5 anledningar – därför bör du ha koll på undersökningsplikten!
29 september, 2021
Känns ordet undersökningsplikt bekant? Om ja, vet du vad det faktiskt innebär? För dig som ska köpa hus är begreppet extra viktigt att ha koll på, detta för att slippa tråkiga överraskningar i form av skador på bostaden efter att ni tillträtt. För att du i bostadsresan skall få koll på undersökningsplikten har Boneo teamat upp med Annelie Lännestad på Independia som har satt ihop en guide med 5 viktiga punkter.
text nedan av Annelie Lännestad – Läs fler huskrönikor här
Är du på gång att köpa hus? Du vet väl att du som köpare har en långtgående undersökningsplikt!
Vad innebär undersökningsplikten?
Undersökningsplikten betyder att du som köpare skall, i så stor utsträckning som möjligt, undersöka objektets alla delar innan du köper det. I vissa fall är huset redan besiktigat av en besiktningstekniker men det fråntar inte dig som köpare din plikt att själv kontrollera huset och fastigheten. I de fall huset är besiktigat av en besiktningstekniker eller om du som köpare anlitar en tekniker så skall det tilläggas att den undersökningen är en byggnadsteknisk undersökning. Den omfattar alltså normalt inte installationer som el, värme, vatten, sanitet, vitvaror, ventilation, eldstad och skorsten. För de kontrollerna behöver man anlita en fackman.
När du köpt ett hus så svarar du själv för alla fel som du upptäcker, borde ha upptäckt eller som du kan misstänka. Det gäller även om säljaren upplyser dig om ett misstänkt fel. Det kan då vara en varningssignal som kan föranleda en mer omfattande undersökningsplikt.
Säljarens ansvar
Säljaren har ansvar i form av en upplysningsplikt. Den innebär att säljaren till en bostad ska ge dig som köpare information om de fel som den känner till och som du själv kan ha svårt att upptäcka vid din egen undersökning. Det innebär dock inte att hen måste berätta allt den vet om bostadens skick, men om du ställer en specifik fråga som säljaren har ett svar på får säljaren inte undanhålla svaret från dig. Säljarens upplysningsplikt innebär dock inte att du kan kräva att säljaren själv ska ta reda på svaren på frågor som hen inte kan svara på. Det ligger även i säljarens intresse att meddela sin köpare om fel och brister eftersom köparen då inte kan hävda att felen är dolda. Skulle du som köper huset upptäcka dolda fel efter att köpet gått igenom finns en risk att säljaren krävs på prisavdrag eller skadestånd om det anses vara något som de undanhållit. Däremot kan du, efter det att du köpt huset, aldrig kräva säljaren på prisavdrag eller skadestånd för fel som säljaren upplyst dig om.
5 anledningar till att ta undersökningsplikten på allvar:
1. Du har som köpare enligt lag, Jordabalken (kap.4, § 19), en långtgående undersökningsplikt.
2. Möjlighet till prisförhandling om du eventuellt upptäcker något fel innan dess att du köpt huset.
3. Du får en bra och grundlig uppfattning om huset och dess skick.
4. Vid en eventuell rättstvist behöver du uppvisa att du tagit din undersökningsplikt på allvar.
5. Du vill INTE köpa grisen i säcken.
Frågor kring husbesiktning, energideklaration, dolda felförsäkring, fuktproblematik eller inomhusmiljö? Kontakta Raksystems Independia för hjälp!
Telefon: 031 712 98 89 | E-post: support@raksystems.se eller besök RAKSYSTEMS INDEPENIDA HÄR
Annelie Lännestad, Independia
Vi som skriver huskrönikan här på boneo har en enorm passion för allt det där osexiga med hus och byggnation. Här nördar vi ner oss i krypgrunder, tak som läcker och varför man ska kitta sina fönster. Jag som gräver i alla dessa tekniska och ofta komplicerade bitar av husägande heter Annelie Lännestad och har under mina många år som Besiktningsansvarig på Independia sett och hört alla varianter av husproblem och lösningar. Trav att jag i min egenkära uppfattning besitter ett helt bibliotek av kunskap, så vågar jag nog inte kalla mig expert här och nu. Istället tar jag hjälp av mitt stora nätverk av professionella män och kvinnor runt om i landet som kan allt om besiktningar, snickeri, bygglov, dolda fel och mycket mycket mer. Här hittar du allt som kan hjälpa dig att införliva husförsäljning och husägande, men saknas det något så vill vi gärna veta vad så att vi kan guida dig genom husets alla hörn. Maila mig gärna på annelie.lannestad@independia.se så hjälper jag till!
Frågor kring husbesiktning, energideklaration, dolda felförsäkring, fuktproblematik eller inomhusmiljö? Kontakta Raksystems Independia för hjälp!
Telefon: 031 712 98 89 | E-post: support@raksystems.se eller besök RAKSYSTEMS INDEPENIDA HÄR