7 saker som ger dig koll på BRF:ens ekonomi
3 april, 2023
ANNONS FÖR NORDAX BANK
Att granska bostadsrättsföreningens ekonomi innan ett bostadsköp är viktigt, särskilt i dessa tider när många föreningar behöver höja sina avgifter. Här listar vi 7 saker som du bör titta på i årsredovisningen för att undvika en dålig bostadsaffär.
Behöver du bolån men saknar fast anställning? Så här gör du
1. Hur många lägenheter ingår i föreningen?
En bostadsrättsförening som består av mindre än 10 lägenheter räknas som liten. En liten förening innebär en högre risk eftersom ni är färre hushåll som delar på kostnaderna. Om föreningen tvingas höja avgiften om till exempel räntekostnaderna stiger, blir höjningen givetvis högre per medlem jämfört med om ni skulle varit fler i föreningen som delat på den.
En större förening är generellt sett ett säkrare val.
2. Hur stort är föreningens lån per kvadratmeter?
Ett viktigt nyckeltal är lån per kvadratmeter. Du brukar kunna hitta den informationen i början av årsredovisningen. Annars går det att räkna ut genom att dela bostadsrättsföreningens totala skuld med den totala boytan. Vad är värdet du får fram? Ligger beloppet under 5 000 kr per kvadratmeter är det bra och över 10 000 kr mindre bra. Undantaget är nyproduktion, då är lånen oftast mycket högre. I det fallet anses belopp under 15 000 kr per kvadratmeter okej.
Om föreningen är högt belånad, ta reda på varför.
Vill du köpa bostad men saknar fast inkomst? Så här kan du lösa det
3. Hur stora är räntekostnaderna?
Föreningens räntekostnader har oftast störst påverkan på månadsavgiften. Leta upp Resultaträkningen, där hittar du räntekostnaderna. Jämför dessa med nettoomsättningen (intäkterna). Om räntekostnaderna ligger på 15-20% av omsättningen, är det okej. För nybildade föreningar kan det vara vanligt att ha räntekostnader på 30% eller mer. Då är det viktigt att kolla om föreningen har en bra amorteringsplan eftersom beloppet i så fall kommer att minska med tiden. Amorteringarna bör ligga på minst 2% av det totala lånebeloppet.
Räntekostnader på 15-20% av omsättningen är okej.
4. Vilken bindningstid har lånen?
Med risk för fler räntehöjningar kan det vara bra att kika på hur lång bindningstid föreningens lån har. Löper de snart ut? Risken är isåfall ökade lånekostnader och en höjd avgift när den dagen kommer. Hur ränteläget ser ut inom ett par år är såklart svårt att förutspå.
Det är oftast fördel om det är flera år kvar på lånets bindningstid.
5. Hyr föreningen ut lokaler?
Får föreningen in några intäkter från att hyra ut lokaler eller hyreslägenheter? Det är i så fall mycket positivt. Den informationen hittar du i förvaltningsberättelsen i början av årsredovisningen.
En bonus om föreningen får intäkter genom uthyrning av lokaler.
Sa banken nej till bolån? Så här kan du lösa det
6. Hur stor är avgiften per kvadratmeter?
Du får fram avgiften per kvadratmeter genom att dela den totala inkomsten från föreningens avgifter med den totala boytan. Normalt brukar den ligga på mellan 500 kr – 700 kr per kvadratmeter. Har föreningen en låg avgift finns alltid risken att den kan komma att höjas. Kika därför på om stora renoveringar redan gjorts. Eller kan man komma att behöva höja avgifterna för att finansiera detta? Be därför att även få titta på föreningens underhållningsplan.
En låg avgift kan alltid höjas. Kolla upp föreningens planer för den närmaste tiden.
7. Tomträtt eller äganderätt?
Om bostadsföreningen hyr marken från kommunen som byggnaden står på har de s.k. tomträtt. Nackdelen är att kommunen kan höja hyran som innebär ökade kostnader för föreningen. Har bostadsföreningen äganderätt är det positivt eftersom de äger marken och inte betalar hyra. Men har de köpt loss marken kan det istället innebära att föreningens lån och räntekostnader är högre.
Det är ett plus om föreningen köpt loss marken huset står på.
Behöver du bolån men saknar fast anställning? Läs här
I annonssamarbete med Nordax Bank.