån era önskemål samt boendesituation. Har du några frågor om hur mäklaren jobbar eller hur det kommer gå till – är det nu de ska ställas. Mäklaren kan också gå igenom bostaden för att ge tips & råd som kan öka slutpriset.
2.Förberedelserna
När du gjort ditt val av rätt mäklare, är det dags att lägga upp en plan för försäljningen. Tidsplanen kan variera beroende på er nuvarande boendesituation. Har ni t.ex redan köpt ny bostad fast tillträdet är om 10 månader? Då kan det vara smart att vänta ett t.ex ett halvår innan det är dags att lägga ut bostaden till försäljning. Är marknaden otroligt bra just nu och ni ska sälja först? Kan en bra plan vara att publicera annonsen omgående och satsa på ett längre tillträde – så ni kan köpa nytt i lugn och ro. Vet ni exakt vad ni vill ha men hittar inget på marknaden? Gör klart försäljningen redan idag på er nuvarande bostad genom att välja mäklare, ta bilder, upprätta planskiss etc så är ni startklara när det väl händer.
3.Bostadspresentation
Hjälp mäklaren att ge optimala förutsättningar för att maximera slutpriset på er bostad. Är bostaden tom? Styla bostaden så kunderna kan få en uppfattning om hur rummen kan disponeras. Har ett sovrum inga möbler, är det mycket svårt för köparna att få en bra uppfattning om rummets storlek och hur man kan möblera. Presentationen sker i form av professionella bilder, mäklarens text, planskiss m.m. Mäklaren brukar sätta i ordning ett förslag på annons och sedan skicka över den till er som uppdragsgivare för godkännande. Läs gärna mer här, i ett tidigare inlägg för att få mer tips om hur ni kan lyckas med att höja värdet på just er bostad.
4.Marknadsföring
Marknadsföring sker normalt i ett stort antal kanaler, och strategin kan variera beroende på valet av mäklare samt vilket företag ni väljer. De tre största kanalerna hos oss är; spekulantregister, bostadsportaler (t.ex Boneo) och i sociala medier. I spekulantregistret finns (om du väljer rätt mäklare) ofta ett stort antal kunder från tidigare försäljningar som söker i området/föreningen. Bostadsportalerna samlar alla mäklares annonser och där kan du söka fram passande alternativ – beroende på era sökkriterier. Genom vår marknadsföring i sociala medier – finner vi relevanta kunder genom smarta algoritmer. Marknadsföring kan också ske i ett antal fler kanaler – såsom direktlappar, tidningsannonsering m.m. Visningsbesökarna får normalt ett prospekt med all information om bostaden.
5. Försäljning
Normalt sker två visningar, i form av en längre söndagsvisning och en kvällsvisning dagen därpå för kunder som missat eller vill se bostaden igen. Ibland kan det också förekomma förhandsvisningar och båda fler/färre visningstillfällen. Detta kan såklart variera ute i landet.
På ett attraktivt objekt i dessa corona-tider, är det viktigt att mäklaren lägger upp en plan för att säkerställa att alla kunder inte kommer samtidigt och erbjuda t.ex handsprit. För en lyckad visning med många intressenter, brukar jag personligen ha längre visningar med bokningsbara slot-tider som kunderna får förhålla sig till. Det kan vara bra att som säljare, redan på söndagen se till att vara tillgänglig de närmaste dagarna för kontraktskrivning, alternativt säkra upp med fullmakt ifall du inte kan närvara. När budgivningsförfarandet är klart, är det nämligen ofta i båda parters intresse att säkra affären omgående genom att skriva kontrakt.
6. Avslut
Så fort bostaden är såld och ev. svävarvillkor är uppfyllda – kan ni börja fundera på vad ni behöver ordna med inför köparens tillträde. Börja med detta i tid så blir det inte stressigt i slutet att fullfölja sina åtaganden gentemot köparen. Uppsägning ev el, försäkring, bredband m.m kan göras i god tid och trädas i kraft på tillträdesdagen. Som säljare är ni också ansvariga för att tömma lägenheten på lös egendom och genomföra en ordentlig flyttstädning (om inte annat avtalats). Mäklaren har normalt en bra checklista att utgå ifrån med allt som ska ordnas innan köparna ska flytta in i sin nya bostad! Förhoppningsvis kommer de trivas lika bra som ni har gjort!
Är du mäklare och vill dela med dig av din kunskap till bostadsspekulanter och säljare? Mäklarpanelen på Boneo söker alltid fler mäklare. Kontakta Alexander på alexander.erwik@boneo.se vid intresse.