5 saker hos din bank du borde ha koll på vid varje räntebesked

6 november, 2024

“Om Riksbanken sänker styrräntan så kommer min bank automatiskt att följa samma spår — eller?” Ränteläget har sannerligen blivit en het potatis för svenskar med bolån det senaste året, och funderingarna är många. För att ge dig lite kött på benen inför framtida boendeekonomiska beslut så vill Pontus Holgersson Wahlby på Lånekoll dela med sig av 5 tips.

1. Få koll på datumen

Ta reda på när din ränta justeras. Även om Riksbankens nästa räntejustering sker den 7 november så är det datumet när din bank justerar räntan och framförallt din ränteändringsdag som styr när just du får ta del av den nya räntan. 

2. Din bank behöver inte göra som Riksbanken

Riksbankens styrränta påverkar bankernas in- och utlåningsränta, men om Riksbanken exempelvis justerar räntan med 25 punkter betyder det inte att din bolåneränta automatiskt ändras med samma antal punkter. Bankernas inlåningsränta styrs av flera faktorer där Riksbankens styrränta är en viktig komponent.

LÄS OCKSÅ: 3 saker om bolån som många inte känner till

3. Jämför smart

De flesta storbanker använder listränta* och ger rabatter som gäller i ett år, vilket gör det svårt att jämföra räntor mellan banker. Titta istället på genomsnittsräntan, som visar vad kunder i genomsnitt faktiskt betalar hos varje bank. Genom att titta på genomsnittsräntan över tid får man även indikationer på hur bankens pris håller sig över tid. Den svenska bolånemarknaden kan i dagsläget något förenklat delas upp i två huvudsakliga modeller; transparenta bolån utan förhandling samt bolån som kräver förhandling (storbanker)

*Bankens annonserade, ordinarie ränta för olika typer av lån, till exempel bolån

4. Våga byt bank 

Det är viktigt att komma ihåg att du alltid kan byta bank om du inte skulle vara nöjd med din nuvarande. Faktum är att du till och med kan erbjudas bättre villkor någon annanstans, bankerna konkurrerar nämligen om kunder. Glöm inte att jämföra olika banker innan du bestämmer dig för att byta, och vilken du ska byta till.

Om du vill ha hjälp med att jämföra bolån och banker och inte vill göra det själv kan du ta hjälp av Lånekoll

5. Glöm inte amorteringsunderlaget 

När du byter bank behöver den nya banken ta del av ditt amorteringsunderlag, det vill säga ett dokument med info om ditt bolån och lånebelopp samt aktuell belåningsgrad och amorteringsvillkor. Från den 1 september 2024 ska detta underlag ges till dig digitalt inom 24 timmar av din nuvarande bank. Du kan enkelt beställa amorteringsunderlaget via din internetbank.

Pontus Holgersson Wahlby, Lånekoll

Om Lånekoll 

Lånekoll är en digital tjänst för att förbättra ditt bolån eller privatlån. Genom att blanda smart teknik och expertis digitaliserar och demokratiserar vi lånemarknaden. Målsättningen är att låta kunder enkelt och snabbt hitta sitt bästa låneerbjudande.

Relaterade artiklar

Senaste Inläggen