6 smarta tips för en smidig kontraktsskrivning

2 december, 2022

Det kanske viktigaste mötet under en bostadsaffär är kontraktsskrivningen. Köparen är överlycklig då hen vunnit budgivningen, och säljarna kan slappna av då de fick det pris de önskat. Glöm dock inte att ingenting är klart förrän alla papper är påskrivna! Nedan delar vi med oss av några tips som gör alla parter nöjda.

Kort om kontraktsskrivning 

Vid en kontraktsskrivning går mäklaren igenom förutsättningarna för bostadsaffären med köparen och säljaren, det vanligaste är att man träffas på mäklarens kontor. Under mötet går mäklaren igenom kontraktets villkor i lugn och ro med båda parter för att säkerställa att köpare och säljare är överens. När båda parter är ense så skriver man på kontraktet. Exempel på punkter som tas upp är pris, tillträdesdatum och besiktning.

LÄS OCKSÅ: 4 olika strategier – så vinner du höstens budgivningar!

6 smarta tips: 

1) Ta snacket med banken innan

Att man har koll på sin ekonomi inför en bostadsaffär kan kännas självklart, men vi vill ändå betona vikten av att du som köpare har den ekonomiska möjligheten att betala för bostaden. För att undvika pinsamheter på kontraktsskrivningen så bör du därför, i god tid, dubbelkolla med din bank att du får låna för den bostad du vill köpa. Glöm inte heller att handpenningen vanligtvis ska nå mäklarens klientmedelskonto inom en vecka från kontraktsskrivningen.

2) Diskutera dagen D 

Det kanske viktigaste datumet i en bostadsaffär är tillträdesdatumet, det vill säga när säljaren överlämnar sin bostad till köparen som då kan flytta in. Förutom att nycklarna lämnas över så är det även på tillträdet som köparen överför resterande summa av slutpriset till säljarens bank. Tidsspannet mellan kontraktsskrivning och tillträde kan variera, men vanligtvis handlar det om runt 3 månader. 

3) Friskriv er från dålig stämning 

Det finns få saker som kan skapa så dålig stämning som när köparen upptäcker fel med den bostad de precis köpt. Även om säljaren i de flesta fall besiktigat bostaden redan innan visningen, speciellt om det rör sig om ett hus, så är det ändå en god idé att dubbelkolla vilka undersökningar som gjorts och som ska göras. I vissa fall så kan exempelvis köparen önska att göra en egen besiktning. Du som köpare bör även höra om säljaren köpt till en dolda fel försäkring, oavsett hur många besiktningar som genomförs så kan nämligen skador upptäckas lång tid efter att bostadsaffären gått i lås. 

LÄS OCKSÅ: 4 fördelar med en dolda felförsäkring

4) Red ut vem som städar rent 

Även om det är mer regel än undantag att säljaren ska flyttstäda alla ytor i hela bostaden så finns det undantag, därav kan det vara bra att diskutera hur flyttstädningen ska genomföras. Det kan till exempel vara så att köparen planerar för stora renoveringar och därav kommer att stöka ner på en gång efter tillträdet.

5) Klargör vad som tas med och vad som lämnas kvar 

Det är inte bara huset eller lägenheten som byter ägare vid en bostadsaffär, säljaren är även skyldig att lämna kvar bostadens fasta egendom enligt jordabalken. Exempel på fast egendom är staket, brevlåda och soptunna. I en bostad finns även lös egendom såsom möbler och lös mikrovågsugn. Värt att tänka på är att köparen och säljaren har alla möjligheter att komma överens om vad som ska lämnas kvar och inte, oavsett vad lagen säger. Glöm inte att anteckna eventuella överenskommelser så att allt finns nedskrivet. 

LÄS OCKSÅ: 5 anledningar – därför ska du ta hjälp med flyttstädningen

KOM IHÅG – Inga frågor är dumma frågor
Det är av yttersta vikt att både köpare och säljare förstår vad som står i kontraktet. Om du dessutom är ny på bostadsmarknaden så är det inte så konstigt att flera ord och begrepp är svåra att tyda för dig. Våga be mäklaren om att repetera eller förtydliga något om du inte förstår. 

6) Byt kontaktuppgifter med varandra 

När mäklaren säkerställt att köpare och säljare är ense om punkterna i kontraktet så skriver båda parterna på. Efter detta möte kan det dock dröja till tillträdesdagen innan ni ses igen, därav är vårt tips att ni byter mail eller nummer med varandra för att smidigt kunna höras av om några funderingar dyker upp. Kontaktuppgifter till säljaren finns vanligen med i  köpekontraktet/överlåtelseavtalet. 

Relaterade artiklar

Senaste Inläggen