9 tips för en fläckfri husbesiktning!
5 juli, 2021
Är husbesiktningen bokad? Trots att det är besiktningsmannens uppgift att kontrollera huset eller lägenhetens skick så finns det flera saker du kan förbereda redan innan, detta för att undvika onödiga noteringar i protokollet. Missa inte Annelie Lännestad på Independias tips kring vad du kan göra för att underlätta besiktningen. Lycka till!
text nedan av Annelie Lännestad – Läs fler huskrönikor här
Vill du ha lite tips inför husbesiktningen? Häng med här! När det är dags för en överlåtelsebesiktning inför försäljning så finns det en del saker som kan vara bra att ha förberett innan dess att besiktningsteknikern kommer. På så vis slipper du “onödiga” noteringar i protokollet. Många av dem är lätt att förebygga bara man vet vad man skall göra.
Besiktningsteknikern lyder under starka regler kring vad hen får och inte får göra under en besiktning. Exempelvis så får de inte lov att använda några verktyg i och med att besiktningen är okulär. De får heller inte flytta på möbler, lådor, badkarsfronter, duschkabiner med mera. Här råder det en del delade meningar om varför de inte skall kunna göra det men jag tycker att många saker säger sig självt. Om besiktningsteknikern till exempel ombeds att flytta på en duschkabin och den går sönder vid flytten. Vem skall stå för kostnaden? Därför är det bra att du som ägare av huset förbereder så mycket som möjligt så att teknikern kommer åt samtliga utrymmen i bästa möjliga mån.
Detta kan du själv förbereda inför besiktningen:
- Ta bort ev. möblemang eller annat som står för utrymmen så att teknikern kommer åt och kan titta.
- Skriv en lista på de renoveringar och om/tillbyggnader som kanske skett. Skriv även gärna ner eventuella fel och brister som du vet om.
.
- Öppna lucka till krypgrund, vind och installationsutrymmen som till exempel golvvärme och vattenledningar.
- Rensa hängrännor.
- Ställ fram en duglig stege så att teknikern kan ta sig upp och titta på taket.
- Se till att det inte är belamrat på vinden utan att teknikern kan ha så fri sikt som möjligt.
.
- Rensa golvbrunnar. Är de rena är de enklare att bedöma i vilket skick de är.
- Se till att det finns plastunderlägg under diskbänksskåp, diskmaskin, kyl och frys.
- Skall en energideklaration upprättas i samband med besiktningen så ta fram senaste faktura för el och vatten. Även radon rapporten, om en sådan är utförd, kan med fördel tas fram.
.
Frågor kring husbesiktning, energideklaration, dolda felförsäkring, fuktproblematik eller inomhusmiljö? Kontakta Raksystems Independia för hjälp!
Telefon: 031 712 98 89 | E-post: support@raksystems.se eller besök RAKSYSTEMS INDEPENIDA HÄR
.
Annelie Lännestad, Independia
Vi som skriver huskrönikan här på boneo har en enorm passion för allt det där osexiga med hus och byggnation. Här nördar vi ner oss i krypgrunder, tak som läcker och varför man ska kitta sina fönster. Jag som gräver i alla dessa tekniska och ofta komplicerade bitar av husägande heter Annelie Lännestad och har under mina många år som Besiktningsansvarig på Independia sett och hört alla varianter av husproblem och lösningar. Trav att jag i min egenkära uppfattning besitter ett helt bibliotek av kunskap, så vågar jag nog inte kalla mig expert här och nu. Istället tar jag hjälp av mitt stora nätverk av professionella män och kvinnor runt om i landet som kan allt om besiktningar, snickeri, bygglov, dolda fel och mycket mycket mer. Här hittar du allt som kan hjälpa dig att införliva husförsäljning och husägande, men saknas det något så vill vi gärna veta vad så att vi kan guida dig genom husets alla hörn. Maila mig gärna på annelie.lannestad@independia.se så hjälper jag till!
Frågor kring husbesiktning, energideklaration, dolda felförsäkring, fuktproblematik eller inomhusmiljö? Kontakta Raksystems Independia för hjälp!
Telefon: 031 712 98 89 | E-post: support@raksystems.se eller besök RAKSYSTEMS INDEPENIDA HÄR