5 tips på hur du smidigt gör dig hemmastadd i din nya bostad
20 maj, 2024
Du har köpt drömbostaden och efter månader av längtan så är det äntligen dags att flytta in i ditt nya hem. När flyttbilen kört sista vändan och du vinkat av de som hjälpt till så kan dock lyckan få sällskap av både tomhet och uppgivenhet. Tankar som kan snurra är “vilken flyttkartong börjar jag ens med?”, “vart lade jag tandborsten nu igen?” och “hoppas jag kommer trivas här”. För att du i bostadsresan ska kunna landa i din nya bostad både snabbt och enkelt så vill vi på Boneo dela med oss av några smarta tips.
1 Märk flyttkartongerna smart
I början av en flytt är ambitionerna ofta skyhöga gällande hur man ska organisera och packa allting. Ju fler rum som betas av och ju fler lådor som packas så tenderar dock noggrannheten att minska avsevärt. Att märka kartongerna med tuschpenna eller att tejpa på lappar med vad som är i varje låda funkar ibland, men vad gör du om texten står på en sida som är dold i flyttbilen eller om lappen ramlar av under dagen?
- Märk flyttkartongens innehåll, eller vilket rum den ska till, på både kortsida och långsida. Genom att göra detta undviker du att informationen döljs i en trångt packad flyttbil eller i ett litet källarförråd där lådor behöver staplas på varandra.
- För att spara på både tid och penna så kan du med fördel skriva siffror på flyttlådorna i stället. Gör sedan en anteckning på telefonen som innehåller alla siffrorna samt vad respektive flyttlåda innehåller.
2 Survival-kit för första dagarna
Hur gärna du än vill bli klar så tar det ofta mer än en dag att komma i ordning i den nya bostaden. För att kunna packa upp i lagom takt, samtidigt som du har tillgång till det du behöver på en gång, så är ett smart tips att packa ett “survival-kit” i en separat flyttkartong. Med survival- kit menas saker från olika rum som du gärna vill ha tillgång till från och med att du sätter nycklarna i dörren på inflyttningsdagen. OBS. Se till att denna flyttkartong får en strategisk placering i flyttbilen. Nedan är några exempel;
- Bäddset
- En uppsättning handdukar / person som ska nyttja bostaden
- Badrumsartiklar, t.ex. tandborste och duschtvål
- Papperskorg med soppåse
- Tvål och diskmedel samt diskborste
- En uppsättning med tallrikar, glas och bestick /person som ska bo där
- Kaffekoppar om du dricker kaffe
- Dörrmatta till hallen
- Extra: ljuslykta, värmeljus och tändare/tändstickor
3 Sätt en deadline
För att du inte ska kunna dra dig för att packa för länge så är det en god idé att bjuda in vänner eller familj till någon form av inflyttningsfest ganska nära inpå inflyttningsdatumet. Förutom att detta blir en mysig invigning av ditt nya hem så sätter ett datum lite press på dig att bli någorlunda klar.
4 Besök området innan
Bostaden i all ära, men att känna sig hemma i närområdet är också en viktig faktor för trivseln när du flyttat till en ny plats. Om din nya bostad ligger i samma stad som ditt nuvarande hem så kan du med fördel besöka din nya stadsdel redan innan inflytt. Oavsett så rekommenderar vi att du avsätter minst ett par timmar för detta, du vill ju ha gott om tid att botanisera mellan de mysigaste promenadstråken och de bästa caféerna – eller hur!
5 Skynda långsamt
Alla människor är olika, men något som är säkert är att det ofta dröjer ett tag innan vi känner oss hemma på en ny plats – och det är helt okej. Det viktigaste är att du gör det i din takt! Att packa upp allting i raketfart kan dessutom skapa mer oreda än ordning. OBS. Glöm inte att vara någorlunda hemmastadd när det är dags för inflyttningsfest.